Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Γερμανία: 2,1GW παλαιάς λιγνιτικής παραγωγής πήραν "φύλλο επιστράτευσης", για τη σωτηρία της ασφάλειας εφοδιασμού.

Δυο πρόσφατες ανακοινώσεις της μεγάλης Γερμανικής εταιρείας ενέργειας RWE τα λένε όλα για το πώς η κοινή λογική δείχνει το λιγνίτη ως το μοναδικό στήριγμα ασφάλειας ηλεκτροδότησης της χώρας που εξάγει ανεμογεννήτριες σε ξεπουλημένους πολιτικούς και το άχρηστο αιολικό ρεύμα σ' όλη τη γύρω γειτονιά.

Η πρώτη ανακοίνωση, στις 29/9/2022, μας λέει πως η Γερμανική κυβέρνηση τακτοποίησε τις τυπικές εκκρεμότητες για να επανενταχθούν στην αγορά ηλεκτρισμού τα τρία παμπάλαια πλέον εργοστάσια Niederaussem E (299MW), Niederaussem F (306MW) και Neurath C (294MW). Το 1ο είναι κατασκευής του 1970, το 2ο του 1971 και το 3ο του 1973! Εργοστάσια που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, εργοστάσια που στην πραγματικότητα έχουν αντικατασταθεί εδώ και μια 10ετία με τα τεράστια νεότερα Neurath F και G, της υπερσύγχρονης τεχνολογίας BoA 2 & 3. Εργοστάσια που είναι κατά 10-15 χρόνια παλαιότερα απ' τις δικές μας λιγνιτικές μονάδες στους ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, που τις κλείσαμε για να καίμε φυσικό αέριο και να στείλουμε τους λογαριασμούς στη στρατόσφαιρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έγκριση επανένταξης των τριών εργοστασίων στην αγορά αφορά το διάστημα ...

μέχρι 30/6/2023. Ωστόσο τίποτα δεν εμποδίζει τη Γερμανία να συνεχίσει τη λειτουργία τους για όσο διάστημα θα ψάχνει να βρει από πού θα καλύψει το έλλειμμα φυσικού αερίου που προέκυψε απ' τη διακοπή ροής των αγωγών από Ρωσία.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Η 2η ανακοίνωση, στις 4/10/2022, γνωστοποιεί διθυραμβικά πως η εταιρεία συμφώνησε με την κυβέρνηση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να φέρει το οριστικό κλείσιμο της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στο τέλος του 2030, αντί για το τέλος του 2038 που είναι προγραμματισμένο. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής παροχή ρεύματος σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετά το 2030, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει το αργότερο έως το 2026 εάν οι τελευταίοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα τεθούν σε ετοιμότητα ασφαλείας έως το τέλος του 2033. Αυτά περιλαμβάνουν μια μονάδα 600MW και τις τρεις σύγχρονες μονάδες τεχνολογίας BoA, με συνολική ισχύ περίπου 3.600MW.

Ταυτόχρονα ωστόσο η ίδια ανακοίνωση λέει πως "οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Neurath D και E θα παραμείνουν συνδεδεμένες στο δίκτυο προσωρινά προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και να εκτοπιστεί το φυσικό αέριο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας"! Πρόκειται για εργοστάσια που επρόκειτο να τεθούν εκτός δικτύου στο τέλος του 2022, δηλαδή σε λιγότερο από τρεις μήνες! Τώρα πλέον λένε πως "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για επέκταση ή μεταφορά σε αποθεματικό σταθμού ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το τέλος του 2023. Και οι δύο μονάδες θα κλείσουν στις 31 Μαρτίου 2025".

Οι μονάδες Neurath D και E, ισχύος 644MW η κάθε μια, μπήκαν σε λειτουργία το 1975 και 1976 αντίστοιχα, δηλαδή είναι και αυτές πολλά χρόνια πιο παλιές απ' τις δικές μας μονάδες Καρδιά 3-4 και Αμύνταιο 1-2. Συνολικά 2,1GW παλαιάς λιγνιτικής παραγωγής επιστράτευσαν άρον-άρον οι Γερμανοί για να μη μείνουν από ρεύμα στο καταχείμωνο, την ίδια στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να επαναφέρει σε λειτουργία τα λιγνιτωρυχεία Καρδιάς και Αμυνταίου, προκειμένου να εξασφαλίσει επάρκεια λιγνίτη το χειμώνα για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (1595MW) και τον ΑΗΣ Μελίτης(330ΜW). Και φυσικά ούτε λόγος για να επαναφέρει εκτάκτως σε λειτουργία τις μονάδες Καρδιά 3-4 και Αμύνταιο 1-2, για να βγάλουμε τουλάχιστον το φετινό χειμώνα χωρίς προβλήματα.

Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που καλεί τους Έλληνες να κάνουν εξοικονόμηση ηλεκτρισμού, την ίδια στιγμή που συνεχίζει να επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αντί να επιδοτεί την αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι όλα εισαγόμενα, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι όλοι ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κατασκευής. Τι είναι λοιπόν αυτό που δεν καταλαβαίνετε, για το ρόλο της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των ξένων συμφερόντων;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου