Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Γερμανία: ακλόνητα στοιχεία δείχνουν πως τα φ/β μειώνουν αποδεδειγμένα το CO2, ενώ τα αιολικά όχι!

Πέρασε ο Ιούνιος και, όπως είχαμε δει, ολοκληρώθηκε πλέον το οριστικό κλείσιμο του Γερμανικού εργοστάσιου κατασκευής ανεμογ@@ητριών της Nordex στο Ροστόκ. Παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απώλεια του φθηνού Ρωσικού αερίου φέρνουν νέα νομοθεσία, για επιτάχυνση της εγκατάστασης επιπλέον "Α"ΠΕ, άλλες περίπου 600 απ' τις δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας έφυγαν για Ασία: η Nordex μετέφερε την παραγωγή στην Ινδία! Από κοντά κι η Enercon έχει μειώσει την παραγωγή στη Γερμανία, ενώ τα προβλήματα στη βιομηχανία αιολικών δεν μπορούν πια να κρύβονται.

Δεκαετίες εγκατάστασης αγρίως επιδοτούμενων ανεμογ@@ητριών έχουν φέρει στο τέλος Μαΐου 2022 την εγκατεστημένη ισχύ χερσαίων αιολικών στα 56,93GW και θαλάσσιων αιολικών στα 7,77GW, ενώ υπάρχουν ακόμα ηλιακά 61,94GW και βιομάζα 9,50GW, σύμφωνα με τα στοιχεία των Energy Charts του Ινστιτούτου Fraunhofer. Συνολικά 136,14GW, ενώ υπάρχουν ακόμα 2,44GW/3,87MWh σε μπαταρίες. Το αποτέλεσμα των ατελείωτων επενδυμένων/πεταγμένων δισεκατομμυρίων της Energiewende το βλέπετε στο πιο πάνω διάγραμμα για τον Ιούνιο 2022: η Γερμανία δεν μπορεί να έχει ρεύμα χωρίς το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το λιθάνθρακα και οι εκπομπές CO2 της ηλεκτροπαραγωγής, εντελώς φυσιολογικά, ακολουθούν τις μεταβολές χρήσης ορυκτών καυσίμων. Αντίστοιχα, θα περίμενε κανείς τις ώρες παραγωγής των αιολικών οι εκπομπές CO2 να μειώνονται, είναι όμως έτσι;


Ατυχώς για τους αιολικούς, τα στοιχεία του Agorameter του Agora-Energiewende για τον Ιούνιο 2022 είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα! Δεν υπάρχει ...
σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη μεταβολή της αιολικής παραγωγής και στην αντίστοιχη μεταβολή της καμπύλης εκπομπών CO2 της ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό επειδή η εντελώς τυχαία και απρογραμμάτιστη μεταβολή της έντασης των ανέμων και η αντίστοιχη αυξομείωση της απόδοσης των αιολικών, (είτε πρόκειται για χερσαία είτε για θαλάσσια είτε και για άθροισμα χερσαίων & θαλάσσιων), έχει οδηγήσει από χρόνια τη Γερμανία να εξάγει, δηλαδή να ξεφορτώνεται όπως-όπως τον κουτουρού ηλεκτρισμό και να εισάγει αξιόπιστο πυρηνικό ρεύμα απ' τη διπλανή Γαλλία.

Επιπλέον, ακόμα πιο ατυχώς για τους αιολικούς, ακόμα πιο αμείλικτα είναι τα στοιχεία για τη συσχέτιση της παραγωγής των ηλιακών με την αντίστοιχη μεταβολή της καμπύλης εκπομπών CO2 της ηλεκτροπαραγωγής, που φαίνεται στο πιο κάτω διάγραμμα!

Μια μόνο ματιά στο διάγραμμα είναι αρκετή για να πείσει και τον πιο "άπιστο Θωμά": όταν δουλεύουν τα ηλιακά κι η καμπύλη τους αυξάνεται, η καμπύλη εκπομπών CO2 της ηλεκτροπαραγωγής βυθίζεται. Όταν τα ηλιακά εξαφανίζονται, η καμπύλη εκπομπών CO2 της ηλεκτροπαραγωγής εκτοξεύεται! Η συσχέτιση των δυο καμπυλών είναι απόλυτη! Για εκείνους λοιπόν που θεωρούν πως το CO2 είναι πρόβλημα, η λύση είναι προφανής: βάζουμε ηλιακά και πετούμε τα αιολικά στον Καιάδα!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Για να μην ξεχνιόμαστε ωστόσο κι επειδή μας πιπιλίζουν το μυαλό πως δήθεν ζούμε σε καθεστώς "ελεύθερης οικονομίας", "οικονομίας της αγοράς" και "δικαιώματος του καταναλωτή στην επιλογή", να θυμηθούμε πως τον Αύγουστο 2019 υπήρξε προς το Υπουργείο Ενέργειας και στη ΡΑΕ συγκεκριμένη πρόταση, να καταργηθούν οι ξεχωριστοί διαγωνισμοί για αιολικά και φ/β και να γίνονται μόνο κοινοί διαγωνισμοί και ν' αφεθεί η αγορά ελεύθερη να επιλέξει την πιο φθηνή κι αποτελεσματική τεχνολογία. Και η πρόταση τους είχε ξανασταλεί το Νοέμβριο 2019, αλλά στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα! 

Αν το είχαν κάνει, η αγορά θα είχε επιλέξει τα ηλιακά κι αυτό ακριβώς ήταν που δεν ήθελαν! Καθώς η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 έχει δυνατότητα ν' ανεβοκατεβάζει φορτία παρακολουθώντας τις εντελώς προγραμματισμένες μεταβολές απόδοσης των ηλιακών, ενώ για την παρακολούθηση των εντελώς τυχαίων και απρογραμμάτιστων μεταβολών των αιολικών πρέπει να καίμε όλο και περισσότερο φυσικό αέριο. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνετε;


5 σχόλια:

  1. Εμεις καταλαβαινουμε,για αυτο παρακολουθουμε το ιστολογιο.Αλλοι κανουν τον κινεζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἀπόστολος Εὐθυμιάδης4 Ιουλίου 2022 στις 5:32 μ.μ.

    Ἐξαιρετική ἀνάρτησις κύριοι συνάδελφοι καὶ ἕρχεται να ἐπιβεβαιώσῃ ἀλλά και να μᾶς δικαιώσῃ ὅτι τόσο χρόνια ποῦ φωνάζουμε ὅτι τα αἰολικά αὐξάνουν τις ἐκπομππές CO2 με παραδειγματα ἀπό Κρήτη και Ρόδο, οὔκ ἄν ἦμεν παράφρονες ἀλλά ἀπολύτως ἐχέφρωνες. Εὖγε καὶ τρισεῦγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Στο greeklignite μόνο εξαιρετικές αναρτήσεις βάζουμε! (Ας ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας, ε;)

      Διαγραφή
    2. Εννοείται εξαιρετικές. Αλλά στου κουφού την πόρτα...

      Ο σκρέκας (το μικρό δεν είναι λάθος) δηλώνει με περηφάνεια ότι μέσα σε ένα χρόνο πήραν :

      "Μέτρα άνω των 5 δισ. σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο"

      και

      " υπογράμμισε ότι το κόστος των μέτρων στήριξης τον Ιούλιο ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιούνιο."

      Κουβάς χωρίς πάτο έ;

      Σκεφτείται πόσο θα προχωρούσαν οι εξορύξεις με αυτά τα χρήματα και πόσα εργοστάσια λιγνίτη θα δημιουργούνταν με νέες τεχνολογίες....

      Διαγραφή
  3. Ακριβώς έτσι. Πάνω από 5 δισ. έδωσε η ΝΔ στους παρόχους, από δικά μας λεφτά, χωρίς ν' αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος. Και το τι θα είχαμε κάνει μ' αυτά τα λεφτά είναι το κόστος ευκαιρίας που πληρώνει η χώρα όσο κυβερνά η συγκεκριμένη συμμορία, εεεε, κυβέρνηση ήθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή