Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Οι εισαγωγές ρεύματος της Ελλάδας απ' την Τουρκία, η εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν και η κατρακύλα της λίρας.


Στο σημερινό διάγραμμα βλέπουμε την ισοτιμία του ευρώ με τη λίρα Τουρκίας την 1η Σεπτέμβρη 2020, όπως τη δίνει ο δικτυακός τόπος synallagma.gr: με ένα ευρώ αγοράζετε 8,7776 λίρες. Μόλις στις 3 Αυγούστου, πριν 1 μήνα, η ισοτιμία ήταν στο 8,1913, δηλαδή σ' ένα μήνα έχασε πάνω από 7%. Στις 6/7 η ισοτιμία ήταν στο 7,7632, μέσα στον Ιούλιο έχασε 5,5%. Είναι εμφανές πως μετά το 2013 έχει αρχίσει μια επιταχυνόμενη υποτίμηση της λίρας, υποτίμηση που κάθε μέρα κάνει τους Τούρκους όλο και πιο φτωχούς. Η δυναμική της υποτίμησης δείχνει πως αν συνεχίσει να πέφτει 7% κάθε μήνα, στις αρχές Νοεμβρίου η ισοτιμία θα γίνει διψήφια, πάνω από 10 λίρες θα χρειάζονται για ν' αγοράσουν ένα ευρώ. Ή, με άλλα λόγια, χαράς ευαγγέλια για όσους αγοράζουν Τούρκικα προϊόντα και πληρώνουν με ευρώ!


Ευρώ βέβαια "έχουμε" κι εμείς, μόνο που το 2010 χρεοκοπήσαμε και πλέον τα ευρώ τα δανειζόμαστε με όρους μνημονίων. Ή από τις "αγορές", μια που ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε πάλι την 1/9/2020 σε έκδοση 10ετούς ομολόγου, αυξάνοντας κι άλλο το δημόσιο χρέος. Αλλά, τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε λεφτά για να πληρώνουμε τις ...
εισαγωγές Τούρκικου ρεύματος: όπως φαίνεται στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης από τον ΑΔΜΗΕ, στις 10 το βράδυ της Τρίτης 1/9 παίρναμε ρεύμα απ' όλη τη γύρω γειτονιά κι απ' την Τουρκία παίρναμε 324MW, δηλαδή μια Τουρκική μονάδα δούλευε για να καλύψει Ελληνικές ανάγκες. Οι συνολικές εισαγωγές ήταν 1.712MW: θα μας πει κάποιος λοιπόν πόσα MW ήταν από λιγνίτη και λιθάνθρακα και φυσικό αέριο των ξένων, την ώρα που κρατούμε πεισματικά τον Ελληνικό λιγνίτη εκτός λειτουργίας; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Βεβαίως εισάγαμε 1.712MW για να καλύψουμε τις "φοβερές και τρομερές" ανάγκες ηλεκτροδότησης: μόλις 7.444MW ζητούσε το σύστημα στις 10 το βράδυ, (με αιχμή ζήτησης στα 7.770MW στις 21:00), συνεπώς οι εισαγωγές κάλυπταν το 23%. Και ζητούσε τόσο επειδή ανέβηκε το θερμόμετρο κι άναψαν τα κλιματιστικά στην Αθήνα, Τι θα είχε συμβεί αν είχαμε και τουρίστες κι ανέβαινε η ζήτηση πάνω απ' τα 9.000MW; Μα, φυσικά, θα προστρέχαμε στον "πανάκριβο" Ελληνικό λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, τον υπερπολύτιμο φυσικό μας πόρο, που τόσες και τόσες φορές μας ξελάσπωσε στο παρελθόν: τα πάνω από 6.500MW χρυσοπληρωμένες "Α"ΠΕ στις 10 το βράδυ έδιναν μόλις 779MW. Και πάλι καλά να λέμε, αφού το πρωί της ίδιας ημέρας έδιναν μόλις 261MW. Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ, απ' αυτά που δεν έχουμε, τα πληρώσαμε αυτά τα 261MW; Αφήστε καλύτερα κι ευτυχώς που γκρεμοτσακίζεται η τούρκικη λίρα: θα μπορούμε να ξεγελούμε τους μπουνταλάδες γείτονες, να τους παίρνουμε φθηνά το ρεύμα!

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Τουρκίας για την υποτίμηση της λίρας εκδηλώθηκε καταρχήν με τη νίκη του υποψήφιου της Κεμαλικής αντιπολίτευσης Ιμάμογλου στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο 2019. Η παταγώδης αποτυχία στην οικονομία οδηγεί τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί εθνικιστικούς τόνους, τόσο για να κρατά το στρατό σε εγρήγορση για πόλεμο κι όχι για πραξικόπημα όσο και για ν' αναγκάζει την αντιπολίτευση ν' ακολουθεί τη δική του ρητορική. Μένει να δούμε τι θα καταρρεύσει πρώτο: η Τουρκική οικονομία, τα νεύρα του Ερντογάν, τώρα που το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ του χτύπησε την πόρτα, ή τα νεύρα των στρατιωτικών, για να επαναφέρουν την Κεμαλική Τάξη στην Τουρκία;
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου