Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο νέος Νόμος EEG 2016 στη Γερμανία. Ποιοί γκρινιάζουν;

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Γερμανικό Υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο του νέου νόμου EEG 2016, για τη συνέχιση της ενεργειακής μετάβασης, της περίφημης Energiewende. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο δελτίο τύπου, η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί στήριγμα της ενεργειακής μετάβασης και το μερίδιό τους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από το σημερινό 32% σε τουλάχιστον 80% μέχρι το 2050. Ωστόσο στο μέλλον το μέγεθος της επιδότησης του νόμου EEG δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα καθορίζεται από την αγορά, με βάση τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Αυτή η αναφορά σε νόμους προσφοράς και ζήτησης ήταν που έφερε τον πρώτο τρόμο σε όσους ήταν καλομαθημένοι με τις εγγυημένες επιδοτήσεις της μέχρι σήμερα νομοθεσίας. Και ο τρόμος άρχισε να μετατρέπεται σε σύγκρυο, όταν ο Γκάμπριελ τόνισε ...
στην ανακοίνωση πως αντιμετωπίζει πλέον τις ΑΠΕ ως "ώριμες" τεχνολογίες, ώστε η προσπάθεια πλέον θα είναι να σταθεροποιηθεί το κόστος της μετάβασης, προκειμένου ν' αυξηθεί η αποδοχή απ' τους πολίτες.

Τρεις είναι οι κεντρικές κατευθύνσεις του νέου νόμου: η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα γίνει μέσα από ένα "διάδρομο", που αφήνει στενά περιθώρια στις διάφορες μορφές ΑΠΕ, όλες οι περιοχές της Γερμανίας θα έχουν τις δικές τους ευκαιρίες (κι όχι πια αιολικά κυρίως στο Βορρά), όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες "επενδυτών" (μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, τοπικά έργα) θα έχουν επίσης τις δικές τους ευκαιρίες.

Το κείμενο του νόμου δόθηκε ως δυο άρθρα, το πρώτο για τις ΑΠΕ γενικά και το δεύτερο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το πρώτο είναι ένα εξαιρετικά μακροσκελές κείμενο 269 σελίδων κι όποιος ενδιαφέρεται να το διαβάσει αναλυτικά μπορεί να το βρει εδώ. Το δεύτερο είναι "μόλις" 114 σελίδες και μπορεί κανείς να το βρει εδώ. Συνολικά 383 σελίδες, που ασφαλώς μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν κι ως γνωστόν "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως έδειξαν πως ο Γκάμπριελ μάλλον έχει αρχίσει να σκέπτεται περισσότερο τις επόμενες εκλογές και λιγότερο την ενεργειακή μετάβαση, καθώς η Ένωση των Γερμανών ΑΠΕτζήδων έσπευσε ν' ανακοινώσει πως το σχέδιο νόμου πλήττει την καρδιά της ενεργειακής μετάβασης και πρέπει να αποσυρθεί και να επαναϋποβληθεί το επόμενο διάστημα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Σε κάθε περίπτωση, οι διάφορες ομάδες πίεσης αναμένεται να εντείνουν το λόμπυινγκ στο άμεσο μέλλον, προσπαθώντας να προωθήσουν η κάθε μια τα συμφέροντα της δικής τους τεχνολογίας. Τώρα πια έχουν επιπλέον να επικαλούνται τη Συμφωνία της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι, αλλά θα πρέπει ν' αποδείξουν κιόλας πως μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2, κάτι που μέχρι τώρα ουδόλως έχουν καταφέρει. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η αποτυχία τους στον τομέα αυτό, που, όπως είδαμε πρόσφατα, έφθασε η Παγκόσμια Ένωση Άνθρακα να "τρολάρει" τους ΑΠΕτζήδες, πως οι νέες ανθρακικές μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας μπορούν να μειώσουν πιο γρήγορα τις εκπομπές CO2 απ' ό,τι επιτυγχάνουν αιολικά & ηλιακά!

Το κόστος της Energiewende έχει γίνει πλέον δυσβάστακτο ακόμα και για τη χώρα εκείνη, που με το ευρώ έχει καταφέρει να μαζέψει όλο το χρήμα του Ευρωπαϊκού Νότου για να τροφοδοτεί τα επενδυτικά της σχέδια. Η αναποτελεσματικότητα των αιολικών & Φ/Β, στο να δώσουν ενεργειακά αυτά που σχεδίαζαν πριν χρόνια οι Γερμανοί, κοντεύει να καταστεί παγκόσμιο ιστορικό παράδειγμα αποτυχημένων πολιτικών: οι αντιδράσεις των πολιτών στην παρανοϊκή καταστροφή του τοπίου με τις ανεμογεννήτριες έστρωσαν το έδαφος για ίδρυση αντιαιολικού κόμματος. Οι αντιδράσεις για την επέκταση των εναέριων δικτύων, προκειμένου να διαχυθεί το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής σ' ένα όσο γίνεται πιο μεγάλο δίκτυο, οδήγησαν σε εκτεταμένες υπογειώσεις καλωδίων στη Βαυαρία, εκτοξεύοντας το κόστος. Και η Αλτερνατίβα, το σταθερά ανερχόμενο ακροδεξιό κόμμα, πλέον βγαίνει και προβάλλει τα θετικά της αύξησης των επιπέδων CO2 για το πρασίνισμα του πλανήτη. Μέγα success story αυτή η Energiewende! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου