Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε: μετά το ποδόσφαιρο, τι άλλο τινάζουν πάλι στο αέρα;


Το Φλεβάρη 2012 ο ΟΣΦΠ έχασε στην Ξάνθη και γνωστοί-άγνωστοι, που θεωρούν πως ο ΟΣΦΠ πρέπει συνεχώς να κερδίζει, ανατίναξαν το φούρνο του διαιτητή Κωνσταντινέα. Δεν έγινε τίποτα και πέρασαν τα χρόνια, για να φθάσουμε στα φετινά "κατορθώματα"...

Τι να πρωτοκαμαρώσει κανείς;

  • 19/12/2018 γνωστοί-άγνωστοι επεχείρησαν να δολοφονήσουν το διαιτητή Τζήλο. Αμέσως μετά τη διαιτησία στον αγώνα όπου ο ΟΣΦΠ πάλι δεν κέρδισε στην Ξάνθη.
  • Φθάσαμε αισίως στο Μάη, όπου για άλλη μια χρονιά ο χουλιγκανισμός κλείνει τις κερκίδες στον τελικό του κυπέλλου ποδοσφαίρου. Εφέτος μάλιστα, για λόγους πρωτοτυπίας και θυμίζοντας εποχές χούντας, η ΕΛΑΣ απαγόρευσε για 3 μέρες τις δημόσιες συναθροίσεις στην περιοχή της Ομόνοιας, μη τυχόν και συγκεντρωθούν ΠΑΟΚτσήδες. Φυσικά οι δημόσιες συναθροίσεις στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, της Κηφισιάς και του ΟΑΚΑ δεν απαγορεύτηκαν, οπότε ο Θεός να βάλει το χέρι του να μη γίνει "του Πανθεσσαλικού".
  • Μετά το Τζήλο, μέσα στο Μάη γνωστοί-άγνωστοι έστησαν ενέδρα κοντά στο σπίτι του και χτύπησαν το διαιτητή Τσαμούρη, καθώς μόνο τώρα θυμήθηκαν ότι στις αρχές ...Δεκέμβρη δεν έδωσε πέναλτι σε βάρος του ΠΑΟΚ. Λεπτομέρεια: ο διαιτητής είναι Πειραιώτης και το σπίτι του βρίσκεται δίπλα από το στάδιο Καραϊσκάκη!
  • Μέσα στο Μάη, κι ενώ το πρωτάθλημα έχει τελειώσει, θυμήθηκαν να συζητούν για "αναδιάρθρωση" κατηγοριών, αλλάζοντας τους κανόνες ή μάλλον τα φώτα στο δύσμοιρο ποδόσφαιρο.
  •  Η 2η κατηγορία, η κατ' ευφημισμό Football League, θεωρείται στην Ευρώπη σταθερά απ' τις πιο διεφθαρμένες, σ' ό,τι αφορά το "στήσιμο" παιχνιδιών για να κερδίζουν οι παράγοντες στο στοίχημα. 

Και η Πολιτεία; Σε μια σοβαρή χώρα η πολιτεία θα είχε παρέμβει διαλύοντας το χουλιγκανισμό και στέλνοντας τους παράγοντες που καλλιεργούν το φανατισμό και την έχθρα εκεί απ' όπου ήρθαν. Φροντίζοντας να δημιουργήσει φιλάθλους που μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες στη ίδια κερκίδα ως αντίπαλοι των 90΄ κι όχι ως θανάσιμοι και μισητοί εχθροί. Όπως έκανε η Θάτσερ στη Βρετανία, κι εφέτος για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε 4 ομάδες της ίδιας χώρας, της Αγγλίας, να διεκδικούν τα 2 ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά τρόπαια. Όπως έκαναν οι Ιταλοί, που κατ' επανάληψη έχουν υποβιβάσει "μεγάλες" ομάδες. 

Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε και κανείς αρμόδιος δεν αισθάνεται ντροπή που το ποδόσφαιρο είναι υπό την επιτροπεία της Ουέφα, που καμιά έκπληξη δεν θα προκαλέσει πια τυχόν απόφασή της ν' αποκλείσει τις Ελληνικές ομάδες. Μεσοβδόμαδα η Ευρώπη φρόντισε άλλη μια φορά να τρολάρει τους δικούς μας παράγοντες, προσφέροντας μαγικές στιγμές αληθινού ποδοσφαίρου στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε κατάμεστα γήπεδα, με οπαδούς και των δυο ομάδων ...

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Και οι κυβερνήσεις διακομματικά προτιμούν να κινητοποιούν χιλιάδες αστυνομικούς για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μεγαλοπαραγόντων, στέλνοντας το λογαριασμό στους πολίτες κι αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των φιλάθλων. Το 2016 είχε βγει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο αθλητικού νόμου, που προέβλεπε πως "Οι Α[θλητικές] Α.Ε. που αγωνίζονται στα εθνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης υποχρεούνται να προσλαμβάνουν πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για την εφαρμογή μέτρων ευταξίας των γηπέδων και για τη συνοδεία των φιλάθλων τους, όπως η λειτουργία τους ορίζεται από τον ν. 2518/1997 περί προϋποθέσεων λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Εντός των αγωνιστικών χώρων η ευθύνη τήρησης της τάξης ανήκει στις εταιρείες αυτές, διατηρούμενης της ανώτατης εποπτείας και της γενικής αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς την τήρηση των κανόνων δημόσιας τάξης και ασφάλειας και της οργάνωσης των μέτρων ασφαλείας." Το σχέδιο ...
πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, το να πηγαίνει ο λογαριασμός στους πολίτες αντί για τους ιδιοκτήτες είναι σαφώς πιο συμφέρον. Για τους ιδιοκτήτες ... 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Αλλά και στο μπάσκετ ζήλεψαν τη "δόξα" του ποδοσφαίρου, το τινάζουν κι αυτό στο αέρα: 
  • αρχικά το Φλεβάρη είχαμε την πρωτοφανή αποχώρηση του ΟΣΦΠ στο ημίχρονο του αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟ, επειδή δεν τους άρεσε η διαιτησία. 
  • Το Μάρτη ο ΟΣΦΠ δεν κατέβηκε στο δικό του γήπεδο στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΠΑΟ, ζητώντας ξένους διαιτητές. 
  • Η ομοσπονδία επέτεινε το μπάχαλο, πετώντας τη μπάλα στην κερκίδα, αφού δεν όρισε ποτέ ξανά τους επίμαχους διαιτητές σε επόμενο αγώνα του ΟΣΦΠ, κάνοντας το χατίρι του ΟΣΦΠ. 
  • Φθάσαμε στην τελευταία αγωνιστική κι η ομοσπονδία επιτέλους όρισε έναν απ' τους διαιτητές του αγώνα κυπέλλου το Φλεβάρη να παίξει σε αγώνα του ΟΣΦΠ. Και με μιας άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου: δεκάδες γνωστοί-άγνωστοι αρχικά απείλησαν το διαιτητή Αναστόπουλο και την οικογένειά του πριν την τελευταία αγωνιστική, ενώ ενόψει των play off χθες πέταξαν και μολότοφ στο περιπολικό έξω απ' το σπίτι του.
  • Μετά τις απειλές ο διαιτητής -απολύτως εύλογα- αρνήθηκε να παίξει την τελευταία αγωνιστική, χωρίς να συγκινηθεί φυσικά κανείς. Αφού δεν συγκινήθηκε κανείς για τις απειλές στο διαιτητή, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟ απέσυρε τελευταία στιγμή την ομάδα του απ' το δικό της αγώνα, αλλάζοντας τη βαθμολογία, αλλοιώνοντας το πρωτάθλημα και προκαλώντας τον κακό χαμό. Και με την παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα στέλνει εντελώς λαθεμένα μηνύματα στη νέα γενιά.
  • Μετά τον κακό χαμό, οι ιδιοκτήτες του ΟΣΦΠ, που είχαν τους παίκτες απλήρωτους και 2 μάλιστα έφυγαν, έφθασαν στο σημείο να προτείνουν διάλυση του πρωταθλήματος μπάσκετ αφού έχει ήδη γίνει η τελευταία αγωνιστική! Στη λογική προφανώς του "αφού δεν το παίρνουμε εμείς, ας το διαλύσουμε εντελώς!"
  • Και μέσα στο όλο μπάχαλο, που έχουν δημιουργήσει οι αψυχολόγητες ενέργειες των ιδιοκτητών του ΟΣΦΠ απ' το Φλεβάρη και η μη εμφάνιση του ΠΑΟ την τελευταία αγωνιστική, στην πρώτη αγωνιστική των play off πρέπει να συναντηθούν στο ΟΑΚΑ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, ακριβώς σαν συνέχεια της αποχώρησης του ΟΣΦΠ το Φλεβάρη και της μη εμφάνισής του το Μάρτη. Αν ο ΟΣΦΠ και πάλι δεν κατεβεί υποβιβάζεται αυτόματα, ο Κανονισμός του ΕΣΑΚΕ είναι σαφής (άρθρο 5.ΙΙ.2): "Σε περίπτωση που ΚΑΕ υποπέσει σε μηδενισμό, λόγω μη προσέλευσης σε έναν αγώνα, κατά την διάρκεια των play- offs, αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες playoffs. Σε κάθε περίπτωση παράλληλα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες στις οικείες διατάξεις Κανονισμών ποινές." και (άρθρο 5.ΙΙΙ.7), "...όλες οι ομάδες που ... δεν συμμετέχουν ... σε έναν αγώνα της φάσης των playoff του Πρωταθλήματος ... υποβιβάζονται στην Α2 Εθνική Κατηγορία Καλαθοσφαίρισης." Οι ενέργειες των ιδιοκτητών είναι αυτές που παγίδευσαν το σύλλογο με τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια.

Το απολύτως χειρότερο είναι πως ο Τσίπρας είναι εγνωσμένων Παναθηναϊκών φρονημάτων κι ο Μητσοτάκης Ολυμπιακών. Οπότε η πολιτική αντιπαλότητα αποκτά και ποδοσφαιρικές/μπασκετικές προεκτάσεις ή και το αντίθετο. Ο τωρινός πάντως Υφυπουργός Αθλητισμού δίνει την εντύπωση πως μόνο αρμόδιος δεν αισθάνεται, μετά τη διάλυση του ποδόσφαιρου παρακολουθεί ανήμπορος κι απαθής τη διάλυση και του μπάσκετ. Το γεγονός πως βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις εκλογές και πρόκειται να πολιτευθεί στα νότια προάστια μόνο άλλοθι δεν συνιστά. Έχει καταστεί επικίνδυνος για τους πολίτες, ας παρέμβει ο Τσίπρας πριν θρηνήσουμε νεκρούς.


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου