Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Τα "περίεργα" των Ημερήσιων Εκθέσεων Επιδημιολογικής Επιτήρησης Covid-19 του ΕΟΔΥ. Μέρος 2ο - Η "μετάλλαξη".

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Συνεχίζουμε σήμερα το μικρό στατιστικό απολογισμό της πανδημίας που μας ταλαιπωρεί. Επειδή τα νούμερα από μόνα τους δεν λένε και πολλά, η οπτικοποιημένη απεικόνιση σε διαγράμματα βοηθά πολύ περισσότερο να καταλάβουμε τι γίνεται. Στο 1ο μέρος είδαμε τα "περίεργα" των τεστ, όπως προκύπτουν απ' τις Ημερήσιες Εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης Covid-19 που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε τη "μετάλλαξη" που δείχνουν τα δεδομένα για τον κορονοϊό, μια "μετάλλαξη" που δεν γνωρίζω αν έχει σχέση μ' αυτή που διαπίστωσαν αρχικά στη Βρετανία, μετά σ' άλλες χώρες και πρόσφατα και στην Ελλάδα. Προσοχή, εδώ ο όρος "μετάλλαξη" δεν είναι με την ιατρική έννοια, αλλά με την έννοια της αλλαγής συμπεριφοράς. Στο πιο πάνω διάγραμμα με την κόκκινη γραμμή είναι τα ημερήσια δηλωμένα κρούσματα και με τη μπλε γραμμή το αναφερόμενο ποσοστό ανδρών στα κρούσματα. Παρόλο που είναι γνωστό πως ο πληθυσμός έχει μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, (σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στις 30/12/2020 η ΕΛΣΤΑΤ, την 1/1/2020 το ποσοστό ανδρών ήταν 48,66%), το ποσοστό ανδρών στα κρούσματα είναι αρκετά πάνω από 50%.

Στην αριστερή πλευρά του διαγράμματος, από 8 Ιουνίου μέχρι και 29 Ιουλίου βλέπουμε μια βραδεία μείωση του ποσοστού ανδρών στα κρούσματα, από 55,2% σε 54,4%. Από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου που δούλεψε κάπως κι ο τουρισμός, το ποσοστό ανδρών στα κρούσματα αυξάνεται σταθερά και φθάνει στο μέγιστο του 56,1% στις 29 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ...

μπαίνοντας στον Οκτώβριο η κατάσταση μοιάζει με την περίοδο του Ιουνίου, μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Από εκεί και μετά ωστόσο υπάρχει μια ραγδαία μείωση του ποσοστού ανδρών στα κρούσματα, η οποία αντιστοιχεί στην έξαρση του 2ου κύματος κορονοϊού: στο 2ο κύμα ο ιός έχει "μεταλλαχθεί" και προσβάλει πλέον περισσότερο και τις γυναίκες.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Ασφαλώς μπορεί να πει κανείς πως μας λείπει η πληροφορία για το ποσοστό ανδρών στα εξεταζόμενα δείγματα, καθώς αν εξετάζονται περισσότεροι άνδρες είναι ίσως φυσιολογικό το αυξημένο ποσοστό ανδρών στα κρούσματα. Αλλά δείτε το διάγραμμα αναφερόμενων θανάτων: για κάθε τρεις άνδρες που πεθαίνουν "με" κορονοϊό, μόνο δυο γυναίκες αντίστοιχα καταλήγουν. Στην κορύφωση του 2ου κύματος είχαμε ακόμα και υπερδιπλάσιους θανάτων ανδρών έναντι γυναικών. Μπορεί ο ιός στο 2ο κύμα να έχει αυξήσει τα κρούσματα σε γυναίκες, αλλά όχι και τους αντίστοιχους θανάτους "με" κορονοϊό. Στα "ωραία" των Ημερήσιων Εκθέσεων Επιδημιολογικής Επιτήρησης Covid-19 του ΕΟΔΥ είναι βεβαίως και το γεγονός πως συχνά αναφέρεται κάποιος θάνατος χωρίς να αναφέρεται αν πρόκειται για θάνατο άνδρα ή γυναίκας, π.χ. απ' τις 16/12 το άθροισμα θανάτων ανδρών+γυναικών υπολείπεται διαρκώς κατά ένα του συνολικού αριθμού θανάτων.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, για τον ανδρικό πληθυσμό, είναι το πιο πάνω διάγραμμα, που δείχνει την αναλογία ανδρών - γυναικών σ' όσους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Είτε πριν είτε κατά το 2ο κύμα, το ποσοστό ανδρών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι περισσότερο από διπλάσιο απ' το αντίστοιχο των γυναικών και η τάση διατηρείται επί μήνες αμετάβλητη, (η μόνη περίπτωση που υπήρξε ίσο ποσοστό, στις 2 & 3 Ιουλίου, αφορά τη νοσηλεία μόλις 8 συνολικά διασωληνωμένων ασθενών).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στις 4/1/2021, η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Το οποίο "μεταφραζόμενο" σημαίνει πως οι άντρες, άνω των 70 και με υποκείμενο νόσημα, είναι σε άμεσο κίνδυνο μεγαλύτερο απ' τις γυναίκες. Αλλά, προσοχή, στις ηλικίες 40-64 η αναλογία θανάτων ανδρών-γυναικών στις 4/1/2021 είναι πολύ χειρότερη για τους άνδρες, 512 προς 210, ενώ στις ηλικίες 24-39 είναι 34 προς 7. Άλλη μια περίπτωση που η ίδια η ζωή αναδεικνύει τη βιολογική υπεροχή του δήθεν "ασθενούς" φύλου.

Υπάρχει επίσης ένα 4,5%, δηλαδή περί τα 225 άτομα, που ήταν σε μικρότερη ηλικία ή/και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Κάτι που θυμίζει τις στατιστικές της ασφάλειας των ταξιδιών με τρένο ή αεροπλάνο: όσο κι αν έχει βελτιωθεί η ασφάλεια τα τελευταία χρόνια, καλό είναι να μην είναι κανείς μέσα στο ένα αεροπλάνο που κάποια στιγμή θα πέσει ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου