Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Πόρισμα για την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου: έρχεται νέα Επιτροπή;


Με μια πολύ λιτή ανακοίνωση η ΔΕΗ έδωσε στις 1/9 στη δημοσιότητα, επιγραμματικά κι όχι αναλυτικά, συμπεράσματα της Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης που κατέστρεψε στις 10/6 το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου. Εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, μια μέρα νωρίτερα το Υπουργείο Ενέργειας με ανακοίνωσή του, που δεν την είδαμε ν' αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου, έδωσε παράταση μέχρι 22/9 στην προθεσμία που είχαν οι δικοί του πραγματογνώμονες, για να υποβάλουν τα δικά τους πορίσματα. Τυπικά η παράταση δόθηκε λόγω των αδειών του Αυγούστου, στην πραγματικότητα ουδείς μάλλον αμφιβάλλει πως δόθηκε για να έχουν χρόνο να μελετήσουν το πόρισμα της Επιτροπής της ΔΕΗ. Όταν το ΥπΕΝ διόριζε την Επιτροπή του στις 21/7, δεν γνώριζε πως ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας αδειών, ώστε να δώσει εξαρχής προθεσμία για το Σεπτέμβριο; Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα Υπουργείο που φροντίζει να επιδεικνύει έντονα μεγαλοαστικό χαρακτήρα, αφού δεν φαίνεται καν να ξέρει ότι τα αγριογούρουνα δεν είναι κοτόπουλα και δεν περιμένουν τους πολίτες να τα ταΐσουν;

Φυσικά στο ιστολόγιο σας είχα πει ένα μήνα νωρίτερα πως ούτε κι ο Σεπτέμβριος πρέπει να θεωρείται δεδομένος για τα πορίσματα του Υπουργείου και μάλλον θα πάμε για Οκτώβριο. Πέρα απ' τη δική τους διερεύνηση, που πρέπει να κάνουν οι πραγματογνώμονες του Υπουργείου, και παρόλο που επισήμως δεν είναι αυτό το αντικείμενο της σύμβασής τους, πρέπει και να διαβάσουν ένα πόρισμα 108 σελίδων κι όχι μόνο να το διαβάσουν, αλλά και να προσπαθήσουν να το κατανοήσουν, να καταγράψουν απορίες, να ψάξουν για λάθη, κενά, ασάφειες κι αντιφάσεις και να συντάξουν και την έκθεση για το ΥπΕΝ.

Ξαναγυρίζοντας τώρα στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, είναι προφανές πως οι 108 σελίδες δεν μπορούν να χωρέσουν στη μια σελίδα της ανακοίνωσης για το πόρισμα, η ανακοίνωση ουσιαστικά ενημερώνει επίσημα πως εκδόθηκε το πόρισμα και δημιουργεί κάποιες πρώτες εντυπώσεις. Σύμφωνα πάντως με τις δικές μου πληροφορίες, το πόρισμα είχε υποβληθεί απ' την Επιτροπή παραμονή Δεκαπενταύγουστου και δεν χρειάστηκε να μεσολαβήσει η Θεία Χάρη Της για να εκδοθεί. Την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου ωστόσο πολύ λίγα πράγματα κινούνται στην Ελλάδα και ιδίως στην Αθήνα, τίποτα δεν είναι ικανό να διαταράξει "τα μπάνια του λαού". 

Τώρα, και σε μια πρώτη ανάγνωση, τα αναφερόμενα πως προκάλεσαν την κατολίσθηση είναι καταστάσεις που υπάρχουν σ' όλα τα ορυχεία, όχι μόνο στο Αμύνταιο, όχι μόνο σε λιγνιτωρυχεία, οπότε το ερώτημα που δημιουργείται είναι ...
γιατί τέτοιες καταστάσεις προκάλεσαν τέτοια πρωτόγνωρη καταστροφή. Έγραψε άραγε κάτι η Επιτροπή στο πόρισμα γι' αυτό το ερώτημα; Ή μήπως πρέπει να περιμένουμε ορισμό και νέας Επιτροπής, για περαιτέρω διερεύνηση;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Φαίνεται πάντως πως το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στην τελευταία πρόταση: "Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα". Περιμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αυτή την "αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις", η οποία αναμένεται πως θα συγκεντρώσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Το "προσεχές διάστημα" ίσως μάλιστα είναι πολύ κοντά, καθώς η ΔΕΗ οργανώνει συνέδριο στις 9/9 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δυο ώρες δρόμο απ' το Αμύνταιο, όπου θα υπογράψει άλλο ένα μνημόνιο συνεργασίας με Κινέζους. Εκτός κι αν η ΔΕΗ περιμένει πρώτα να εκδοθούν και τα πορίσματα του ΥπΕΝ.

Το ιστολόγιο παρακολουθεί την υπόθεση και θα ενημερώνει για κάθε εξέλιξη. Μετά και ανάλογα με το είδος της ενημέρωσης που θα έχουμε απ' τη ΔΕΗ και μετά τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων του ΥπΕΝ θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα, οπότε τότε θα μπορούμε να σχολιάσουμε πολλά περισσότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου