Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

76 χρόνια μετά την τελευταία στρατιωτική, οι Γερμανοί ετοιμάζουν τώρα αιολική εισβολή στο Βέλγιο;


Στις 4 Αυγούστου του 1914 ο Γερμανικός στρατός του Β΄ Ράιχ εισέβαλε στο Βέλγιο. Και το επανέλαβε ο στρατός του Γ' Ράιχ στις 10 Μαΐου 1940. 76 χρόνια έχουν περάσει από τότε, πολλά έχουν αλλάξει στην Ευρώπη και πλέον οι Γερμανοί δεν χρειάζονται μια Βέρμαχτ για να εισβάλλουν στις γειτονικές τους χώρες, καθώς, όπως έχουμε δει ήδη απ' τις αρχές Δεκεμβρίου, τα καταφέρνουν μια χαρά με το ευρώ και την ενέργεια.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας κατέθεσε χθες επίσημο αίτημα προς την κυβέρνηση του Βελγίου για να κλείσει δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς "θεωρεί πως υπάρχουν λόγοι ασφαλείας". "Λόγοι ασφαλείας" σίγουρα υπάρχουν, αλλά μάλλον αφορούν τις προθέσεις της Γερμανίας απέναντι στο Βέλγιο, αυτή τη "μη χώρα", όπως την είχε αποκαλέσει ο Φάρατζ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: όπως φαίνεται στoν πιο πάνω χάρτη, στο Νότιο Βέλγιο, κοντά στη Λιέγη και ...
σ' απόσταση περίπου 70 χιλιόμετρα απ' το Άαχεν, υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο Tihange, με 3 αντιδραστήρες. Στο Βόρειο Βέλγιο, κοντά στην Αμβέρσα, υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο Doel, με τέσσερις αντιδραστήρες. Και τα δυο εργοστάσια ανήκουν στην Electrabel, του Ομίλου Gaz de France (Engie). Οι αντιδραστήρες Tihange 2 και Doel 3 είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας το 2012 για επιθεώρηση ασφαλείας, καθώς διαπιστώθηκαν χιλιάδες μικρορρωγμές στα χαλύβδινα κελύφη τους.

Το καλοκαίρι του 2012 οι Βέλγοι είχαν επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του πιο παλιού πυρηνικού τους για μια δεκαετία, από ανησυχία για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Έκαναν λοιπόν εκτεταμένους ελέγχους με τη δική τους Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικών (AFCN) και το Δεκέμβριο 2015 έθεσαν ξανά σε λειτουργία τους δυο αντιδραστήρες, καθώς η ηλεκτροδότηση της χώρας τους βασίζεται ακριβώς στα πυρηνικά τους εργοστάσια. Ταυτόχρονα συνέπεσε να ξαναμπεί σε λειτουργία και ο αντιδραστήρας Tihange 1, στον οποίο λίγο νωρίτερα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε μη πυρηνικό τμήμα των εγκαταστάσεων. Λογάριαζαν ωστόσο χωρίς τους Γερμανούς, οι οποίοι, έχοντας κλείσει βεβιασμένα οκτώ απ' τα δικά τους πυρηνικά αμέσως μετά το τσουνάμι που έπληξε τη Φουκουσίμα κι έχοντας την προοπτική να κλείσουν και τα υπόλοιπα μέχρι το 2022, αισθάνονται πολύ "άβολα" με τα πυρηνικά των υπόλοιπων Δυτικοευρωπαίων. 

Αμέσως λοιπόν πολιτικοί της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν το θέμα της ασφάλειας, ζητώντας να μη μπουν σε λειτουργία οι αντιδραστήρες και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Άαχεν, ζητώντας να κλείσουν όχι οι Γερμανικοί, αλλά οι Βελγικοί αντιδραστήρες! Η Γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει πως, παρά τις ανησυχίες, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να διακόψει την επαναλειτουργία των Βελγικών αντιδραστήρων και, πριν φθάσουμε στο επίσημο αίτημα της Υπουργού Περιβάλλοντος, τη σκυτάλη πήραν οι δικηγόροι: το Φεβρουάριο 2016 η ΜΚΟ Nucleaire Stop Kernenergie μήνυσε σε Βελγικό δικαστήριο την Electrabel, προβάλλοντας θέματα ασφαλείας των εργοστασίων και ο Δήμος του Άαχεν αποφάσισε να προσβάλει την επαναλειτουργία των αντιδραστήρων στο Διοικητικό δικαστήριο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Καθόλου περίεργο λοιπόν που η Electrabel λέει πως θεωρεί το όλο ζήτημα ως πολιτικό κι όχι νομικό: αν οι αντιδραστήρες κλείσουν, όπως επιθυμούν και πιέζουν οι Γερμανοί, το Βέλγιο θ' αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφάλειας ηλεκτροδότησης και θ' αναγκαστεί να στραφεί στην αγορά των γειτονικών χωρών για εισαγωγές ηλεκτρισμού. Η Γερμανία έχει βάλει τόσα πολλά αιολικά & Φ/Β, που κυριολεκτικά δεν ξέρει τι να κάνει την ενέργεια όταν φυσά τα μεσημέρια και το τυχαίο αιολικό ρεύμα εισβάλλει απρογραμμάτιστα σε Πολωνία & Τσεχία, καθώς τα καλώδια προς τη βιομηχανική Νότια Γερμανία αναβάλλονται για το 2025. Τσέχοι και Πολωνοί έσπευσαν να εγκαταστήσουν μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης, για να προστατεύσουν τα δίκτυά τους απ' το Γερμανικό ρεύμα, οπότε οι Γερμανοί έχουν άμεσο πρόβλημα πού να στείλουν το άχρηστο αιολικό τους ρεύμα: να μια καλή λύση, το Βέλγιο! 

Έτσι κι αλλιώς η αγορά ηλεκτρισμού είναι ενοποιημένη σε Βέλγιο-Γερμανία-Γαλλία-Ολλανδία, οι τιμές κάπου-κάπου περνούν σε αρνητικό έδαφος, καθώς κάποιοι στη Γερμανία πληρώνουν για να ξεφορτωθούν το τυχαίο και γι' αυτό άχρηστο ρεύμα, και, πλέον, υπάρχει και το EUPHEMIA, το ειδικό λογισμικό που θα επιτρέπει την ανεμπόδιστη ροή του τυχαίου αιολικού ρεύματος στην αγορά της Κεντροδυτικής Ευρώπης. Το μόνο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι οι ανεπαρκείς -για τις Γερμανικές απαιτήσεις- διασυνοριακές καλωδιακές διασυνδέσεις, που να επιτρέπουν τη φυσική ροή του ρεύματος.

Πυρηνικούς αντιδραστήρες δίπλα στη Γερμανία φυσικά δεν έχει μόνο το Βέλγιο, έχει και η Γαλλία (58 αντιδραστήρες - 63.130MWe net), η Ολλανδία (1 αντιδραστήρα - 482MW), η Ελβετία (5 αντιδραστήρες - 3.333MW), η Τσεχία (6 αντιδραστήρες - 3.904MW), η Σλοβακία (4 αντιδραστήρες - 1.814MW), η Ουγγαρία (4 αντιδραστήρες - 1.889MW), συνολικά 78 αντιδραστήρες, για την ασφάλεια των οποίων δεν γκρινιάζουν οι Γερμανοί, στρέφονται επιθετικά μόνο εναντίον των Βέλγων, καθώς τα προβλήματα των δυο αντιδραστήρων έδωσαν μια καλή ευκαιρία. Τώρα, με το Υπουργικό αίτημα, οι Γερμανοί ουσιαστικά λένε τους Βέλγους ανεύθυνους, πως δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των Βέλγων. Κι ας έμειναν σχεδόν τρεισήμισι (!) χρόνια κλειστοί οι αντιδραστήρες, οι Γερμανοί πάντα ξέρουν καλύτερα απ' όλους, με αποτέλεσμα τελικά να παραδεχθεί ο Γκάμπριελ πως τους έχουν βαρεθεί όλοι στην Ευρώπη

Την ασφάλεια φυσικά ποτέ δεν μπορεί να την εγγυηθεί απόλυτα κανείς, πάντα κάτι απρόοπτο μπορεί να συμβεί: π.χ. ενώ στη Φουκουσίμα τα 9 ρίχτερ δεν δημιούργησαν προβλήματα, την καταστροφή την έφερε το πολύ υψηλό τσουνάμι, που πέρασε πάνω απ' τον προστατευτικό τοίχο που είχαν οι Ιάπωνες. Σπεκουλάρουν λοιπόν οι Γερμανοί με το θέμα της ασφάλειας, πιέζοντας τους Βέλγους και μετρώντας ίσως και τις αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών με πυρηνικά. Το είπαμε άλλωστε : με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου