Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Αλμπέρτα Καναδά: άλλη μια κυβέρνηση που καταρρέει λόγω φόρου CO2!


Το καλοκαίρι του 2018 είδαμε τις πρώτες κυβερνήσεις που έπεσαν λόγω του ανοησιών με τα αιολικά και την απάτη της δήθεν κλιματικής αλλαγής: ήταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Turnbull στην Αυστραλία και η πολιτειακή κυβέρνηση του Οντάριο, της πιο πολυάνθρωπης Πολιτείας του Καναδά. Μάλιστα η πτώση της τελευταίας είχε όλα τα χαρακτηριστικά της εκπαραθύρωσης, καθώς από 55 έδρες έπεσε στις 7!

Με την ανάρτηση για το Οντάριο έγραφα "Να περάσει η επόμενη;" κι ακολούθησε η εξέγερση των "κίτρινων γιλέκων" στη Γαλλία, που βάζει το Μακρόν υποψήφιο για αποχώρηση. Μπορεί ο Μακρόν να κρατά ακόμα, καθώς το αντίπαλο δέος είναι η Λεπέν, αλλά στις 16 Απρίλη έχει εκλογές η Πολιτεία της Αλμπέρτα στον Καναδά κι η συζήτηση επικεντρώνεται στο φόρο CO2. Σήμερα κυβέρνηση είναι το New Democratic Party (NDP) με 52 έδρες (επί συνόλου 87 στο τοπικό Κοινοβούλιο), αλλά τα προγνωστικά φέρνουν ως επόμενη κυβέρνηση το United Conservative Party (UCP), με 25 έδρες σήμερα. Ο επικεφαλής του UCP έχει ήδη υποσχεθεί άμεση κατάργηση του τοπικού φόρου CO2, αλλά ενόψει εκλογών το πήγε κι ένα βήμα παραπέρα: μόλις προχθές υποσχέθηκε πως μέχρι 30 Απρίλη, με το καλημέρα δηλαδή, θα ...
προσβάλλει στα δικαστήρια τον ομοσπονδιακό φόρο CO2, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τριντό. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Πρόκειται για την ίδια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που σε μια εξαιρετικά κακόγουστη επιλογή ημερομηνίας, την 1η Απριλίου 2019, ξεκίνησε την επιβολή ομοσπονδιακού φόρου CO2 σε 4 Πολιτείες που αρνήθηκαν να επιβάλουν τοπικό πολιτειακό φόρο CO2 (Saskatchewan, Manitoba, Ontario και New Brunswick).  

Σε μια εντελώς συμβολική κίνηση, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τριντό έσπευσαν απ' άκρη σ' άκρη του Καναδά να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων το βράδυ της Κυριακής 31/3, πριν την εφαρμογή του ομοσπονδιακού φόρου CO2, στέλνοντας το μήνυμα παντού: ο φόρος CO2 αποτελεί πλέον πολιτική διαχωριστική γραμμή. Κι ο Τριντό μπαίνει πλέον κι αυτός στη σειρά ως υποψήφιος για αποχώρηση, να κάνει παρέα στο Μακρόν ...

Βέβαια στον Καναδά ζουν πολλοί ομογενείς, οπότε θα μπορούσαν να εξηγήσουν στους Καναδούς πως στην Ελλάδα είμαστε συνηθισμένοι, κάθε τόσο, με κάθε κυβέρνηση, να στηνόμαστε στις ουρές στα βενζινάδικα για να προλάβουμε την κάθε λίγο και λιγάκι αύξηση της φορολογίας και να εξοικονομήσουμε έστω λίγα ευρώ. Και πως το πρόβλημα δεν λύνεται γεμίζοντας το ρεζερβουάρ νυχτιάτικα, αλλά αλλάζοντας κυβέρνηση και στέλνοντας τους φορομπήχτες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ιδίως εκείνους που δεν αρκούνται στο φορομπήξιμο, αλλά επιδίδονται στο μεγάλο φαγοπότι μέχρι τελικής χρεοκοπίας! Ή εκείνους που μας υποσχέθηκαν πως "Η ελπίδα έρχεται" και τώρα τρέχουν να κλείσουν άρον-άρον τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, προκειμένου να μπορούν να παραλάβουν ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

8 σχόλια:

  1. Τελικά λουκέτο και στο Αμύνταιο; Επίσης, ακούγεται ότι οι μονάδες του είναι αρκετά καταπονημένες αν και σχετικά πρόσφατες. Ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λουκέτο και στο Αμύνταιο και στην Καρδιά και στα ορυχεία. Θα κρατήσει μόνο Άγιο Δημήτριο 5 και Πτολεμαϊδα 5, μέχρι να τα κάνει κι αυτά μετατροπή για να καίνε αέριο. Δεν κρατιέται ο Τσίπρας, θέλει ηλεκτρικό χώρο για αμερικάνικο υγροποιημένο αέριο. Αναμείνατε αφίξεις βαποριών από δυσμάς.
      Το χειρότερο βέβαια είναι πως δεν το θέλει μόνο ο Σύριζα, το θέλουν και Πασοκ-ΝΔ. Όλοι στην Αθήνα ενδιαφέρονται μόνο ποιος θα πρωτοπάρει αέριο, ουδείς ενδιαφέρεται αν ο λιγνίτης είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ.
      https://greeklignite.blogspot.gr/2017/09/blog-post_6.html

      Διαγραφή
  2. Για τον Αγ.Δημήτριο γράφτηκε σε τοπικό σαιτ ότι οι 1-4 θα κλείσουν 2029-2030 και για αυτό ακυρώθηκε και μια απαλλοτροίωση. Αυτό εννοείτε ή κλείσιμο ακόμα νωρίτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω να δω πού θα βρει κάρβουνο για 5 μονάδες το 2021-22 ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
      https://greeklignite.blogspot.gr/2017/10/blog-post_31.html

      Διαγραφή
    2. Αν ερμηνεύω σωστά το κείμενο, πιστεύετε ότι θα γίνει του Αμυνταίου;

      Διαγραφή
  3. Σαν εντελώς άσχετος με το θέμα, που σίγουρα το γνωρίζετε πολύ καλά, αυτό λογικά σημαίνει ότι είτε δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για να επεκταθούν τα ορυχεία είτε ότι διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο που ένα μέρος του κοιτάσματος εγκαταλείπεται ή δεσμεύεται π.χ όπως γίνεται με τον ΑΗΣ Καρδιάς. Να υπάρχει θέμα με τον τρόπο εξόρυξης και την σπατάλη λιγνίτη μάλλον λίγο νωρίς δεν είναι, για μονάδες που έπρεπε να πάνε μέχρι το 2040+; (επίσης το βιβλίο του διευθυντή ορυχείων πρέπει να είναι αρκετά ενδιαφέρον, γνωρίζετε αν βρίσκεται κάπου διαθέσιμο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εξέλιξη του Νότιου πάντα τρόμαζε τα στελέχη εκείνα που έχτιζαν βιογραφικό με δημόσιες σχέσεις με συνδικαλιστές και κομματάρχες αντί να ασχολούνται με τεχνικά θέματα.
      Σε ποιο βιβλίο αναφέρεστε;
      Μήπως να στέλνατε e-mail ή μήνυμα στο Facebook (αν έχετε), αντί να γράφετε στα σχόλια; (coalonly [AT] gmail.com)

      Διαγραφή