Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Όταν ο ίδιος ο Αίολος τινάζει στον αέρα το αιολικό παραμύθι.


Στο σημερινό βίντεο βλέπουμε τι συμβαίνει σε μια ανεμογεννήτρια (της Vestas στη Δανία), που περιστρέφεται από πολύ δυνατό άνεμο. Κι αν το ψάξετε λίγο, θα βρείτε στο YouTube κι άλλα παρόμοια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανεμογεννήτριες είναι εξαρχής κατασκευασμένες για να λειτουργούν με συγκεκριμένες ταχύτητες ανέμων, οι οποίες φαίνονται στις χαρακτηριστικές καμπύλες λειτουργίας, που είναι λίγο-πολύ ίδιες για όλους τους κατασκευαστές κι όλους τους τύπους, ανεξαρτήτως δυναμικότητας.


Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε συνδυασμένα τη γενική θεωρητική και τις καμπύλες λειτουργίας των Enercon E70 και Vestas V52-850kw. Πρόκειται για ανεμογεννήτριες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αιολικά πάρκα και στην Ελλάδα. Για να ξεκινήσει να περιστρέφεται η ανεμογεννήτρια θέλει μια ελάχιστη ταχύτητα ανέμου, συνήθως 3,5m/s (12,6Km/h ή 3 Μποφόρ). Αποδίδει το ονομαστικό της φορτίο όταν η ταχύτητα του ανέμου περάσει τα 14m/s (50,4Km/h ή 7 Μποφόρ) και μέχρι τα 25m/s (90Km/h ή 9 Μποφόρ). Πάνω απ' τα 90Km/h, στα 10 Μποφόρ, ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και οι ανεμογεννήτριες διακόπτουν τη λειτουργία για λόγους αυτοπροστασίας.


Το ίδιο βλέπουμε και στις καμπύλες απόδοσης των Vestas V90-2ΜW και V90-3ΜW, που επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Οπότε το ερώτημα είναι: πόση ένταση είχαν οι άνεμοι στις 28 Σεπτέμβρη στη Νότια Αυστραλία, όταν συνέβη το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ;

Η απάντηση είναι εύκολη, την έδωσε ο Λειτουργός Αγοράς της Αυστραλίας με την Προκαταρκτική Έκθεση στις 5 Οκτωβρίου, όπου αναφέρεται πως ...
ριπές ανέμου που ξεπέρασαν τα 100Km/h αναφέρθηκαν σ' όλη τη χώρα και στο Snowtown, εκεί όπου τέθηκε εκτός λειτουργίας το ομώνυμο αιολικό πάρκο: "Peak winds gusts on Wednesday 28 September of 90–110km/h were reported for locations across the state, particularly when noting the wide distribution of location, including Yunta in the North East Pastoral, Snowtown in the Mid North, Cape Willoughby on Kangaroo Island, and Nullarbor on the West Coast." Στις 15:30 CST της 28ης Σεπτέμβρη, την ώρα του μπλακ άουτ, στο Snowtown καταγράφηκε ριπή 104Km/h.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Όσο περνούν οι ημέρες, τόσο βγαίνουν στην επιφάνεια και νέα στοιχεία για το αιολικό μπάχαλο, που προκάλεσε το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ. Όπως γράφει ο The Australian, οι ρυθμίσεις προστασίας των ανεμογεννητριών από ριπές ανέμων ήταν "πολύ συντηρητικές" στα έξι αιολικά πάρκα που τέθηκαν εκτός λειτουργίας, προκειμένου να μην καταλήξουν όπως στο βίντεο της αρχής: "Energy insiders believe the settings on software control systems for up to six key South Australian wind farms were “too conservative”, causing them to shut down unnecessarily in last week’s storm when they should have continued to operate and generate power.
As the number of faults surpassed the “too conservative” settings, the wind farms failed, triggering an increased demand on the Victorian interconnector, which overloaded and resulted in an “automatic protection” shutdown, or statewide “Black System”, in a second. An industry expert said yesterday that, in the days since the storm, the control systems of the wind farms which failed had been reset at more realistic levels to ensure they did not fail unnecessarily in future. 
These turbines should have ridden through the faults and met the standard, and they didn’t. They have not performed the way they were meant to in the storm. This will open up questions of liability." Έτσι, αντί να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να παράγουν ηλεκτρισμό για τους πολίτες, οι ανεμογεννήτριες έσπευσαν να αυτοπροστατευθούν, βγάζοντας στα καλά καθούμενα 315MW από το σύστημα ηλεκτροδότησης, οδηγώντας σε υπερφόρτιση και θέση εκτός λειτουργίας το καλώδιο που έφερνε ρεύμα απ' τα λιγνιτικά εργοστάσια της Βικτώρια κι αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος του μπλακ άουτ. Κατόπιν εορτής τα συστήματα προστασίας επαναπρογραμματίστηκαν σε πιο "ρεαλιστικά" επίπεδα, ώστε να μην κλείνουν εύκολα οι ανεμογεννήτριες, αλλά ουδείς μπορεί φυσικά να εγγυηθεί πως δεν θα καταλήξουν όπως στο βίντεο της αρχής. Και βέβαια, αν καταλήξουν όπως στο βίντεο, πάλι θα αφαιρεθούν απ’ το σύστημα πολλά MW, εκθέτοντάς το έτσι κι αλλιώς στον κίνδυνο ενός γενικευμένου μπλακ άουτ.

Τα αιολικά αδιέξοδα ωστόσο προκύπτουν απ' την ίδια την καμπύλη λειτουργίας των ανεμογεννητριών: κανείς δεν μπορεί να κάνει συμβόλαιο με τον Αίολο, ώστε να φυσά σταθερά με 5-7 μποφόρ. Κανείς! Είτε θα υπάρχει άπνοια και θα πρέπει να θυσιάσουμε την Ιφιγένεια για να φυσήξει, είτε 1-3 μποφόρ και οι ανεμογεννήτριες θα στέκονται ακίνητες, σαν λεκές στο τοπίο, είτε μπορεί να υπάρχουν ριπές στα 10 μποφόρ και οι ανεμογεννήτριες θα βγαίνουν μόνες τους εκτός λειτουργίας, υπερφορτώνοντας τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος. Και μόνο γι' αυτό το λόγο είναι ο ίδιος ο Αίολος που τινάζει στον αέρα το αιολικό παραμύθι. Μόνο κάποιοι αδαείς ή κάποιοι ανόητοι ή κάποια λαμόγια μπορούν ακόμα να ισχυρίζονται πως τα αιολικά, που επιμένουν Σκουρλέτης και Βερροιόπουλος να βάλουν στη χρεοκοπημένη χώρα, μπορούν να εγγυηθούν ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει ...




4 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για το άρθρο!
    Εξαιρετική τεκμηρίωση.
    Αν και ίσως το έχετε θίξει σε παλαιότερο άρθρο σας που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή,θα παρακαλούσα να αφιερώνατε κάποιο άρθρο στην παραγωγή μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας ή να δίνατε κάποια λινκ ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος προς διανομή.
    Η αποθήκευση δεν είναι μια φτηνή και αποδοτική λύση,άσχετα αν κάποιοι το υποστηρίζουν.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δυστυχώς η Γερμανία πλέον θέλει να πουλήσει μπαταρίες και θα τις δείτε πολύ σύντομα στα ράφια όλης της Γερμανοκρατούμενης ΕΕ. Εκτοξεύοντας κι άλλο το κόστος ηλεκτροδότησης. Το μόνο ευτύχημα είναι πως οι τιμές των Φ/Β πέφτουν, δεν είναι πια τα πανάκριβα συστήματα του 2008-2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση,έχετε δίκιο για το 4ο Ραιχ,είχα την τύχη να το διαπιστώσω ο ίδιος όταν πριν από δέκα και παραπάνω έτη Γερμανοί (και μη) "εκστράτευαν" στην χώρα με σκοπό να πουλήσουν "καθρεπτάκια και χάντρες=ΑΠΕ" για μεταξωτές κορδέλες.
    Ίσως να μπορείτε να φανταστείτε για το πόσο φυσιολογικό άνθρωποι του χώρου και μη(από θεωρητικούς Φυσικούς έως Μηχανολόγους-Ηλεκτρολόγους) εκ Γερμανίας προσπαθούσαν να πείσουν (και έπεισαν...) ανθρώπους να πάρουν δάνεια (σε πολλούς από αυτούς δεν αποφέρουν έσοδα και κέρδη αυτές οι επενδύσεις πλέον...)για επένδυση ΑΠΕ...!
    Δυστυχώς πλην Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων-Χημικών Μηχανικών και τα αντίστοιχα ΤΕΙ οι υπόλοιπες θετικές ειδικότητες δεν γνωρίζουν από παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας,ούτε κατανοούν τις καμπύλες φορτίου (πιθανοθεωρητικά,χρονοσειρές)
    http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C123/487/3182,12856/

    Υπάρχουν πολλοί που απλά ψάχνουν "πελάτες" για τα νέα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας(με όλα τις τεχνολογικές δυσκολίες και το υψηλό κόστος,πράγματα που δεν αναφέρονται...).
    Δυστυχώς προσεγγίζουν συμπολίτες μας που προφανώς έχουν (ακόμα) τη δυνατότητα να επενδύσουν και τους προσφέρεται ως λύση όχι μελλοντική(η αποθήκευση ενέργειας) αλλά πρακτική-σημερινή και ότι πάντα αυτό συνέβαινε!
    Μάλιστα θεωρούν δεδομένο ότι το ρεύμα που έρχεται στο σπίτι μας προέρχεται από μπαταρίες!
    Αν δεν το άκουγα,δεν θα το πίστευα!
    Δυστυχώς έχετε απόλυτο δίκιο για τους Γερμανού,
    και δεν βλέπω εύκολη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για το σύνδεσμο. Η μόνη πλέον λύση μάλλον είναι το GERexit, να διαλυθεί αυτό το πράγμα που έχει καταντήσει η ΕΕ και να ξαναστηθεί σε νέα βάση. Όπως θα 'λεγε κι ο Σόιμπλε, με μια λέξη "Μεταρρύθμιση"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή