Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Άλλο ένα κυβερνητικό ψέμα: ΌΧΙ, στις 7/10/2022 ΔΕΝ κάλυψε "πράσινη ενέργεια" το 100% του ηλεκτρισμού !

Στις 11/10/2022 ο πρωθυπουργός-Πινόκιο το διέπραξε, για ακόμα μια φορά: ανέβασε στο τουίτερ πως στις 7/10/2022 οι δήθεν "Α"ΠΕ "για πρώτη φορά", "κάλυψαν όλες τις ανάγκες της Ελλάδας επί 5 ώρες". Ουδέν ψευδέστερο! Πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας! Κι η μύτη του μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, αλλά ποιος έχασε την τσίπα, για να τη βρει ο αρχι-Πινόκιο; 

Αυτή πάντως τη φορά πριν το Μητσοτάκη φέρεται να βγήκε και να το ισχυρίστηκε πρώτος ο ΑΔΜΗΕ, που προσδιόρισε τις 5 ώρες στο διάστημα 11:00-16:00, οπότε από εκεί προέκυψε το αρχικό ψέμα. Αλλά μια ματιά στο τι συνέβαινε στη Ελλάδα την Παρασκευή 7/10/2022 είναι εντελώς χαρακτηριστική για το πώς μας φλομώνουν στο παραμύθι, προκειμένου να υπηρετήσουν το σαθρό αφήγημα των δήθεν "Α"ΠΕ, ένα αφήγημα που δημιουργήθηκε για ακόμα μια λεηλασία των πολλών απ' τους λίγους.

Καταρχήν στις 6/10/2022 μας προέκυψε απαγορευτικό απόπλου απ' τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας & Λαυρίου για τις 6 και 7/10/2022 και αυτό επειδή επικρατούσαν πολύ ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), "οι άνεμοι στο Αιγαίο πνέουν σήμερα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ". Όταν φυσά από 7 μποφόρ και πάνω έχουμε απαγορευτικό απόπλου και ακριβώς τότε και μόνο τότε τα αιολικάπαράγουν στην ονομαστική τους ισχύ. Μόνο που τότε "εγχέουν" πολύ ρεύμα στο δίκτυο κι ο ΑΔΜΗΕ δεν ξέρει τι να το κάνει, αλλά αυτό φυσικά δεν μας το λέει κανείς.

Στις 7/10/2022 το φορτίο του συστήματος ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όπως μας το έδινε ο ΑΔΜΗΕ στο πιο πάνω διάγραμμα. Ιδίως το μεσημέρι, που ακόμα δούλευαν τα φωτοβολταϊκά, το να προστεθούν και τα τυχαία και αναξιόπιστα αιολικά ήταν σκέτη καταστροφή για το δίκτυο μεταφοράς! Φυσικά τελικά ο ΑΔΜΗΕ βρίσκει λύσεις, αλλά αυτές είναι "μη ανακοινώσιμες", καθώς Η ΛΎΣΗ βρίσκεται στο ξεφόρτωμα σε εξαγωγές του όχι απλά άχρηστου, αλλά ιδιαίτερα επιζήμιου, τυχαίου αιολικού ρεύματος!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Δείτε λοιπόν πως ξαφνικά η Ελλάδα, που κατά κανόνα είναι εισαγωγέας ρεύματος, καθώς οι άχρηστοι κατέστρεψαν την ασφάλεια εφοδιασμού με εγχώρια παραγωγή, προκειμένου να καίνε όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορούν, ...

το μεσημέρι της 7/10/2022 ξεφόρτωνε ρεύμα προς όλες τις κατευθύνσεις! Πού το βρήκε το ρεύμα και το ξεφόρτωνε; Μα, βεβαίως, ήταν το άχρηστο κι επιζήμιο για το δίκτυο ρεύμα των αιολικών!

Μια ώρα αργότερα η κατάσταση δεν είχε βελτιωθεί, το γραφικό του ΑΔΜΗΕ είναι εντελώς χαρακτηριστικό κι είναι ακριβώς οι ώρες για τις οποίες πανηγυρίζει ο αρχι-Πινόκιο. Οι μεγάλες ποσότητες έφευγαν προς Ιταλία και Αλβανία, αλλά απ' την Αλβανία μάλλον πάλι προς Ιταλία έφευγαν. Κανείς δεν πρόκειται ποτέ να μας πει σε τι τιμές έφευγε το τυχαίο αιολικό ρεύμα, που ακριβώς επειδή είναι τυχαίο και προκαλεί πρόσκαιρη υπερφόρτωση στο δίκτυο μεταφοράς, όλοι πάντα κοιτούν να το ξεφορτωθούν όσο-όσο, να το δώσουν όσο πιο φθηνά γίνεται, γι' αυτό και σ' όλο τον πλανήτη όταν φυσά πολύ το ρεύμα πωλείται σε "αρνητικές τιμές". Τι σημαίνει "αρνητικές τιμές"; Σημαίνει πως "εγώ που έχω το ρεύμα και θέλω να το ξεφορτωθώ, για να μη μου κάνει ζημιά, σε πληρώνω κι από πάνω αν το πάρεις"! Πάρε κόσμε, ξεπουλάμε! 

Αυτά φυσικά γίνονται μόνο στη χονδρική αγορά, που αφορά τις εταιρείες-παρόχους ηλεκτρισμού και ουδόλως αγγίζουν τον τελικό καταναλωτή, ο οποίο ουδόλως επωφελείται απ' το τυχαίο κι αναξιόπιστο ρεύμα των αιολικών. Ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να πληρώνει την άγρια κερδοσκοπία τριών διαφορετικών Χρηματιστηρίων: του Χρηματιστηρίου για τα "δικαιώματα" εκπομπών CO2, του Χρηματιστηρίου φυσικού αερίου και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Πάμε λοιπόν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας στις 7/10, για να δούμε τις τιμές και πόσο οι δήθεν "Α"ΠΕ "κάλυψαν όλες τις ανάγκες της Ελλάδας επί 5 ώρες". Όπως βλέπουμε στο κάτω μέρος, στις 6/10 η μέση Τιμή Επόμενης Ημέρας ήταν 227,90€/MWh, με διακύμανση από 116,93 μέχρι 424,30€/MWh. Στις 7/10, που οι δήθεν "Α"ΠΕ έκαναν το "ρεκόρ", οι τιμές αυξήθηκαν! Στις 7/10 η μέση Τιμή Επόμενης Ημέρας ήταν 230,00€/MWh, με διακύμανση από 122,78 μέχρι 436,59€/MWh. Φυσικά κανείς ΑΔΜΗΕ και κανείς Μητσοτάκης δεν μας είπε πως στις 8/10 αποκαταστάθηκε η ναυσιπλοΐα και τα αιολικά για ακόμα μια φορά εξαφανίστηκαν.

Αν τώρα δούμε το διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ "Ημερήσια Παραγωγή ανά Καύσιμο & Ισοζύγιο Διασυνδέσεων", η 7/10 είναι η μόνη ημέρα που κάνουμε εξαγωγές ηλεκτρισμού, ενώ θυμήθηκαν μέχρι και τα αντλησιοταμιευτικά έργα, προκειμένου με την άντληση να αξιοποιήσουν ξεφορτωθούν το τυχαίο αιολικό ρεύμα. Και δείτε στις 9/10 πώς οι δήθεν "Α"ΠΕ έχουν πρακτικά εξαφανιστεί και έχουν διογκωθεί οι εισαγωγές, προκειμένου να έχουμε ρεύμα. Δείτε επίσης πως τις δυο μέρες που φυσούσε πολύ δεν καίγαμε λιγνίτη, προκειμένου να μη θιγεί η κατανάλωση του πανάκριβου φυσικού αερίου, αλλά απ' τις 9/10, που εξαφανίστηκαν οι δήθεν "Α"ΠΕ, ξαναθυμήθηκαν τις λιγνιτικές μονάδες. Μόνο που αυτός ο τρόπος λειτουργίας, μέσα/έξω-πάνω/κάτω, είναι εντελώς λαθεμένος, οι λιγνιτικές μονάδες κατασκευάστηκαν για να δουλεύουν με σταθερότητα και πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και μόνο τότε έχουν το χαμηλό κόστος.

Άφησα για το τέλος τα διαγράμματα του Entso-e, της Ένωσης Ευρωπαίων Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτροδότησης για τις 6 & 7/10/2022. Βλέπουμε πεντακάθαρα πως υπάρχει συνεχής λειτουργία θερμικών μονάδων, φυσικού αερίου και ελάχιστος λιγνίτης. Αν λοιπόν οι δήθεν "Α"ΠΕ "κάλυψαν τις ανάγκες της Ελλάδας για 5 ώρες", γιατί αυτές τις 5 ώρες συνεχίσαμε να καίμε λιγνίτη και φυσικό αέριο, οέοο;;;

Η απάντηση βρίσκεται σε μια απ' τις πρώτες αναρτήσεις του ιστολόγιου, στην περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ: Ήδη από τα στοιχεία του 2013 φαίνεται ότι η μεγάλη διείσδυση των Φ/Β επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση της ημερήσιας καμπύλης, επιφέροντας μείωση των ενδιάμεσων φορτίων. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με το στοχαστικό χαρακτήρα της αιολικής παραγωγής δημιουργούν απαιτήσεις για ευέλικτες μονάδες άμεσης ανταπόκρισης (υδροηλεκτρικές, αντλητικές, αεροστροβιλικές, κλπ.).

Μονάδες συνδυασμένου κύκλου (ΣΚ) δύνανται επίσης να συμβάλουν, εφόσον όμως εμφανίζουν χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, σε αντίθεση με αρκετές μονάδες ΣΚ που εγκαταστάθηκαν μετά το 2004 που λόγω της τεχνολογίας τους, εμφανίζουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα, πράγμα αρνητικό σε ένα μελλοντικό σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ έντονης στοχαστικότητας".

Κι αυτό ακριβώς βλέπουμε στα σημερινά διαγράμματα: στις 7/10 είχαμε υψηλή διείσδυση αιολικών επειδή είχαμε απαγορευτικό απόπλου, αλλά οι μονάδες φυσικού αερίου με τα υψηλά τεχνικά ελάχιστα, όπως άλλωστε και η μια λιγνιτική μονάδα που ήταν σε λειτουργία (Άγιος Δημήτριος 5), ήταν υποχρεωμένες είτε να συνεχίσουν να λειτουργούν είτε να σβήσουν εντελώς και να μείνουμε χωρίς ρεύμα μόλις θα εξαφανίζονταν ο Αίολος, καθώς οι "βαριές" μονάδες δεν αναβοσβήνουν τόσο γρήγορα όσο εμφανίζεται κι εξαφανίζεται ο άνεμος. 

Αν δεν το καταλάβατε, όσο κι αν φυσούσε ΔΕΝ είχε σημασία, αφού πληρώναμε τόσο τα αιολικά όσο και τις θερμικές μονάδες που ήταν σε λειτουργία! Κι αυτό θα συμβαίνει όλο και συχνότερα τα επόμενα χρόνια, όσο θα αυξάνεται η καταστροφή των βουνοκορφών με τα αιολικά, των χωραφιών και των βοσκότοπων με τα φωτοβολταϊκά, την ίδια στιγμή που η ζήτηση ηλεκτρισμού θα μειώνεται, λόγω της καταστροφής της οικονομίας απ' το Μητσοτάκη. 

Επί χρόνια χρυσοπληρώσαμε τις "βαριές" μονάδες φυσικού αερίου, με χίλια δυο τερτίπια όπως ο "μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους", που είχε εξαγριώσει μέχρι και τον Αθανασόπουλο, αλλά τώρα πρέπει να χρυσοπληρώσουμε την αντικατάστασή τους με "ευέλικτες" μονάδες φυσικού αερίου, σαν αυτές που στήνουν στην Κομοτηνή ή σαν αυτές που ετοιμαζόταν να στήσει η ΔΕΗ στο οικόπεδο της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, προκειμένου να την κλείσει κι αυτή και να καίει φυσικό αέριο Αλλά αυτά μην περιμένετε να σας τα πει κάποιος που έπαιρνε "δωράκια" απ' τη Μίζενς, κάποιος που δρα εδώ και 3 χρόνια ως αρχι-κοριός.

Το επιμύθιο: ακούσατε καμιά αντιπολίτευση να πει στον αρχι-Πινόκιο πως λέει παραμύθια για μικρά παιδιά; Φυσικά όχι, αφού όλοι τους ενώνονται στην υποστήριξη της "πράσινης απάτης" …

 


2 σχόλια:

  1. Ἐξαιρετική ἀνάλυσις! Εὖγε!!! Ἀπόστολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ. Οι αναλύσεις εδώ είναι πάντα εξαιρετικές, για τον απλό λόγο πως είναι πάντα απόλυτα τεκμηριωμένες και με διασταυρωμένες πληροφορίες.

      Διαγραφή