Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

55 χρόνια μετά η ιστορία επιστρέφει: "Αυτό το ευρώ είναι δικό σου, μην αφήσεις κανένα να στο πάρει!"


Πριν από πενήντα πέντε χρόνια, λίγο πριν τη χούντα, η ΕΡΕ είχε σύνθημα "Αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Παπανδρέου να σου την πάρει". Με την πιο πάνω αφίσα κινδυνολογούσε προσπαθώντας να εμφανίσει τον αστό Γέρο ως περίπου κομμουνιστή, οι μνήμες του Εμφύλιου ήταν ακόμα νωπές. Κι όποιος δεν μελετά την ιστορία, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Τα χρόνια πέρασαν, η δραχμή έγινε ευρώ, ΝΔ-Πασοκ χέρι-χέρι μας χρεοκόπησαν και τα ευρώ που έμειναν στα χέρια των πολλών λιγόστεψαν δραματικά. Τη δραχμή που θα 'παιρνε ο Παπανδρέου το 1964, την πήραν ως ευρώ Πασοκ-ΝΔ. Αυτά τα λίγα ευρώ που μας έμειναν πρέπει πια να τα φυλάμε ως κόρην οφθαλμού, καθώς μια νέα απειλή εμφανίστηκε πέραν του Ατλαντικού και λέγεται καταστήματα που ΔΕΝ δέχονται μετρητά, παρά μόνο πληρωμές με κάρτες ή ηλεκτρονικά!

Τέτοια καταστήματα δεν έχουν ταμίες, αλλά αισθητήρες και κάμερες, που παρακολουθούν τι αγόρασε καθένας και ταυτοποιούν τους πελάτες με εφαρμογές κινητών τηλεφώνων στην είσοδο κι έξοδο απ' το κατάστημα. Οι ταμίες βέβαια έχουν ήδη αρχίσει να εξαφανίζονται ως θέσεις εργασίας και σε Ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ.

Φυσικά, προκειμένου να εξοφληθούν οι λογαριασμοί, τα μετρητά πρέπει να κατατεθούν απ' τους πολίτες στις τράπεζες, οι καταθετικοί λογαριασμοί πρέπει να εμφανίζουν υπόλοιπο για να μπορούν να πληρωθούν οι χρεώσεις των καρτών. Εάν αυτό το μέτρο επεκταθεί κι επικρατήσει, το χρήμα στη φυσική του μορφή θα συγκεντρωθεί σταδιακά στα σεντούκια των τραπεζών, που, ως γνωστόν, μόνο φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν είναι. Μια ωραία πρωία ή -το πιο πιθανό- μέσα στα βαθιά μεσάνυχτα- κι αφού θα ...
έχουν μαζέψει το 60-70% όλων των μετρητών στα σεντούκια, οι τράπεζες θα κλείσουν, περίπου όπως έκλεισαν πριν 4 χρόνια. Κι άντε μετά να τρέχουμε να βρούμε το δίκιο μας, το παραδάκι θα έχει γίνει άφαντο. 

Δεν χρειάζεται να μαζέψουν όλο το ρευστό για να κλείσουν, τους αρκεί ένα μεγάλο ποσοστό και το υπόλοιπο θα το μαζέψουν με τη βοήθεια των πολιτικών. Όπως πολύ καλά μάθαμε, τόσο με την κρίση του 2008 όσο και με τα εδώ μνημόνια, οι τράπεζες μαζεύουν πάντα κέρδη κι όταν έρθει η ώρα των ζημιών στέλνουν το λογαριασμό στους πολλούς. Δεν είναι τίποτα περίεργο, απλά ο νεοφιλελευθερισμός είναι. Και εφαρμόζεται από πρόθυμους πολιτικούς.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Ήδη στις ΗΠΑ η κατάσταση με τα cashless stores όπως λέγονται, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο της Φιλαδέλφεια ψήφισε πρόσφατα διάταξη επιβολής προστίμου σε καταστήματα που δεν δέχονται μετρητά. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για την οικονομική κατάσταση των Αμερικανών, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 8,4 εκατομμύρια νοικοκυριά (ποσοστό 6,5%, συνολικά 14,1 εκατομμύρια ενήλικες και 6,4 εκατομμύρια παιδιά) δεν είχαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ άλλα 24,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (ποσοστό 18,7%, συνολικά 48,9 εκατομμύρια ενήλικες και 15,4 εκατομμύρια παιδιά) είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, περίπου 85 εκατομμύρια άτομα, ένα πολύ σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, δεν θα μπορούσαν να έχουν ισότιμη με τους υπόλοιπους πρόσβαση στα καταστήματα που δεν δέχονται μετρητά. Άλλη μια έκφραση των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιουργεί η "δημοκρατία των πλουσίων".

Τώρα λοιπόν, που στις επόμενες εκλογές αυτοί που μας χρεοκόπησαν θέλουν να μας ξανασώσουν, μήπως κι έτσι καταφέρουν να βρουν τα λεφτά για να ξεπληρώσουν τα δάνεια που χρωστούν στις τράπεζες, καμιά έκπληξη δεν θα προκαλέσει η υποχρεωτική επέκταση του θεσμού των ηλεκτρονικών πληρωμών. Θα το πλασάρουν σαν δήθεν μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα θα γίνεται για να μαζευτεί το ρευστό στις τράπεζες: πολύ τους κακοφάνηκε το 2012 όταν τα μετρητά πήγαν στα στρώματα και τις χύτρες.


Σ' ένα μήνα θα έχουμε ξανά εκλογές. Πενήντα πέντε χρόνια μετά το 1964, το νέο σύνθημα μπορεί να είναι "Αυτό το ευρώ είναι δικό σου, μην αφήσεις κανέναν Τσίπρα ή Μητσοτάκη να στο πάρει!" Και κυρίως καμιά ΑΑΔΕ, που είναι η σύγχρονη εκδοχή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου του 1898 ... Αλλά γι' αυτήν θα τα πούμε προσεχώς.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

2 σχόλια:

  1. https://analyst.gr/2019/05/28/o-kathodikos-kiklos-tou-diavolou/

    http://www2.aueb.gr/users/gecon/Macro%20-%20Long%20Run%20IV.pdf

    https://eclass.pat.teiwest.gr/eclass/modules/document/file.php/756281/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B7%202.pdf

    https://en.wikipedia.org/wiki/Velocity_of_money

    http://old.eis.pspa.uoa.gr/econ/econ96.htm

    http://www.ejinsight.com/20190531-the-ecbs-monetary-trap/

    http://jedsnet.com/journals/jeds/Vol_2_No_1_March_2014/6.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το υλικό, σίγουρα πολλοί αναγνώστες θα το βρουν χρήσιμο. Ωστόσο εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κυκλοφορία χρήματος, αλλά για χυδαία απόπειρα συγκέντρωσης όλου του ρευστού στις τράπεζες, φτωχοποίηση των πάντων πλην τραπεζών και έλεγχο των πάντων μέσω ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Το πολίτευμα εξελίσσεται προς "τραπεζική δημοκρατία" (sic δημοκρατία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή