Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Χώρα-οικόπεδο, που "ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι" και πλέον μετατρέπεται σε μπαταρία των Γερμανών.

εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι
κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό
που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι

Οι πιο πάνω στίχοι είναι του Άλκη Αλκαίου απ' το "Ερωτικό (Με μια πιρόγα)". Γράφτηκαν το 1982, μελοποιήθηκαν απ' το Θάνο Μικρούτσικο, τραγουδήθηκαν από κορυφαίες φωνές (Μητσιάς, Αλεξίου, Μητροπάνος, Σφακιανάκης, Καρράς, κλπ) κι αγαπήθηκαν πολύ απ' όλους. Αν το ξαναέγραφε ο Αλκαίος 40 χρόνια αργότερα θα μπορούσε να προσθέσει πως εκτός από πεδίο βολής, η χώρα είναι και οικόπεδο των ξένων, για να το γεμίσουν "Α"ΠΕ και να το κάνουν μπαταρία των Γερμανών.

Δυο πρόσφατες ειδήσεις είναι η αφορμή για τα πιο πάνω. Η πρώτη αναφέρει πως κάποιοι φωστήρες πρότειναν απευθείας καλωδιακή διασύνδεση Ελλάδας-Αυστρίας δυναμικότητας αρχικά 3GW, με προοπτική να αναβαθμιστεί στα 9GW! Το ρεύμα προφανώς δεν προορίζεται για την Αυστρία: για το Γερμανικό νότο προορίζεται, εκεί που προστατεύουν ως κόρην οφθαλμού το Μέλανα Δρυμό και τα Βαυαρικά τοπία, οι ανεμογ@@ήτριες είναι ελάχιστες και τα φ/β τα βάζουν κυρίως σε στέγες.

Για να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του φαραωνικού καλωδίου, σήμερα οι διασυνδέσεις της χώρας είναι 500MW με Ιταλία, 400 με Αλβανία, 400 με Βουλγαρία, 1100 με Σκόπια και 218 με Τουρκία. Όλα τα χρόνια που υπάρχουν δίκτυα μεταφοράς κατασκευάστηκαν συνολικά 2618MW, λιγότερα απ' τα 3GW και τα 9GW, που θέλουν να κατασκευάσουν απευθείας προς Αυστρία! Σημειώνεται πως το φαραωνικό καλώδιο ΔΕΝ περιλαμβάνεται στο ...

Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032, που κατέθεσε τον Απρίλιο ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ.

Το συγκεκριμένο καλώδιο έρχεται σαν συνέχεια του αντίστοιχου που προωθείται για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Κρήτη και δεν θα προκαλέσει καμιά εντύπωση αν πίσω απ' τη νέα πρόταση είναι ο ίδιος Ελληνικός Όμιλος, που χρόνια τώρα είναι προνομιακός "εθνικός προμηθευτής". Πάνε πάνω από 8 χρόνια που είχα γράψει για το Γερμανικής έμπνευσης Super Grid, τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρισμού Ευρώπης-Βόρειας Αφρικής-Μέσης Ανατολής, με παραγωγή ηλεκτρισμού στο νότο, κυρίως από φ/β, για τροφοδοσία του βιομηχανικού βορρά. Κι όταν το 2010 χρεοκοπήσαμε επίσημα, θυμάστε που ο Σόιμπλε, σε συνεργασία με τον τύπο που έχασε το δισκάκι της λίστας Λαγκάρντ, ήθελε να μας κάνει το Σχέδιο Ήλιος; Τα κομμάτια του παζλ για το Super Grid μπαίνουν σταδιακά στη θέση τους, με την καλωδιακή σύνδεση Κρήτης-Αττικής και το καλώδιο Αιγύπτου-Κρήτης. Αλλά το Ελλάδα-Αυστρία είναι πια απίστευτο! Κι αν αναρωτιέστε τι είναι η εικόνα της αρχής, είναι μια μίζα ...

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Η 2η είδηση είναι πως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ  για τον “Καθορισμό του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε MW ανά Περιφερειακή Ενότητα”. Το σκάνδαλο της χωροθέτησης φ/β σε χωράφια το ξεκίνησε ο Σκανδαλίδης, σε μια προσπάθεια να διασώσει το Πασοκ του Σημίτη, αλλά οι επόμενοι το συνέχισαν, μετατρέποντας τους αγρότες σε παραγωγούς ηλεκτρισμού, για να εξασφαλίσουν τα ψηφαλάκια τους. 

Τώρα σταδιακά μετατρέπουν τη χώρα με κάθε τρόπο σε οικόπεδο-μπαταρία των Γερμανών, καταστρέφοντας τα τοπία, τσιμεντάροντας τα βουνά με τα αιολικά κι απογυμνώνοντας τα εδάφη με τα φ/β. Τα πάντα γίνονται φυσικά "νομότυπα", με την αγαστή συνεργασία της εντελώς γκαβής δικαιοσύνης, που επιμένει να αγνοεί πως τα τοπία αποτελούν κοινή πολιτισμική κληρονομιά, που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Το αν οι αγρότες δεν μπορούν πια να ζήσουν αν δεν καλλιεργήσουν 1000-2000 στρέμματα, ουδόλως τους απασχολεί. Όπως ουδόλως τους απασχολεί η τεράστια αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, με πανάκριβο πετρέλαιο και πανάκριβα λιπάσματα, που οδηγεί σε εκτόξευση του κόστους τροφίμων το 2023, πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή που ήδη βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Το έχω γράψει κι άλλη φορά: είναι επικίνδυνοι, ως πότε θα τους ανεχόμαστε;

ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

2 σχόλια:

  1. Μήπως η κρίση μας φέρνει δεδομένα που καθιστούν αναγκαία την συνεχίσει της ,έτσι κι αλλιώς, ελάχιστης σοβαρής ενημέρωσης σχετικά με την ενέργεια και όχι μόνον?????Σε κάθε περίπτωση να είναι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αναφέρεστε στο ΥΓ, δεν έχουν μείνει άλλα να γράψω. Όσα ΘΑ γίνουν από 'δω και πέρα, θα τα βρείτε γραμμένα χρόνια πριν εδώ. Π.χ. ο προχθεσινός σάλος στη Βρετανία για τους "έξυπνους" (τρομάρα τους) μετρητές ( 31/10/2022: https://www.el.gr/nea-taxh/xekina-o-efialtis-me-toys-exypnoys-m/), βρίσκεται σ' όσα έγραψα το 2014-15:
      Ιούνιος 2014: http://greeklignite.blogspot.gr/2014/06/blog-post_8007.html
      Ιούνιος 2015: http://greeklignite.blogspot.gr/2015/06/eurelectric.html
      Αύγουστος 2015: http://greeklignite.blogspot.gr/2015/08/blog-post_10.html

      Διαγραφή