Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

"Πράσινες" θέσεις εργασίας στη Γερμανία: μετά τα Φ/Β χάνουμε και τα αιολικά;

Στο τέλος Μαρτίου 2016 είχαμε δει μια έκθεση για τις τάσεις ανά τον πλανήτη στις επενδύσεις σε διάφορες μορφές ΑΠΕ. Η έκθεση είχε τίτλο Global Trends in Renewable Energy Investment 2016 και συντάχθηκε σε συνεργασία του Bloomberg New Energy Finance (BNEF) με το Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre στα πλαίσια του United Nations Environment Program (UNEP). Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, κι όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η τάση των επενδύσεων για νέες ΑΠΕ στις ανεπτυγμένες χώρες είναι σαφώς πτωτική μετά το 2011, χρονιά που φαίνεται να κορυφώνεται η αιολική παράνοια. Σε συνδυασμό προς τη μείωση των επενδύσεων στη Κίνα, απ' τον Απρίλη 2016 είχα εκτιμήσει πως κάπου στο 2020 μάλλον τελειώνει το μεγάλο πάρτι των αιολικών κι αυτό που θα μείνει θα είναι οι δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες που περιμένουν στη σειρά για αποσυναρμολόγηση, καθώς τα πρώτα αιολικά πάρκα, με τις κατά κανόνα μικρού μεγέθους ανεμογεννήτριες, θα συμπληρώνουν το όριο ζωής τους. Τότε θα δούμε "πόσα απίδια βάνει ο σάκος", ποιος θα πληρώσει την αποξήλωση των άχρηστων αιολικών και πόσοι θα βάλουν νέες, μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες ΧΩΡΙΣ επιδοτήσεις.

Χωρίς νέες επενδύσεις στην ΕΕ και με την Κίνα "να έχει πάρει το σκαλπ" των Γερμανών στα Φ/Β, ήταν θέμα χρόνου να μας τελειώσουν οι δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Η αρχή έγινε το 2012 με τα εργοστάσια Φ/Β που έκλεισαν το ένα πίσω απ' τ' άλλο, κάποια μετανάστευσαν στην Άπω Ανατολή για να διασωθούν και πλέον έρχεται η σειρά των αιολικών: η γνωστή και στην Ελλάδα ...
και μη εξαιρετέα Nordex ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτέμβρη πως περικόπτει 400-500 θέσεις εργασίας, προκειμένου να περικόψει 24 εκατ. ευρώ δαπάνες προσωπικού, στα πλαίσια ευρύτερου προγράμματος περικοπής δαπανών συνολικά 45 εκατ. ευρώ. Η Nordex απασχολεί περίπου 5.200 άτομα, απ' τα οποία 2.500 στη Γερμανία και οι απολύσεις θα γίνουν κυρίως στη Γερμανία.

"The global wind power market will expand again stronger in the medium term. At the same time, however, it faces fundamental system changes, heavy price pressure and a shift in growth away from the established markets in favour of the emerging markets. Business in the European core market is currently flat to weaker and thus posing challenges for us", είπε ο επικεφαλής της Nordex ανακοινώνοντας τις απολύσεις. "Fundamental system changes" είναι ίσως το χειμερινό πακέτο μέτρων της Κομισιόν, που έχει αναλάβει να κάνει τη "βρωμοδουλειά" και να βάλει φρένο στην εγκληματική παράνοια των ΑΠΕ, που έχει αποσταθεροποιήσει τις οικονομίες της ΕΕ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Για όποιον το έχει ξεχάσει, στις 24 Σεπτέμβρη η Γερμανία έχει ομοσπονδιακές εκλογές, θεωρητικά τέτοιες "δυσάρεστες" για ψηφοφόρους ανακοινώσεις γίνονται μετά τις εκλογές, αλλά αφενός η Μέρκελ δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα και θα είναι ξανά πρώτη, αφ' ετέρου ο πιθανός συνεταίρος της στη νέα κυβέρνηση, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες "βγάζουν καπνούς" και μόνο που ακούνε για αιολικά. Βάλτε στην εξίσωση και την ακροδεξιά Αλτερνατίβα, που απειλεί να είναι το τρίτο κόμμα στις εκλογές, κι επίσης δεν θέλει ν' ακούει για αιολικά, οπότε να γιατί η Μέρκελ δεν ενδιαφέρεται για τις χαμένες θέσεις εργασίας στη Nordex.

Μετά τις εκλογές όλοι πλέον περιμένουν πως η ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας, η περίφημη Energiewende, θα πάρει εντελώς νέα τροπή. Το περιμένουν όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά το λένε και αναλυτές γειτονικών χωρών. Ας κάνουμε λοιπόν 15 ημέρες υπομονή, να δούμε το μετεκλογικό τοπίο. Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να μην έχουν τύχη και το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ποσοστά τριών κομμάτων: των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που θέλουν ν' αντικαταστήσουν τους Σοσιαλδημοκράτες στον κυβερνητικό συνασπισμό, της Αλτερνατίβας, που πιέζουν από ακροδεξιά και των Πρασίνων, καθώς καταποντισμός τους θ' ανοίξει το δρόμο για να τους ακολουθήσει και η Energiewende. Οπότε ίσως μείνει μόνος του ο Σταθάκης να ονειρεύεται αιολικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου