Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΗΠΑ: εταιρεία αιολικών καταδικάστηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, και δεν φαντάζεστε γιατί!

Το πουλί της εικόνας είναι ένας φαλακρός αετός και θεωρείται το εθνικό πουλί και σύμβολο των ΗΠΑ. Ως "εθνικό πουλί" και "σύμβολο" θεωρητικά είναι απολύτως προστατευόμενο, αλλά αυτό ίσχυε πριν μπουν ανεμογ@@ήτριες, που στα αγγλικά είναι γνωστές ως bird choppers (τεμαχιστές πουλιών). Όταν ωστόσο ο τεμαχισμός αφορά το εθνικό προστατευόμενο πουλί, τα πράγματα διαφοροποιούνται και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 5/4/2022 ότι η ESI Energy Inc. (ESI) καταδικάστηκε στις 5 Απριλίου στο Cheyenne του Γουαϊόμινγκ, για παραβιάσεις του νόμου για τα αποδημητικά πτηνά (Migratory Bird Treaty Act, MBTA).

Το MBTA απαγορεύει τη "σύλληψη" αποδημητικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των φαλακρών και χρυσαετών, χωρίς άδεια από την Υπηρεσία Αλιείας & Άγριας Ζωής του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ (USFWS). Ο όρος "σύλληψη" σημαίνει "να καταδιώκω, κυνηγώ, πυροβολώ, πληγώνω, σκοτώνω, παγιδεύω, συλλαμβάνω, συλλέγω" ή απόπειρα γι' αυτά. Οι φαλακροί αετοί και οι χρυσαετοί προστατεύονται επίσης βάσει ειδικού νόμου προστασίας τους (νόμος περί αετών), ο οποίος, όπως και ο νόμος MBTA, απαγορεύει τη θανάτωση και τον τραυματισμό αετών χωρίς άδεια από το USFWS. Το USFWS είναι αρμόδιο να εκδίδει τέτοιες άδειες θανάτωσης/τραυματισμού αετών (Eagle Take Permit, ETP) μόνο στις περιπτώσεις που η προβλεπόμενη θανάτωση/τραυματισμός είναι συμβατά με τη διατήρηση φαλακρών αετών και χρυσαετών, ή όταν είναι απαραίτητο να προστατευθεί ένα συμφέρον σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, ή όταν η θανάτωση/τραυματισμός σχετίζεται με τη δραστηριότητα, αλλά όχι με τον σκοπό της, ή όταν η θανάτωση/τραυματισμός δεν μπορούσε πρακτικά να αποφευχθεί. Οι αιτούντες άδεια πρέπει να αποφεύγουν και να ελαχιστοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη θανάτωση/τραυματισμό και να πληρώνουν αντισταθμιστικό ποσό για αναπόφευκτα συμβάντα.

Η ESI είναι θυγατρική θυγατρικής και με τη σειρά της κατέχει άλλες εταιρείες, πολλές από τις οποίες λειτουργούν εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως στο Γουαϊόμινγκ, Νέο Μεξικό, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Ιλινόις, Βόρεια Ντακότα και Μίσιγκαν, καθώς και σε άλλες πολιτείες. Βλέπετε η διάχυση της αιολικής ευθύνης ώστε να καταλήγει πλήρης ανευθυνότητα δεν αποτελεί μόνο Ελληνική πατέντα. Η ESI ομολόγησε την ενοχή της σε τρεις κατηγορίες παραβίασης του MBTA, η καθεμία με βάση τους ...

τεκμηριωμένους θανάτους χρυσαετών λόγω τραύματος από χτύπημα από πτερύγιο ανεμογ@@ήτριας σε μια συγκεκριμένη εγκατάσταση στο Γουαϊόμινγκ ή στο Νέο Μεξικό, όπου η ESI δεν είχε υποβάλει αίτηση για απαραίτητες άδειες.

Η ESI αναγνώρισε περαιτέρω ότι τουλάχιστον 150 φαλακροί και χρυσαετοί έχουν πεθάνει συνολικά από το 2012, σε 50 από τις 154 εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Από αυτούς τους θανάτους, οι 136 έχουν κριθεί θετικά ότι οφείλονται στο χτύπημα του αετού από πτερύγιο ανεμογ@@ήτριας.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!


Μετά από μια συμφωνία παραδοχής ενοχής, το δικαστήριο καταδίκασε την ESI σε πρόστιμο 1.861.600 δολαρίων, αποζημίωση ύψους 6.210.991 δολαρίων και πενταετή περίοδο παρακολούθησης, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να ακολουθεί ένα Σχέδιο Διαχείρισης Αετών (Eagle Management Plan, EMP). Το EMP απαιτεί την εφαρμογή μέτρων έως και 27 εκατομμυρίων δολαρίων (κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης και περισσότερα στη συνέχεια, εάν υπογραφεί γραπτή παράταση). Τα μέτρα αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση πρόσθετων θανάτων και τραυματισμών αετών. Επίσης προβλέπεται και καταβολή αντισταθμιστικού ποσού ύψους 29.623 δολαρίων ανά φαλακρό αετό ή χρυσαετό, για μελλοντικούς θανάτους και τραυματισμούς αετών. Τέλος, μέσα στους επόμενους 36 μήνες η ESI πρέπει να υποβάλει αίτηση για άδειες για οποιαδήποτε αναπόφευκτη πρόσκρουση αετών σε καθεμία από τις 50 εγκαταστάσεις της, είτε όπου τεκμηριώνεται είτε προβλέπεται, (στην περίπτωση τεσσάρων εγκαταστάσεων που δεν λειτουργούν ακόμη).

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, αποτελεί θέση της κυβέρνησης ότι η συμπεριφορά της ESI παραβίαζε τόσο το Eagle Act όσο και το MBTA, αλλά η κυβέρνηση αποδέχθηκε την ενοχή της εταιρείας μόνο για τις μετρήσεις MBTA κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συμφωνία της ESI να υποβάλει αίτηση για άδειες σε 50 εγκαταστάσεις και τις προηγούμενες προσπάθειές της για την ελαχιστοποίηση και τον μετριασμό των θανάτων από αετούς.

Κι αν αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα ισχύει το εξοντώστε ελεύθερα, οι γύπες κι οι αετοί μόνο στα λόγια προστατεύονται. Το ιστολόγιο πολύ νωρίς φιλοξένησε πάνω δεξιά το βίντεο του Γιάννη Σκαρπαθιωτάκη με το "δυστύχημα" "προστατευόμενου" γύπα (όρνιο, σκάρα) στα Αστερούσια βουνά της Νότιας Κρήτης, έγραψε το 2014 "Γεμίστε την Ελλάδα αιολικά (κι αδειάστε την από πουλιά)" κι ανέδειξε το 2016 την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων για την προστασία του -κατά τα λοιπά προστατευόμενου σε επίπεδο ΕΕ- μαυρόγυπα της Ροδόπης, που είχε την ατυχία να φωλιάζει σε περιοχές εφόδου των αιολικών καταπατητών. Αλλά στην Ελλάδα νόμος είναι το δίκιο των ολιγαρχών, γι' αυτό κι η #NotMyPresident ξέπλυνε το 2012 τα αιολικά με μπλε και πράσινους κόκκους ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου