Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Συνταρακτικές εξελίξεις: λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανοίγουν ξανά οι κλειστές λιγνιτικές μονάδες!


Στις 24/2/2022 τα Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, σε μια εκστρατεία που αιτιολογήθηκε πως σκοπεύει στην προστασία του Ρωσόφωνου πληθυσμού του Ντονμπάς. Συντονισμένα η Δύση, που ανακατεύεται εδώ και χρόνια εκεί που δεν τη σπέρνουν και βεβαίως και στην Ουκρανία, προχώρησε σε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, καθώς το διακύβευμα της κρίσης στην Ουκρανία ήταν η κατάληψη της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ απ' τις ΗΠΑ κι η αντικατάσταση του φθηνού αερίου των Ρωσικών αγωγών με ακριβό υγροποιημένο αέριο των ΗΠΑ και του Κατάρ.

Ωστόσο τέτοιες αλλαγές δεν γίνονται απ' τη μια στιγμή στην άλλη κι έντρομος ο Καγκελάριος Σολτς απέκλεισε κατ' επανάληψη κάθε σκέψη να συμπεριλάβει στις κυρώσεις τη διακοπή αγοράς φυσικού αερίου απ' τη Ρωσία, καθώς αυτό θα σήμαινε πως θα πάγωναν οι τσιμινιέρες της Γερμανικής βιομηχανίας. Ακόμα περισσότερο, τόσο ο Κλιματικός Επίτροπος Τίμερμανς όσο κι οι Γερμανοί Πράσινοι, που είναι κυβέρνηση πλέον, επανέφεραν στο προσκήνιο τη χρήση του κάρβουνου για ηλεκτροπαραγωγή, δηλώνοντας ρητά και ξεκάθαρα πως στις έκτακτες καταστάσεις που προέκυψαν δεν υπάρχουν ταμπού και η ενεργειακή ασφάλεια έχει προτεραιότητα απέναντι στην κλιματική απάτη!

Σε αντίποινα για τις κυρώσεις των Δυτικών ο Πούτιν ζήτησε πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, οι Δυτικοί αρνήθηκαν κι εδώ πια αρχίζει ν' αγριεύει το πράγμα, καθώς ο Πούτιν έθεσε διορία να γίνουν οι πληρωμές μέχρι 31/3, διαφορετικά από 1/4 θα κλείσει τις στρόφιγγες, διακόπτοντας τη ροή του αερίου προς την ΕΕ. Μια προσεκτική ματιά στα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ δείχνει πως γύρω στις 7-8/3 οι εισροές αερίου άρχισαν να είναι μεγαλύτερες απ' τις εκροές. Σε συνδυασμό με την -επιτέλους- άφιξη της άνοιξης στο τέλος Μαρτίου, η λήξη της περιόδου θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι πλέον κοντά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ...

ο Πούτιν δεν διέκοψε τη ροή αερίου όταν η συνέπεια θα ήταν να παγώσουν οι πολίτες, αλλά τίποτα δεν τον ενοχλεί να παγώσει τις Γερμανικές και λοιπές τσιμινιέρες!

Κατόπιν αυτού η Γερμανική RWE, (αυτή που θα βάλει φωτοβολταϊκά στο πρώην Ορυχείο Αμυνταίου, μια που ο Μητσοτάκης είπε πως απ’ την απολιγνιτοποίηση θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες), ανακοίνωσε πως αποσύρει σύμφωνα με το πρόγραμμα τη μονάδα Neurath A, αλλά θα τη διατηρήσει σ’ ετοιμότητα μήπως χρειαστεί να ξαναδουλέψει αν τυχόν υπάρξει διακοπή της ροής του Ρωσικού αερίου. Η μονάδα Neurath A είναι 312MW, κατασκευής του 1972. Tο 2022 συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής, έτσι κι αλλιώς ήταν πλέον η ώρα της ν’ αποσυρθεί, καθώς ακριβώς δίπλα η RWE έχει χτίσει τις υπερσύγχρονες μονάδες F & G, 1100MW η κάθε μία, μπήκαν σε λειτουργία το 2012.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!


Μαζί με τις τσιμινιέρες ωστόσο αναμένεται να παγώσουν κι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο κι εκεί θα πέσει το μεγάλο γέλιο, καθώς χωρίς την υποστήριξη του φυσικού αερίου οι "Α"ΠΕ κυριολεκτικά θα ξεβρακωθούν εντελώς και ρεύμα θα έχουν μόνο οι χώρες που θα μπορούν να υποστηρίξουν την κουτουρού παραγωγή με υδροηλεκτρικά! Κάτι το οποίο βεβαίως ΔΕΝ υπάρχει στην Ελλάδα κι αυτό είναι που αναγκάζει την κυβέρνηση να βάλει πλέον την ουρά στα σκέλια και να ξανανοίξει τις κλειστές λιγνιτικές μονάδες! Δεν είναι και λίγες, είναι επτά και ίσες με όσες είχαν απομείνει σε λειτουργία!

Στις 30/3 έγινε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Ενέργειας και δόθηκε προθεσμία στη ΔΕΗ μέχρι την Τρίτη 5/4/2022 για να καταθέσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων. Ενώ από σήμερα κιόλας ξεκινούν  οι προετοιμασίες για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη επαναλειτουργία των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς (1η εικόνα), των δυο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου (2η εικόνα) και της Μεγαλόπολη 3 (3η εικόνα), οπότε για τον επόμενο χειμώνα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μπορούν να ελπίζουν και σε συνέχιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι δοκιμές παραλαβής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, που αντικαθιστά πλήρως τον παλαιό ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, ουσιαστικά η διαθέσιμη λιγνιτική ισχύς θα επανέλθει πολύ κοντά στα ιστορικά της επίπεδα και μόνο οι δυο πρώτες μονάδες της Μεγαλόπολης θα παραμείνουν σβηστές! 

Αν τα δισεκατομμύρια που έχουμε πετάξει στις "Α"ΠΕ, που την ώρα της κρίσης αποδεικνύονται ηλεκτροδοτικά άχρηστες, τα είχαμε δώσει για εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών μονάδων, με συλλογή του CO2 και διάθεση σε παραγωγή συνθετικών υδρογονανθράκων Power-to-X, τώρα θα κάναμε και εξαγωγή λιγνιτικού ρεύματος. Αλλά έχουμε κόμματα που διακρίνονται στην καταστροφή κι όχι στην αναγέννηση της χώρας. 600 εκατομμύρια θα δώσει η κυβέρνηση μόνο τον Απρίλιο, για τις δήθεν επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Κάπου 3 δισεκατομμύρια δικά μας λεφτά έχει πετάξει απ’ τον Οκτώβριο μέχρι τώρα η κυβέρνηση, και, βεβαίως, κάποιοι τα έχουν τσεπώσει. Κι αυτό είναι που πρέπει ν' αλλάξει το συντομότερο ...


Ενημέρωση, 2/4/2022: Καλό μήνα! Μην περιμένετε απ' την πιο ξενόδουλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης να σκεφτεί τους πολίτες και να ξαναβάλει μπροστά το λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό. Μόνο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων προωθεί κι εντελώς εξωφρενικά ετοιμάζεται ν' αντικαταστήσει το Ρωσικό αέριο με ...πετρέλαιο! Και, βεβαίως, το Μάιο 2020 ο Μητσοτάκης είπε στη Bild πως "απ' την απολιγνιτοποίηση θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες", το ξεχάσατε;

 

2 σχόλια:

  1. Σημερα 1 4 2022 χρεωση watt volt 0,52 ανα kwh στο συνολο του λογαριασμου.πριν ενα χρονο ο,18 !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή, τα χειρότερα ΔΕΝ ήρθαν ακόμα ...
      Οι ηλίθιοι θέλουν ν' αντικαταστήσουν το Ρωσικό αέριο με πετρέλαιο!

      Διαγραφή