Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Έρχονται αυξήσεις σε πετρέλαιο και βενζίνη, ακολουθεί φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα;


Εδώ και τρία χρόνια το ιστολόγιο σας ενημερώνει για τις σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα σημαντική κίνηση, όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα (αναφέρεται σε τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαιο παράδοσης μετά από ένα μήνα). Από την αρχή του έτους, και τα επίπεδα των 57$/βαρέλι, η τιμή δεν μπόρεσε να κινηθεί σε νέα υψηλότερα επίπεδα και αντέστρεψε πορεία, μπαίνοντας σε πτωτική τροχιά μέχρι και τον Ιούνιο, φθάνοντας στα επίπεδα των 45$/βαρέλι. Εκεί, δυστυχώς για μας, η πορεία αντιστράφηκε, η τιμή του πετρελαίου δεν σημείωσε νέα χαμηλά κι ακολούθησε έντονα ανοδική πορεία μέχρι τα επίπεδα των 52$/βαρέλι. Μετά από μια πολύ σύντομη παραμονή σ' αυτά τα επίπεδα, μόνο για "συσσώρευση δυνάμεων", διέσπασε την καθοδική τάση (πράσινη γραμμή) και μέσα στο Σεπτέμβριο ξεκίνησε νέα ανοδική κίνηση, που αναμένεται να φέρει σχετικά σύντομα την τιμή του πετρελαίου να δοκιμάζει ξανά τα επίπεδα των 57,5-58$/βαρέλι. Οι γαλανές οριζόντιες γραμμές δείχνουν τις πιθανές στάσεις της ανοδικής κίνησης. Υπέρβαση της 3ης σημαίνει πως η τιμή θα δοκιμάσει νέα υψηλά επίπεδα έτους, στα 59$/βαρέλι. Σε περίπτωση που τελικά δούμε πράγματι νέα υψηλά επίπεδα έτους, αναμένεται μια μικρή στάση και μικρό πισωγύρισμα πριν η τιμή κινηθεί οριστικά άνω των 60$/βαρέλι.

Το πολύ άσχημο σ' αυτή την περίπτωση είναι πως ...
αυτή η ανοδική κίνηση σημειώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν από τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Υπάρχει δηλαδή ένα χρονικό περιθώριο 40 περίπου ημερών για να ξεδιπλωθεί η ανοδική κίνηση της τιμής του Brent, που θα κάνει ξανά από τις 15 Οκτωβρίου πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης για τους πολίτες ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Να θυμίσω πως με την "ομορφιά" των ποσοστών, η άνοδος απ' τα 45 στα 60$/βαρέλι αντιστοιχεί σε αύξηση 33%. Κι επειδή εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε, το 33% χάρη στην κερδοσκοπία μάλλον θα φθάσει στην κατανάλωση σαν 50%. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Λόγω του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να μην πληρώνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, τον περυσινό χειμώνα πολλοί προτίμησαν να ζεσταθούν με τα κλιματιστικά, εκτοξεύοντας τη ζήτηση ηλεκτρισμού. Κάτι οι ασυνήθιστα παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες (σ' ένα πλανήτη που όλοι προσπαθούν να μας πείσουν πως "υπερθερμαίνεται"), κάτι οι κλειστοί για λόγους ασφαλείας πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γαλλία, κάτι η έλλειψη φυσικού αερίου, το πανευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα βρέθηκε σε κρίση κι όλοι στην Ελλάδα περίμεναν για άλλη μια χρονιά απ' τις παλιές λιγνιτικές μονάδες να βγάλουν το φίδι απ' την τρύπα.

Μια απ' τα ίδια φαίνεται πως θα έχουμε και το φετινό χειμώνα, αλλά τώρα η κατάσταση θα είναι σαφώς χειρότερη: το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική συνεχώς μειώνεται, τα συμβόλαια των ιδιωτών παρόχων έχουν -στα "ψιλά" γράμματα- ρήτρα οριακής τιμής κι αν το φυσικό αέριο ακριβύνει θα συμπαρασύρει τόσο την οριακή τιμή όσο και τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Περιμένουμε λοιπόν να ξαναδούμε τις παλιές λιγνιτικές μονάδες να δουλεύουν το χειμώνα στο φουλ, άλλωστε τον Αύγουστο ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δούλευε και με τις πέντε μονάδες του. Οπότε θα ξαναθέσω ένα ερώτημα που είχα θέσει και το φθινόπωρο του 2014: λιγνίτης για να βγάλουμε το χειμώνα θα υπάρχει; Ή θα δούμε να σκάζει στα χέρια του Σύριζα η σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 15 ετών, μια που τα αιολικά του Σταθάκη δεν μπορούν να εγγυηθούν απολύτως τίποτα;

Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος: τον προηγούμενο χειμώνα, λόγω έλλειψης φυσικού αερίου, κάποιες μονάδες της ΔΕΗ έκαιγαν πετρέλαιο. Αν το ίδιο συμβεί και φέτος, το πετρέλαιο θα είναι κομματάκι ακριβότερο. Μαντέψτε ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου