Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Τα αιολικά, το φυσικό αέριο και οι απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος


Το 1950 η χώρα ερχόταν από μια δεκαετία καταστροφών, πρώτα απ' την Κατοχή κι έπειτα απ' τον Εμφύλιο. Ακριβώς σ' εκείνη την κομβική στιγμή ιδρύθηκε η ΔΕΗ, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα, που είχε πάνω από 400 ηλεκτρικές εταιρείες, αλλά δεν είχε ρεύμα. Κι έλεγε το ΦΕΚ του ιδρυτικού νόμου: "Ο Οργανισμός ούτος αποτελεί δημοσίαν επιχείρησιν ανήκουσαν εξ ολοκλήρου εις το Ελληνικόν Δημόσιον, λειτουργούσαν χάριν του δημοσίου συμφέροντος, αλλά κατά τους κανόνας της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνουσαν διοικητικής και οικονομικής αυτοτελείας, τελούσαν όμως υπό την ανωτάτην εποπτείαν και τον έλεγχον του Κράτους." 

"Κατά τους κανόνας της ιδιωτικής οικονομίας" λοιπόν κι απ' την πρώτη στιγμή η ΔΕΗ -εκείνης της εποχής- στράφηκε στην αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, στο λιγνίτη και στα νερά. Πρώτα στο Αλιβέρι, στη συνέχεια στην Πτολεμαΐδα και κατόπιν στη Μεγαλόπολη, ο λιγνίτης έφθασε να δίνει σχεδόν το 80% του ηλεκτρισμού και το ρεύμα έφθασε όχι μόνο στις πόλεις και τα χωριά, αλλά και στα χωράφια και στις στάνες και παντού όπου χρειαζόταν για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτά γινόντουσαν μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, τότε που οι πολιτικοί μας ανακάλυψαν το φυσικό αέριο και την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρισμού. Στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" και της "επανίδρυσης" της χώρας απαγόρευσαν στη ΔΕΗ να συνεχίσει την αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη και γέμισαν την ΑττικοΒοιωτία και τα πέριξ μονάδες φυσικού αερίου, ξεχνώντας "πολύ βολικά" πως η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο είναι οικονομικά συμφέρουσα μόνο αν είσαι το ...Κατάρ ή έστω η Κύπρος, που ηλεκτροδοτείται 100% με πετρέλαιο κι ό,τιδήποτε διαφορετικό είναι προτιμότερο. Μήπως απ' την τσέπη τους θα πλήρωναν; Στο λαό θα φόρτωναν, ως συνήθως, τις λαμογιές τους.

Αφού λοιπόν γέμισαν τη χώρα με μονάδες φυσικού αερίου, διαπίστωσαν στην πράξη πως ο "ενοχλητικός" λιγνίτης ήταν πολύ φθηνότερος, οι μονάδες αερίου δεν μπορούσαν να μπουν στη δήθεν "απελευθερωμένη" αγορά και μηχανεύτηκαν διάφορες κομπίνες, με τα εξωτικά ονόματα "ΑΔΙ" και "ΜΑΜΚ", που εξασφάλιζαν πληρωμές σε μονάδες που κάθονταν. Ήταν δε τόσο εξωφρενικές οι μεθοδεύσεις και οι πληρωμές αυτές, που προκάλεσαν την οργή ακόμα και σε μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα, σαν τον Αθανασόπουλο και το Βουρλούμη

Επειδή τα παπαγαλάκια έλεγαν πως ΘΑ ακρίβαινε από 1.1.2013 το δικαίωμα εκπομπής CO2, αποφάσισαν το 2010 το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου ν' αντικατασταθούν απ' τις μονάδες φυσικού αερίου. Έστησαν  μάλιστα και μια τεράστια μονάδα αερίου στη Μεγαλόπολη, διπλάσια απ' αυτή που είχε αποφασιστεί αρχικά. Μόνο που φθάσαμε στο 2018 και η τιμή του δικαιώματος εκπομπής δεν λέει ν' αυξηθεί, οπότε τα παπαγαλάκια μας λένε πως ΘΑ ανεβεί το ...2030!

Η επόμενη ευκαιρία για να δουλέψουν οι μονάδες φυσικού αερίου ήταν με ...
τη δήθεν "πράσινη" ανάπτυξη και τα αιολικά. Όσα περισσότερα αιολικά φυτέψουν στις βουνοκορφές, τόσο περισσότερο 100% εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο θα χρειαστεί να καίει η κατά τα λοιπά χρεοκοπημένη χώρα, αν φυσικά θέλει να έχει ηλεκτροδότηση, τα αιολικά χωρίς προηγούμενη αποθήκευση ηλεκτρισμού είναι εντελώς ανίκανα να ηλεκτροδοτήσουν αξιόπιστα ο,τιδήποτε, αλλά, όταν παρεμβληθεί η αποθήκευση γίνονται ακριβότερα κι απ’ το φυσικό αέριο. Ήδη η χώρα έχει περισσότερα αιολικά απ' όσα αντέχει, αλλά οι απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος δεν δείχνουν να συγκινούνται, ακόμα κι όταν δεν έχουν αέριο για να κάψουν, όπως έγινε τον περασμένο χειμώνα.

Προκειμένου να μη μείνουν από ρεύμα στο κατακαλόκαιρο έβαλαν μέχρι και τον ΑΗΣ Αμυνταίου να δουλέψει, τον ΑΗΣ που δεν έχει πια από πίσω του το λιγνιτωρυχείο που είχε για 30 χρόνια. Φυσικά, αν δουλεύει το καλοκαίρι δεν θα μπορεί να δουλέψει και το χειμώνα και να δώσει τηλεθέρμανση στους κατοίκους της περιοχής, αλλά ποιος νοιάζεται στην Πλατεία Συντάγματος; Την ίδια στιγμή κρατούν πεισματικά κλειστό το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, προσπαθώντας να κλείσουν με κάθε τρόπο τον "ενοχλητικό" ΑΗΣ Μελίτης, τον πιο σύγχρονο λιγνιτικό ΑΗΣ της χώρας, που ενοχλεί πολύ την κατανάλωση φυσικού αερίου. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Οι τρικλοποδιές στο λιγνίτη είναι συνεχείς, προκειμένου πάντα να διασφαλίσουν πως η χώρα θα ηλεκτροδοτείται με φυσικό αέριο. Τελευταίο εφεύρημα η "αποεπένδυση" της ΔΕΗ απ' το 40% των λιγνιτών, με την οποία υποτίθεται πως θα δημιουργηθεί "ανταγωνισμός". Μόνο που και σ' αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είχε γράψει στους ΣαμαροΒενιζέλους ο Βουρλούμης το 2014:
"το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού εκ των άνω. Κόβει ένα κομμάτι της ΔΕΗ που σαν ξεχωριστή εταιρεία θα αποτελεί τον ανταγωνιστή της. Το ζητούμενο είναι η μείωση του πολύ υψηλού κόστους ενέργειας που συμβάλλει στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και το σκεπτικό του σπασίματος της ΔΕΗ είναι ότι η δημιουργία αντίπαλης επιχείρησης θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ρεύματος, που θα μεταφερθεί στον καταναλωτή. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου αυτονόητο, ενδέχεται να συμβεί και το αντίθετο. Για να μειωθούν οι τιμές πρέπει να πέσει το κόστος λειτουργίας αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι το κόστος παραγωγής μειώνεται όταν συγχωνεύονται εταιρείες. Τότε προκύπτουν οικονομίες κλίμακος, καταργούνται υπηρεσίες και διαδικασίες που επικαλύπτονται και ελαττώνεται το προσωπικό. Εδώ η εγκάρσια τομή θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα, δύο διοικήσεις, δύο απ’ το καθένα.

Μία μικρή οικονομία σαν τη δική μας χωράει μόνο λίγες δυνατές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς, ικανές να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος, να έχουν ισχυρή διαπραγματευτική θέση με συναλλασσόμενους και κεφαλαιαγορές, να κάνουν πιο εύκολο τον κεντρικό σχεδιασμό."

Όταν απελευθερώθηκε η χώρα απ' την Τουρκοκρατία, τρία κόμματα υπήρχαν στη χώρα: το Αγγλικό, το Γαλλικό και το Ρωσικό. Ε, σ' αυτή την κατάσταση μας ξανάφεραν οι απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος. Δυο αιώνες μετά, εξακολουθεί ν' αποτελεί ζητούμενο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ κόμμα ...

16 σχόλια:

  1. Ζητούμενο είναι η δημοκρατία κι όχι κάποιο κόμμα. Κρίμα που δεν το καταλαβαίνεται μετά απ΄ ό,τι έγινε τα τελευταία επτά χρόνια.

    Για τα πρώτα βήματα προς τη δημοκρατία και περισσότερες σχετικές πληροφορίες:
    https://greekdimo.wordpress.com/proposal/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ πως η δημοκρατία είναι ζητούμενο. Αν ωστόσο θεωρείτε πως το πρόβλημα δημοκρατίας είναι ότι δεν γίνονται δημοψηφίσματα, η ανάλυσή σας είναι εντελώς εσφαλμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν δεν είναι τα πρώτα βήματα προς τη δημοκρατία τα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών (και όχι γενικώς δημοψηφίσματα) τότε ποια είναι;

      Διαγραφή
    2. Σε μια χώρα που τα υπάρχοντα κόμματα δεν έχουν διάθεση πολιτισμένης συζήτησης επί των προβλημάτων και απλά φανατίζουν τους πολίτες, τα όποια δημοψηφίσματα απλά θα καταλήξουν μια ακόμα εστία αντιπαράθεσης για το ποια φανέλα θα νικήσει. Αδιαφορώντας πλήρως για το τι πρέπει να γίνει, αυτοσκοπός είναι η κατατρόπωση του αντιπάλου.

      Διαγραφή
    3. Πράγματι έχετε δίκιο. Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν τα κόμματα.
      Τι σας κάνει να πιστεύετε πως το ίδιο θα κάνει και η πλειοψηφία των πολιτών;

      Αν δεν πιστεύετε στην κρίση των πολιτών τότε γιατί γράφετε; Ποιον περιμένετε να πείσετε; Τους ανεξέλεγκτους "αντιπροσώπους" του κοινοβουλίου;

      Διαγραφή
    4. Η πλειοψηφία των πολιτών συμμετέχει στις εκλογές και ψηφίζει τα κόμματα. Ακόμα χειρότερα, ψηφίζει ακόμα και τα κόμματα που μας χρεοκόπησαν.

      Όσο για το γιατί γράφω, είναι μεγάλη ιστορία.

      Διαγραφή
    5. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην συμπεριφορά των πολιτών απ' τη μια στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (όπου ψηφίζουν το μη χείρον) και στις δημοψηφισματικές (όπου ψηφίζουν αυτό που πραγματικά θέλουν σχετικά με ένα συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα πάνω στο οποίο είναι πιθανόν να διαφωνούν με το κόμμα το οποίο ψήφισαν στις βουλευτικές). Αυτό δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες στην Ελβετία, την Καλιφόρνια κ.ά.
      Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.democracy-international.org/sites/default/files/PDF/Publications/2007-05-01_book_direct-democracy-en.pdf

      Διαγραφή
    6. Πιθανά είναι έτσι. Ωστόσο στα δημοψηφίσματα έχει κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε δυο μόνο επιλογές, με διατύπωση ερωτήματος την οποία ποιος και πώς την καθορίζει;

      Και δεν νομίζω να χρειάζεται υπενθύμιση το τι συνέβη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015 ...

      Διαγραφή
    7. Την διατύπωση του ερωτήματος στις χώρες όπου είναι θεσμοθετημένα τα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών (π.χ. Ελβετία, Καλιφόρνια, Βαυαρία) την κάνουν οι πολίτες που παίρνουν την πρωτοβουλία. Αν λοιπόν κάποιοι συμπολίτες δεν καλύπτονται απ' τις διατυπώσεις μπορούν να προχωρήσουν στη δική τους διατύπωση ερωτήματος και να προσπαθήσουν να μαζέψουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών.

      Όσο για την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται με τα δημοψηφίσματα είναι απαραίτητο να θεσμοθετηθούν και δημοψηφίσματα ανάκλησης αιρετών. Ο Τσίπρας και η ομάδα του θα είχαν ήδη ανακληθεί.

      Διαγραφή
    8. "Οι πολίτες που παίρνουν την πρωτοβουλία" μόνο παρέα ή κλίκα μου θυμίζουν. Σε τι διαφέρουν απ' τα κόμματα; Στις "αγαθές προθέσεις";

      Όσο για το αν θα είχαν ήδη ανακληθεί ο Τσίπρας και η ομάδα του, θυμίζω πως παραιτήθηκε, πίσω σε εκλογές και τις ξανακέρδισε. Δεν θυμάμαι άλλον να παραιτήθηκε και να πήγε σε εκλογές. Ποτέ! Κι αυτό τουλάχιστον του το αναγνωρίζω.

      Διαγραφή
  3. Βρισκόμαστε υπό Κατοχή,
    Γιώργος Κασιμάτης
    https://www.youtube.com/watch?v=St5GSpBIa4o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα έλεγε ο Κασιμάτης για το ΠΡΩΤΟ μνημόνιο (το Alter έκλεισε το 2011). Μετά από τρία μνημόνια, το 2017 είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Γι' αυτό άλλωστε πλάκωσαν και τα Γαλλικά κοράκια-"επενδυτές".

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα.
      Η κατάσταση χειροτερεύει.
      Συζητάνε ήδη για νέο "πρόγραμμα".
      http://www.protothema.gr/economy/article/677985/neo-mnimonio-ta-krufa-simeia-gia-metra-660-ekat-apo-to-2018/
      Ο Κασιμάτης εξακολουθεί να λέει το αυτονόητο
      https://youtu.be/mthiMbibWn4
      και όχι μόνο ο Κασιμάτης αλλά και ο Μαριάς.
      Το θέμα είναι ότι το πολιτικό σύστημα βγάζει παράφρονα όποιον λέει ότι τα μνημόνια δεν κάνουν καλό.
      Αν θυμάστε καλά το ίδιο συμβαίνει και στο ενεργειακό κομμάτι δυστυχώς...
      https://www.youtube.com/watch?v=pCEQ2957sSk
      Στο 1:14 τα λέει ο Φώσκολος
      https://www.youtube.com/watch?v=ugM_zPQAZEg&feature=youtu.be&t=70

      Με την ευκαιρία ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά σας.
      Είναι απλή κατανοητή για όσους δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και καλύπτει εξαιρετικά τα ενεργειακά τεκταινόμενα της χώρας.

      Διαγραφή
    3. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω την παρατήρηση του Γιώργου Βάμβουκα ότι σε τέσσερις μήνες το κράτος πρέπει να μαζέψει τριαντατέσσερα (34) δις Ευρώ για να βγει το μεσοπρόθεσμο 2018-2021(αν μετρήσουμε και τα μεσοπρόθρεσμα τα μνημόνια είναι περισσότερα από τρία...)
      Εξαιρετικός Οικονομέτρης ο Βάμβουκας
      https://youtu.be/_q52KRtFMms?t=187

      Διαγραφή
    4. Σαν κάτι να μην είναι σωστό, τα νούμερα δεν φαίνεται να διαβάζονται σωστά.

      Διαγραφή
  4. http://greeklignite.blogspot.gr/2013/12/blog-post_27.html
    Τα έχω πει κι εγώ απ' την αρχή (2013).
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Προσπαθώ να γράφω απλά, ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει τα βασικά της ηλεκτροδότησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή