Τα 7,74GW ως συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι διπλάσια απ' τα συνολικά αιολικά της Ελλάδας: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ, στο τέλος Ιουνίου 2020 είχαμε 3.884MW (299,7 MW στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά και 3.584,2 MW στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά). Τα υπεράκτια αιολικά της Γερμανίας είναι εγκατεστημένα στη Βόρεια Θάλασσα, πολύ κοντά και στη χερσόνησο της Δανίας. Απολαύστε λοιπόν στο συγκριτικό διάγραμμα τι έκαναν τα -διπλάσια απ' τα συνολικά αιολικά της Ελλάδας- υπεράκτια της Γερμανίας τον τελευταίο μήνα, δηλαδή στο διάστημα από 29/8 έως και 29/9/2020 (ώρα 20:20).
Όσο
κι αν μας παραμυθιάζουν πως στη θάλασσα υπάρχει "καλύτερο αιολικό
δυναμικό" και "πιο σταθεροί άνεμοι", η άπνοια τσακίζει και τα
υπεράκτια αιολικά και μάλιστα πολύ περισσότερο απ' τα χερσαία. Όσα αιολικά και να βάλει κανείς, αν δεν φυσά, δεν φυσά, πάει και τελείωσε! Πρέπει να θυσιάσεις μια Ιφιγένεια για να ξαναφυσήξει κι η σύγχρονη Ιφιγένεια είμαστε οι πολίτες, που καλούμαστε να πληρώσουμε την αναξιοπιστία των αιολικών.
Λόγω της εγγενούς αναξιοπιστίας του ανέμου, οι καμπύλες παραγωγής τόσο των χερσαίων όσο και των υπεράκτιων αιολικών έχουν παρόμοια "πριονωτή" μορφή. Αυτό σημαίνει πως μόλις μειωθεί η απόδοση των αιολικών, κάποια άλλη τεχνολογία πρέπει επειγόντως να καλύψει το κενό παραγωγής, προκειμένου η παραγωγή ηλεκτρισμού να καλύπτει τη ζήτηση, η συχνότητα λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροδότησης να παραμένει στα 50±0,2Hz και να μη συμβεί μπλακ άουτ.
Μόνο που η "κάποια άλλη τεχνολογία" πρέπει να μπορεί να αποκριθεί με την ίδια ταχύτητα που εξαφανίζονται τα αιολικά. Η καλύτερη τεχνολογία που μπορεί να το κάνει αυτό είναι τα υδροηλεκτρικά, αρκεί να υπάρχουν νερά σε επαρκή ποσότητα. Αν δεν υπάρχουν, η επόμενη λύση είναι οι αεριοστροβιλικές μονάδες, μόνο που είναι κομματάκι ακριβούτσικες. Γι' αυτό κι ακούμε τα παραμύθια περί "αναγκών του συστήματος σε μονάδες ευελιξίας", δηλαδή μονάδες φυσικού αερίου που θα μπορούν ν' ανεβοκατεβάζουν φορτία παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις του ανέμου.
Αυτό βεβαίως τεχνικά ακούγεται εντελώς τρελό, πολύ περισσότερο που ο ΑΔΜΗΕ μας τα έχει πει απ' το 2013, όπως βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα (σελ. 50, Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020): "αρκετές μονάδες συνδυασμένου κύκλου που εγκαταστάθηκαν μετά το 2004 λόγω της τεχνολογίας τους εμφανίζουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα, (δηλαδή δεν μπορούν να μειώσουν πολύ την παραγωγή τους), πράγμα αρνητικό σ' ένα μελλοντικό σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ έντονης στοχαστικότητας". Το "μελλοντικό" σύστημα είναι ήδη το σημερινό, καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών & φωτοβολταϊκών το 2020 ήδη υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση φορτίου για αρκετές ώρες του 24ώρου.
Κατόπιν αυτού οι μονάδες αερίου παραμένουν σε συνεχή λειτουργία, καίγοντας αέριο κι εκπέμποντας το "επάρατο" CO2, ώστε να είναι σε θέση γρήγορα ν' ανεβάσουν φορτία και να καλύψουν τον εξαφανισμένο Αίολο. Είναι οι περίφημες "στρεφόμενες εφεδρείες" του συστήματος, αυτές που πληρώνουμε χωρίς να μας το πει κανείς. Ο ΑΔΜΗΕ τόλμησε να μας το πει τον Ιούλιο 2019 και μάλλον του τράβηξαν τ' αυτί, δεν μας το ξανάπε, όσο κι αν φύσηξε από τότε. Η έννοια της διαφάνειας στη δημόσια ζωή διαχρονικά έχει υποφέρει στην Ελλάδα. Και κάπως έτσι τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού διαρκώς ακριβαίνουν, προκειμένου να συνεχίζουμε να βάζουμε ανεμογεννήτριες και να πληρώνουμε δυο συστήματα ηλεκτροπαραγωγής (αιολικά + αέριο), αντί να πληρώνουμε μόνο ένα (αέριο).
Μην σας παραμυθιάζουν πως το αέριο κάποια στιγμή θ’ αντικατασταθεί από ΑΠΕ: πολύ σύντομα θα μας επιβάλουν ν' αγοράσουμε και μπαταρίες, τόσο για το σπίτι όσο και για τη δουλειά. Πού θα βρεθούν τα υλικά για τόσες μπαταρίες, προκειμένου να κουκουλωθεί όπως-όπως η αναξιοπιστία ηλεκτροδότησης των περίφημων "Α"ΠΕ; Μα, φυσικά, θα ξεκοιλιάσουμε τον πλανήτη και ποιος νομίζετε πως θα ωφεληθεί απ’ αυτό;
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου