Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Η δίκη για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου και το μήνυμα της "Δικαιοσύνης" στους Έλληνες μηχανικούς.

Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis, (που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 24 Οκτωβρίου 2022 και σε αυτή πήραν μέρος 1.316 άτομα, ηλικίας από 17 ετών και πάνω), το 69% θεωρεί ότι η δικαιοσύνη έχει πολιτικές εξαρτήσεις και κατά 64% ότι είναι κοινωνικά άδικη.

Και πριν μερικές ημέρες η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, με σχετική Ανακοίνωση-απάντηση, τα 'χωσε κανονικά στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, κλείνοντας τη σχετική ανακοίνωση ως εξής: "Καλούμε την Ένωση Εισαγγελέων, αντί νουθεσιών προς τους δικηγόρους, να απευθύνει συστάσεις προς τα μέλη της για την κατά νόμο άσκηση των καθηκόντων τους και να απομονώσει όσους τυχόν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους διαταράσσουν την ομαλή πορεία της ποινικής δικής και την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης".

Αυτή είναι η γνώμη των Ελλήνων και της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για τη "Δικαιοσύνη" στη χώρα και πάμε να δούμε πώς σχετίζεται με την ποινική δίκη για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, που μετά από αναβολές ξεκίνησε στις 19 κι ολοκληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2022 στο Δικαστικό Μέγαρο Φλώρινας, της πιο πάνω εικόνας.


Η ποινική δίκη αρχικά είχε προσδιοριστεί για το Νοέμβριο 2021, αλλά, όπως μάθαμε, κάποιο "λάθος" του Εισαγγελέα στη σύνταξη του κατηγορητηρίου είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή για το Φεβρουάριο 2022. Το Φεβρουάριο η δίκη αναβλήθηκε για το Μάιο και το Μάιο αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, οπότε και επιτέλους έγινε. Το κατηγορητήριο ήταν για "α) σοβαρή υποβάθμιση περιβάλλοντος από αμέλεια και δια παραλείψεως, β) κοινώς επικίνδυνη βλάβη από αμέλεια και δια παραλείψεως". Το κατηγορητήριο βασίστηκε αποκλειστικά στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου, αγνοώντας επιδεικτικά το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της ΔΕΗ, παρόλο που οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου δεν είχαν εμπειρία από ορυχεία.

Κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 9 στελέχη της ΔΕΗ: ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ, ο τότε Διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, οι 2 Διευθυντές και οι 2 Μεταλλειολόγοι μηχανικοί του Ορυχείου Αμυνταίου, καθώς και 3 Τομεάρχες (Μελετών, Γεωμηχανικών Μελετών & Υδρογεωλογικών Μελετών) στις υπηρεσίες της ΔΕΗ στην Αθήνα.

Με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου η "Δικαιοσύνη" έστειλε κατευθείαν το μήνυμά της σε όλους τους Έλληνες μηχανικούς: "αν γίνει η στραβή, κοπανήστε την κι εξαφανιστείτε, αφού, αν μείνετε να προσπαθείτε θα βρεθείτε κατηγορούμενοι και τελικά θα την πατήσετε!" Ο λόγος φυσικά για την εντελώς "περίεργη και ακατανόητη" "παράλειψη" της Εισαγγελίας Φλώρινας να ...

συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο την ιεραρχική βαθμίδα της ΔΕΗ ανάμεσα στον Πρόεδρο και στο Διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου, τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων!

Όπως βεβαίως είναι γνωστό στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" στις αρχές Μαΐου 2017 ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ είχε εγκρίνει την απουσία της τότε Γενικής Διευθύντριας Ορυχείων σε "κανονική άδεια" για το διάστημα 1-9 Ιουνίου και στις 10 Ιουνίου συνέβη η καταστροφική κατολίσθηση. Όλα λοιπόν τα πρόδρομα φαινόμενα της κατολίσθησης δεν στάθηκαν αρκετά για να ανακόψουν την απουσία σε κανονική άδεια, η οποία υλοποιήθηκε κανονικά. Άγνωστο λοιπόν παραμένει τι πραγματικά γνώριζε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ για την κατάσταση στο Ορυχείο Αμυνταίου, όταν είτε ενέκρινε την άδεια είτε ενέκρινε την απουσία.

Για την ιστορία, όπως έγινε γνωστό καταδικάστηκαν σε 8 μήνες με αναστολή τα στελέχη του Λιγνιτικού Κέντρου, ιδίως αυτά που έτρεχαν μέχρι την τελευταία στιγμή να σώσουν ό,τι μπορούσαν, αυτά που πιστώνονται με το ό,τι μια τεράστια κατολίσθηση δεν είχε θύματα, αλλά και το ό,τι κατόρθωσαν να διασώσουν μεγάλο μέρος του εξοπλισμού. Καταδικάστηκε επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και 2 Τομεάρχες της Αθήνας, ενώ αθωώθηκαν ο Τομεάρχης Υδρογεωλογικών Μελετών και η Μεταλλειολόγος του ορυχείου που ασχολούνταν με τα αντλιοστάσια. Τώρα το αν και πώς το δικαστήριο θα τεκμηριώσει την "αμέλεια" και την "παράλειψη", μένει να το δούμε στο σκεπτικό της απόφασης.

Η διαδικασία έδωσε απ' την αρχή την εντύπωση πως υπήρχε κατεύθυνση να υπάρξουν καταδίκες, προκειμένου ν' αξιοποιηθούν στην αστική δίκη, καθώς κάτοικοι των γειτονικών χωριών Ανάργυροι & Βαλτόνερα διεκδικούν αποζημιώσεις: οι Ανάργυροι για ζημιές στον Οικισμό απ' την κατολίσθηση, τα Βαλτόνερα για ζημιές σε σπίτια κυρίως λόγω των αντλήσεων που έκανε η ΔΕΗ. Μόνο που οι Ανάργυροι είχαν δημοσιευμένο σε ΦΕΚ νόμο για μετεγκατάσταση από το 2011, καθώς το χωριό ήταν χτισμένο πάνω στο γνωστό (και σεισμογενές) ρήγμα "Χειμαδίτιδας" και η διάνοιξη του ορυχείου έκανε το ρήγμα να "χορεύει" εδώ και πολλά χρόνια. Τα δε Βαλτόνερα αφενός είναι μακριά απ' το ορυχείο και την κατολίσθηση, αφετέρου η αθώωση των δυο στελεχών που ασχολούνται με τις αντλήσεις της ΔΕΗ μάλλον αποτελεί πρόκριμα για μελλοντική απόρριψη των όποιων αξιώσεων.

Μετά λοιπόν τα πιο πάνω, εσείς τι θα απαντούσατε στη Metron Analysis, αν σας ρωτούσε για την κατάσταση στη "Δικαιοσύνη";

ΥΓ1: το ιστολόγιο έχει καλύψει την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου με πολλές αναρτήσεις απ' τον Ιούνιο 2017, που πιο εύκολα θα τις εντοπίσετε στις ετήσιες ανασκοπήσεις, στη δεξιά στήλη του ιστολόγιου.

ΥΓ2: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!


8 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας:
    Η κυβέρνηση επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους του
    Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου.
    Άρθρο: 90 Παράγραφος 5.
    Η κυβέρνηση μπορεί να προσβάλλει τις προαγωγές,τοποθετήσεις,
    μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών.
    Άρθρο: 90 Παράγραφος 3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. Ωστόσο αυτά αφορούν τα ανώτατα κλιμάκια, ενώ υπάρχει σαφές πρόβλημα τόσο στα κατώτερα κλιμάκια όσο και στο ίδιο το Σύνταγμα. Χρειαζόμαστε Συνταγματική Αναθεώρηση, για να μπει μια τάξη στη βολευτική απληστία.

      Διαγραφή
    2. Για το ζήτημα του ελληνικού Συντάγματος έχουν τοποθετηθεί οι "αρμόδιοι" από παλιά.
      https://libquotes.com/lyndon-b-johnson/quote/lbd8c9e

      Ίσως πρέπει να γίνει και κάποια αναθεώρηση του ρόλου της Ελλάδας στον κόσμο.

      Διαγραφή
    3. Καταπληκτικό το σχόλιο, δεν το είχα υπόψη. Δείχνει εντελώς ξεκάθαρα με ποιο τρόπο οι "αρμόδιοι" αντιλαμβάνονται το ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο, ο οποίος βεβαίως έχει ρυθμιστεί στη Συμφωνία της Γιάλτας.

      Διαγραφή
  2. Mήν τα παρατάτε.Οι έξυπνοι άνθρωποι σπανίζουν.
    Εκτός αυτού δεν είσαστε μόνο στα ενεργειακά εύστοχος.
    Ξεχάσατε τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ για τον covid;
    Τα υπέροχα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
    Και τόσα άλλα....
    Τώρα που υπάρχει και φυσικό αέριο στα Ιωάννινα ποιός τους πιάνει...
    Η επιθεώρηση θα ανεβάσει καινούργια νούμερα.
    Ένα link για να μήν ξεχνιόμαστε.
    Καλή σας μέρα.

    1.https://www.youtube.com/watch?v=n8xBGYedAO4&list=LL&index=194

    2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για το σύνδεσμο, δεν τον είχα υπόψη. Φυσικό αέριο στα 250μ βάθος θα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό κι απ' ό,τι δείχνει ο σύνδεσμος, δημοσιεύθηκε την Πρωταπριλιά 2019. Καλό όμως!

      Διαγραφή
    2. Το είδα και εγώ για την πρωταπριλιά και σκέφτηκα όπως εσείς.
      Είδα όμως και αναπαραγωγή του από άλλες σελίδες (μέχρι και από τον ...έγκριτο Παπαδάκη!!)
      Για φυσικό αέριο δέν το βλέπω και εγώ και θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο . Mόνο όμως άν εξεταστεί από το ΙΓΜΕ θα ξέρουμε.
      Το γεγονός όμως ότι δεν ενδιαφέρεται κανένας με βάζει σε σκέψεις.
      Ενθυμείσθε φαντάζομαι και την περίπτωση της Ζακύνθου με τον Σοφιανόπουλο.
      Επιφανειακό ήταν και εκεί.
      Οπως και στην Ζουράφα και τόσα άλλα.
      Τέλος πάντων.
      Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και θεωρώ ότι θα τα λέμε επί πολλά έτη.
      Υλικό θα σας παρέχουν άφθονο. Να είστε βέβαιος.

      Το link που σας έλεγα :
      https://www.youtube.com/watch?v=PnSA33G4tak

      https://avena.gr/kentriki-makedonia/katerinh/202290-alonia-pierias-oi-katoikoi-miloyn-gia-tin-yparxi-fysikoy-aerioy-stin-periochi-toys-i-politeia-adiaforei-vinteo-foto



      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τους συνδέσμους, οπότε δεν φαίνεται για πρωταπριλιάτικο. Ίσως είναι "αβιογενές" φυσικό αέριο, που προέρχεται από την αντίδραση διοξειδίου του άνθρακα με το θαλασσινό νερό.
      Το ΙΓΜΕ δεν ξέρει πολλά για υδρογονάνθρακες, γι' αυτούς υπάρχει η ΕΔΕΥ.
      Υπάρχει βέβαια και η άλλη διάσταση: η αδιαφορία της πολιτείας για την επί τόσα χρόνια ανεξέλεγκτη έκλυση μεθανίου, το οποίο είναι "αέριο του θερμοκηπίου", "καταστρέφει τον πλανήτη"! Η πολιτεία, όχι το μεθάνιο!

      Διαγραφή