Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τρεις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Γερμανία μετά τις εκλογές, η εξής μία, ποια άραγε;


Στις δυο προηγούμενες αναρτήσεις είδαμε το πανταχόθεν τρολάρισμα της Γερμανικής ενεργειακής μετάβασης παραμονές εκλογών και σήμερα θα δούμε τι λένε Γερμανοί κορυφαίοι οικονομολόγοι για το ποια είναι τα πιο επείγοντα προβλήματα, με τα οποία πρέπει ν' ασχοληθεί η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. 

Πιο συγκεκριμένα, το FOCUS Online ζήτησε από έξι κορυφαίους οικονομολόγους της Γερμανίας να συνθέσουν τον δικό τους κατάλογο επιθυμιών για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο κι ο πρώτος είναι ο Christoph M. Schmidt, πρόεδρος του αποκαλούμενου «Wirtschaftsweisen», του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών RWI - Leibniz. Οι υπόλοιποι είναι οι Michael Hüther (Διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, Κολωνία), Marcel Fratzscher (Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Βερολίνο), Clemens Fuest (Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Μόναχο), Henrik Enderlein (Αντιπρόεδρος της Σχολής Διακυβέρνησης της Hertie, Διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors) και Gustav A. Horn (Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικών και Οικονομικών Ερευνών του Ιδρύματος Hans Böckler).

Κοινό χαρακτηριστικό των απαντήσεων όλων των κορυφαίων οικονομολόγων της Γερμανίας είναι πως απ' τα λεγόμενά τους απουσιάζει οποιαδήποτε, έστω λεκτική, αναφορά ...
στην κλιματική αλλαγή. Μπορεί η οικονομία να περιστρέφεται γύρω απ' τη συντήρηση των δήθεν "πράσινων" θέσεων εργασίας, μπορεί η ηλεκτροκίνηση να συγκεντρώνει ενδιαφέρον λόγω και του dieselgate, του σκανδάλου με τις πλασματικά χαμηλές εκπομπές CO2 των πετρελαιοκινητήρων του Ομίλου VW, αλλά για κανέναν απ' τους  έξι κορυφαίους οικονομολόγους η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Οι απαντήσεις μάλιστα του Christoph M. Schmidt ήταν πολύ απλές, μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ποιο άλλο, η παρανοϊκή ενεργειακή μετάβαση, η περίφημη Energiewende, που χρειάζεται οικονομικά λογική αλλαγή κατεύθυνσης, 2η έρχεται η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και στην 3η θέση είναι η φροντίδα προκειμένου η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να είναι ένα Σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας κατά το Μάαστριχτ 2 κι όχι μια Ένωση Χρέους:

Wunsch 1: Ein ökonomisch sinnvolles Umsteuern bei der Energiewende
Wunsch 2: Die Sicherstellung der Tragfähigkeit der öffentlichen Haushalte
Wunsch 3: Eine von Prinzipien geleitete europäische Integration

Για τους περισσότερους απ' τους υπόλοιπους σημείο σύγκλισης φαίνεται να αποτελεί η ψηφιοποίηση της οικονομίας, όπως επίσης και η συνεργασία με τη Γαλλία για την προώθηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μιας ολοκλήρωσης φυσικά όπως την εννοούν οι Γερμανοί, με τη δική τους χώρα ν' αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος και οι υπόλοιποι απλά να υπάρχουν για να διασφαλίζουν τα εξωφρενικά Γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα, να διασφαλίζουν το ζωτικό χώρο που χρειαζόταν και το Γ΄ Ράιχ. Ίσως γι' αυτό επανέρχεται τόσο δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο ένα κόμμα σαν την Αλτερνατίβα ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου