Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Γερμανία: τι έκαναν τα χερσαία και τα πολυδιαφημισμένα υπεράκτια αιολικά τον τελευταίο μήνα;


Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Fraunhofer ISE, στο τέλος Ιουλίου 2020 η Γερμανία είχε εγκατεστημένα 54,14GW χερσαία και 7,74GW υπεράκτια αιολικά. Συνολικά δηλαδή 61,88GW. Στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό πως δεν φυσά και τόσο στη Δυτική Ευρώπη, είδαμε στην Ελλάδα ξαφνικά να δουλεύουν λιγνιτικές μονάδες, αυτές που διαρκώς μας λένε "πόσο ακριβές είναι" και ταυτόχρονα είδαμε και στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ η Ελλάδα να εξάγει ρεύμα, ενώ κατά κανόνα εισάγει. Θαύμα, θαύμα!

Στις χώρες που σέβονται τους πολίτες τους δημοσιεύονται στοιχεία λειτουργίας της ηλεκτροπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο, εκεί έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει διαφάνεια. Έτσι, στη Γερμανία υπάρχει το Agorameter του Agora Energiewende, απ' όπου μπορεί να δει επακριβώς τη σύσταση του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής. Το ίδιο κι απ' τα Energy Charts του Ινστιτούτου Fraunhofer. Τα στοιχεία είναι εντελώς αποκαλυπτικά, για ακόμα μια φορά ...

τον τελευταίο μήνα τα αιολικά έχουν εντελώς απογοητευτικές επιδόσεις. Μάλιστα, τα πολυδιαφημισμένα υπεράκτια αιολικά έπεσαν ακόμα και στο απόλυτο μηδέν!

Όσο τα αιολικά είναι ακόμα λίγα σ' ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, η τυχαιότητα της "έγχυσης" ενέργειας στο σύστημα κουκουλώνεται απ' τη λειτουργία των υπόλοιπων πηγών. Όταν αρχίσουν και γίνονται πολλά, το κουκούλωμα γίνεται πιο δύσκολο κι αρχίζουν να εμφανίζονται οι περίφημες "αρνητικές τιμές" στην αγορά, κάποιοι πληρώνουν όσο-όσο για να ξεφορτωθούν το άχρηστο αιολικό ρεύμα, πριν προκαλέσει μπλακ άουτ στο δίκτυο. Η Γερμανία επωφελείται τα μέγιστα απ' τη στρατηγική γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Ευρώπης και μπορεί να ξεφορτώνεται το τυχαίο αιολικό ρεύμα προς όλη τη γύρω γειτονιά.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Απολαύστε λοιπόν το διάγραμμα για την απόδοση των Γερμανικών αιολικών τον τελευταίο μήνα, από 27 Αυγούστου μέχρι σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 12:20). Η μωβ γραμμή δίνει τη μεταβολή της ζήτησης φορτίου και στο δεξί μέρος του διαγράμματος υπάρχει ένα κενό διάστημα, μάλλον δεν καταγράφηκαν στοιχεία. Θυμίζω πως τα συνολικά εγκατεστημένα αιολικά είναι περίπου 62GW κι αυτά τα 62GW τα βλέπετε στο διάγραμμα να δίνουν ακόμα και λιγότερο από μια Ελληνική λιγνιτική μονάδα των 283MW!

Αν αυτό δεν είναι πεταμένα λεφτά, δεν ξέρω πώς αλλιώς λέγεται. Και η Γερμανία αντέχει να πετά λεφτά, για το λόγο ότι κατασκευάζει τις ανεμογεννήτριες και διατηρεί θέσεις εργασίας. Κι εξάγει και το τυχαίο αιολικό ρεύμα, όπως μας είχε αποκαλύψει ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, στην προ ολίγων ετών επίσκεψη στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, μόνο οικονομικό πρόβλημα δεν έχει η Γερμανία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στο ισχυρό ευρώ, έχει μαζέψει όλο το χρήμα του Ευρωπαϊκού Νότου. Αλλά μια χρεοκοπημένη χώρα, που δεν κατασκευάζει ανεμογεννήτριες και δεν έχει δυνατότητα να ξεφορτώνεται το τυχαίο αιολικό ρεύμα, αντέχει να πετά λεφτά;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου