Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Φόρος CO2: θα γίνει η αιτία διάλυσης του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία;


Το τελευταίο διάστημα υπάρχει στη Γερμανία πίεση για εισαγωγή φόρου CO2, ένα φόρο που προωθεί επίσης ο Μακρόν στη διπλανή Γαλλία, ξεσηκώνοντας τα "κίτρινα γιλέκα". Η πίεση προέρχεται απ' την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, των κατ' εξοχήν πλευρών που προωθούν την κλιματική απάτη. Ας δούμε τα γεγονότα, που το μόνο που τελικά κάνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland, AfD).

Τη Γερμανία την κυβερνά ο Groko, ο Μεγάλος Συνασπισμός (Große Koalition) των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοσοσιαλιστών της Βαυαρίας (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Πριν συγκροτηθεί ο Συνασπισμός, είχε συνταχθεί ένα κείμενο συμφωνίας, το Groko Blueprint, που το είχαμε δει το Γενάρη 2018.

Σύμφωνα λοιπόν με το κείμενο συμφωνίας, το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν θεωρήθηκε ζήτημα προτεραιότητας, ήταν πολύ πίσω στα σημεία συμφωνίας. Υπάρχει μόνο δέσμευση για σημαντική επέκταση των ΑΠΕ στο 65% έως το 2030. Προβλέπεται ειδική συμβολή 8 έως 10 εκατομμυρίων τόνων CO2 στον στόχο για την κλιματική αλλαγή το 2020, κυρίως από κλείσιμο παλαιών ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής. Προαπαιτούμενο είναι η ικανότητα απορρόφησης των αντίστοιχων δικτύων και να προστεθούν 4GW χερσαίας αιολικής ενέργειας και φωτοβολταϊκά, καθώς και μια συμβολή από υπεράκτια αιολικά, που να είναι από μισά σε λειτουργία το 2019 και το 2020.  

Υπάρχει επίσης δέσμευση για νομοθέτηση μέσα στο 2019 ρυθμίσεων που να διασφαλίζουν την τήρηση των στόχων για την προστασία του κλίματος του 2030. Και παρόλο που δεν υπάρχει πουθενά σαφής και ρητή δέσμευση για εισαγωγή φόρου CO2, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι πιέζουν σ' αυτή τη κατεύθυνση.


Πρόσφατες δημοσκοπήσεις απ' το YouGov και το ZDF, που φαίνονται στις εικόνες, έδειξαν πως η πλειοψηφία αντιτίθεται σε επιβολή φόρου CO2. Όποιος προωθεί τέτοιο φόρο, στο τέλος θα φάει εκλογικά το κεφάλι του. Και μαντέψτε ποιος ...
θα είναι εκλογικά κερδισμένος ... 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει ξεκάθαρα απορρίψει, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, όλες τις αθλιότητες της κλιματικής απάτης κι ανεβαίνει σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το AfD ανεβάζει σταθερά την κλιματική απάτη στην προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Η άνοδος του AfD τρομάζει πρώτα απ' όλους τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, που βλέπουν να φυλλορροούν προς το AfD. Η Μέρκελ ήδη έχει ανακοινώσει πως είναι η τελευταία της θητεία και την προεδρία του CDU έχει πλέον η Καρενμπάουερ. Οπότε η Μέρκελ πρόσφατα είπε πως πρέπει να γίνει μια "συμμαχία των προθύμων", από χώρες της ΕΕ που θέλουν να προχωρήσουν με το φόρο CO2 στις μεταφορές, τα κτήρια και τον αγροτικό τομέα. Απέφυγε ωστόσο να εντάξει και τη Γερμανία στους "πρόθυμους".

Αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών και διάδοχος της Μέρκελ είναι πλέον η Καρενμπάουερ. Η τελευταία πρόσφατα ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει την αναγκαιότητα για φόρο CO2 στη Γερμανία. Θέλει να γίνει η επόμενη καγκελάριος και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να προτείνει μέτρα που θα διακινδυνεύουν τη δική της προτεραιότητα.

Το CSU πρόσφατα ξεκαθάρισε κι αυτό τη θέση του: σε συνέντευξη που έδωσε την Πρωτομαγιά ο αντιπρόεδρος Georg Nüßlein είπε πως δεν επιθυμούν εισαγωγή φόρου CO2 σε εθνικό επίπεδο και προτιμά επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ. Σε περίπτωση που εξεταστεί η επιβολή φόρου CO2, θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστούν και να αρθούν άλλοι περιβαλλοντικοί και ενεργειακοί φόροι, ώστε να μην προκύπτει επιβάρυνση των πολιτών. Και ήταν απολύτως ξεκάθαρος "Diese Koalition hat Steuererhöhungen klar ausgeschlossen – Αυτός ο Συνασπισμός έχει αποκλείσει κάθε αύξηση φόρων".

Αλλά, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Υπουργός είναι η Svenja Schulze, που ανήκει στο SPD. Προέρχεται απ' τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και είναι αυτή τη στιγμή η αιχμή της πίεσης για εισαγωγή φόρου CO2. Μάλλον για το SPD ισχύει η παροιμία "λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του". Και δεν φαίνεται καν ν' αντιλαμβάνονται πως CDU/CSU τους αφήνουν να εκτίθενται, τρίβοντας τα χέρια τους από ικανοποίηση. Η σοσιαλδημοκρατία είναι παντού και πάντα αδιόρθωτη.

Μένει να δούμε πόσο είναι διατεθειμένο το SPD να προβάλει και να συνεχίσει να στηρίζει μια τέτοια σαφώς αντιλαϊκή πολιτική. Όταν στις τελευταίες εκλογές καταβαραθρώθηκε και κατάφερε μέχρι και να χάσει το προπύργιό του, τη βιομηχανική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Θα το τραβήξει τόσο ώστε ο φόρος CO2 να γίνει η αφορμή για να διαλυθεί ο Μεγάλος Συνασπισμός;



Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου