Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Γερμανία: οι εκλογές το 2017, σε συνδυασμό με το μπάχαλο με τα δίκτυα, στέλνουν τα αιολικά στις καλένδες.

Αναγνώστης του ιστολόγιου με πληροφόρησε πως στις 9/11/2016 θα εξεταστεί στο ΣτΕ η προσφυγή της επιτροπής αγώνα κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση αιολικών στο όρος Μπούρινος, σε περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Νωρίτερα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου του Ν. Κοζάνης, με σκοπό τη λήψη απόφασης κατά της εγκατάστασης αιολικών στην περιοχή.

Επειδή οι δημοτικοί "άρχοντες" δεν έχουν ιδέα από ηλεκτροδότηση και στην αγωνία τους για αναζήτηση χρημάτων τείνουν να γοητεύονται απ' τις "χάντρες και καθρεφτάκια" που έδιναν πρώτα η Μπιρμπίλη κι ο Μανιάτης και πλέον ο Σκουρλέτης κι ο Βερροιόπουλος, καλό θα είναι η επιτροπή αγώνα να τους ρωτήσει για το λόγο της έγκρισης εγκατάστασης και ποια θα είναι η συνεισφορά στη χώρα και στην περιοχή μιας πηγής ηλεκτροδότησης εντελώς αναξιόπιστης και με τη "βούλα" του ΑΔΜΗΕ. Το πιο πιθανό είναι να πάρει απάντηση του τύπου "έτσι κάνουν όλοι", απάντηση που προφανώς στερείται οποιασδήποτε τεκμηρίωσης. Καλό είναι λοιπόν να τους θυμίσει πως το 2014 η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέρριψε ΜΠΕ για αιολικό πάρκο στα Τζουμέρκα και πως το Μάιο 2015 "η μισή Ελλάδα" έστειλε στον Τσιρώνη υπόμνημα κατά της εγκατάστασης αιολικών.  Πως αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χρεοκοπημένη χώρα μας να μην πετά χρήματα που δεν έχει σε διαπιστωμένα αναξιόπιστες τεχνολογίες, που προκαλούν μπλακ άουτ στη Ρόδο, τσακίζουν τους μαυρόγυπες στη Ροδόπη ή τους γύπες στην Κρήτη και βάζουν τις βάσεις για να γίνουν απαραίτητες νέες, πανάκριβες επεκτάσεις των δικτύων μεταφοράς, προκειμένου να διαχυθεί το μείζον πρόβλημα της τυχαιότητας της αιολικής -δήθεν- ηλεκτροπαραγωγής.

Αντίθεση στα αιολικά για κανένα λόγο δεν σημαίνει αντίθεση στις ΑΠΕ, απλά υπάρχουν ΑΠΕ εντελώς αναξιόπιστες, όπως τα αιολικά, μερικής αξιοπιστίας, όπως τα Φ/Β και πολύ καλής αξιοπιστίας, όπως τα υδροηλεκτρικά, η γεωθερμία και η βιομάζα. Όποιος λοιπόν θέλει ΑΠΕ στην Ελλάδα ας φροντίσει καταρχήν να τελειώσει κάποτε το ήδη πληρωμένο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας και ν' αξιοποιηθεί η γεωθερμία στη Νίσυρο και τη Μήλο. Καθαρές κουβέντες!

Μ' αυτή την αφορμή λοιπόν ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή, για να δούμε τι μας λέει για τα αιολικά το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, που φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα. Η Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά πως στις εκλογές οι ψηφοφόροι αποφασίζουν με βάση το τι υπάρχει στην τσέπη τους κι όχι το τι χάντρες και καθρεφτάκια θα τους τάξουν. Αυτό φυσικά καλό είναι να μην το ξεχνά ούτε ο Τσίπρας, καθώς οι τσέπες των Ελλήνων ψηφοφόρων έχουν αδειάσει προ πολλού, αλλά ας ξαναγυρίσουμε στη Γερμανία, που το 2017 έχει ομοσπονδιακές εκλογές. Ήδη, όπως ξέρουμε απ' τις τοπικές εκλογές που προηγήθηκαν, Μέρκελ και Γκάμπριελ βλέπουν τα κόμματά τους να καταποντίζονται, προς όφελος τόσο της ακροδεξιάς Αλτερνατίβας όσο και των Ελεύθερων Δημοκρατών, που φαίνεται να επανακάμπτουν μετά το κάζο των προηγούμενων εκλογών, όπου με ποσοστό μόλις 2,4% έμειναν εκτός βουλής.

Ψάχνοντας λοιπόν οι δυο κυβερνητικοί σύμμαχοι κι εταίροι τρόπους επιβίωσης στις επικείμενες εκλογές, δεν θα μπορούσαν να μην βρουν μπροστά τους το φιάσκο της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης σε σύστημα με πολλά αιολικά & Φ/Β. Όπως λοιπόν γράφει η Süddeutsche Zeitung, η Γερμανική κυβέρνηση, μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ...
δικτύων Bundesnetzagentur, μετά το φρένο στα υπεράκτια αιολικά, τώρα βάζει φρένο στην επέκταση των χερσαίων αιολικών στη Βόρεια Γερμανία, εκεί όπου κατεβαίνουν οι παγωμένοι βοριάδες της Βόρειας Θάλασσας. Αντί για 2500MW, που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σ' όλη τη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, πλέον θα επιτρέπεται η εγκατάσταση "μόνο" 902MW.

Ολόκληρες οι περιοχές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, του Σλέσβιχ Χολστάιν, της Βρέμης, του Αμβούργου, η βόρεια περιοχή της Κάτω Σαξονίας σε μια γραμμή μεταξύ του Osnabrück και της περιοχής Wendland μπαίνουν σε καθεστώς απαγόρευσης της επέκτασης των αιολικών μέχρι το 2020.

Πλέον η επέκταση των αιολικών συνδέεται με την επέκταση των δικτύων, κατά τον Υφυπουργό Ενέργειας "μέχρι να εξαλειφθούν τα σημεία συμφόρησης των δικτύων". Ή μέχρι να γίνουν οι εκλογές, λέω εγώ, καθώς το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, το κρατίδιο-εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ, όπου στις τοπικές εκλογές το Σεπτέμβριο 2016 η Μέρκελ καταποντίστηκε, είναι ακριβώς η περιοχή όπου η αγανάκτηση των πολιτών για την αλόγιστη επέκταση των αιολικών μετουσιώθηκε στο αντιαιολικό κόμμα Freier Horizont (Ελεύθερος Ορίζοντας), που με διάρκεια ζωής μηνών και πρωτοεμφανιζόμενο σε εκλογές πήρε το 0,8% των ψήφων.

Όσο πλησιάζουμε προς το 2022, το ορόσημο που η Γερμανία θέλει να κλείσει τα πυρηνικά της, τόσο γίνεται πιο φανερή η αποτυχία της Energiewende, η πλήρης αδυναμία υποκατάστασης ενός συστήματος εγνωσμένης ασφάλειας ηλεκτροδότησης με τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και τα αξιόπιστα μόνο τις ώρες ηλιοφάνειας Φ/Β. Αφού πρώτα γέμισαν τις πεδιάδες τους ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας τα τοπία της Βόρειας Γερμανίας και εξοντώνοντας την ορνιθοπανίδα τους, διαπίστωσαν πως το τυχαίο αιολικό ρεύμα δεν έχει πού να πάει όταν φυσά πολύ, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δίκτυα. Δίκτυα που είχαν προβλέψει την κατασκευή τους απ' την προηγούμενη δεκαετία, αλλά τα δίκτυα χρειάζονται εκτός από χρήματα και την ανοχή των κατοίκων κι αυτή διαπίστωσαν πολύ αργά πως δεν υπάρχει.


Η έλλειψη δικτύων μεταφοράς και διάχυσης του προβλήματος του τυχαίου αιολικού ρεύματος είναι η κύρια αιτία που η Γερμανία εξάγει το 80% του αιολικού της ρεύματος και δεν το κρατά για τις ανάγκες της, όπως μας είπε τον περασμένο Ιούνιο ο Γκάμπριελ στην Αθήνα.

Όπου κοιτάξει κανείς στη Βόρεια Γερμανία βλέπει πια ανεμογεννήτριες κι εκεί που δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες πρέπει να στηθούν πυλώνες μεταφοράς του τυχαίου αιολικού ρεύματος. Κάποτε η Γερμανία ήταν γνωστή για το Μέλανα Δρυμό, πλέον ένας άλλος ιδιότυπος "δρυμός" δημιουργείται στις πεδιάδες της, το δάσος των ατσάλινων πυλώνων των ανεμογεννητριών και των πυλώνων μεταφοράς ρεύματος. Οι Βαυαροί, γνωστοί για την αντίληψή τους πως είναι το κέντρο του σύμπαντος, απαίτησαν και πέτυχαν την υπογείωση των καλωδίων μεταφοράς του αιολικού ρεύματος στα εδάφη τους: οι πυλώνες και τα εναέρια καλώδια είναι καλά για τους Βορειο-Ανατολικογερμανούς, όχι για τους Βαυαρούς. Μόνο που τα υπόγεια καλώδια μεταφοράς είναι πανάκριβα σε σχέση με τα εναέρια κι αυτό εκτοξεύει ακόμα περισσότερο το κόστος της Energiewende.

Η ολοκλήρωση των δικτύων που επρόκειτο να είναι έτοιμα το 2015 έχει ήδη πλέον μεταφερθεί στο 2025 (και βλέπουμε), αλλά όταν φυσά πολύ το τυχαίο αιολικό ρεύμα δεν έχει πού να πάει, εισβάλλει στα δίκτυα των γειτονικών χωρών ακολουθώντας, με βάση τις αρχές της φυσικής, τη διαδρομή της ελάχιστης αντίστασης του ηλεκτρικού κυκλώματος και προκαλεί τεράστια προβλήματα στα δίκτυα Πολωνίας, Τσεχίας και Αυστρίας. Αλλά, όσα δίκτυα κι αν βάλουν οι Γερμανοί, όσα δισεκατομμύρια ευρώ κι αν πετάξουν στο νέο αυτό "πίθο των Δαναΐδων" που είναι η Energiewende τους, έρχεται η στιγμή που επικρατεί άπνοια ακόμα και στη Βόρεια Θάλασσα και τα δισεκατομμύρια πάνε στο βρόντο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το αιολικό παραμύθι τελειώνει σιγά-σιγά και στη Γερμανία, καθώς το καθεστώς των επιδοτήσεων του νόμου EEG τελείωσε κι έδωσε τη θέση του σε διαγωνιστική διαδικασία. Αλλά εκεί όπου κόπηκαν οι επιδοτήσεις, σταμάτησε κι ανάπτυξη των αιολικών, όπως έγινε π.χ. στην Ισπανία. Επιπλέον, η τάση των επενδύσεων σε νέες ΑΠΕ σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες είναι σαφώς πτωτική μετά το 2011, καθώς επέρχεται κορεσμός των δικτύων στην ικανότητά τους ν' απορροφήσουν το τυχαίο κι εξαιρετικά ευμετάβλητο αιολικό ρεύμα. Ακόμα και στην Κίνα οι επενδύσεις κορύφωσαν το 2015, το 2020 ίσως είναι η χρονιά που τα αιολικά θα μας αφήσουν χρόνους, αφού πρώτα θα έχουν διαλύσει τα συστήματα ηλεκτροδότησης, τα νευρικά συστήματα των εργαζομένων στους κατά χώρα ΑΔΜΗΕ, την κοινωνική συνοχή και την ορνιθοπανίδα, ιδίως τα μεγάλα αρπακτικά. Και θα έλθει σταδιακά η ώρα που δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται στη σειρά για αποσυναρμολόγηση, μόνο που κανείς απ' όσους έχουν εισπράξει επιδοτήσεις δεν θα θέλει να πληρώσει το κόστος και μάλλον θα το φορτώσουν και πάλι στα συνήθη υποζύγια, τους καταναλωτές. Ας ρωτήσει λοιπόν η επιτροπή αγώνα συμπληρωματικά το Δήμο Βοΐου, ποιος θα πληρώσει το κόστος αποξήλωσης των ανεμογεννητριών απ’ το Μπούρινο; Με ποιες εγγυήσεις επιχειρείται η εγκατάσταση;

Μπορούμε πλέον μάλλον να προβλέψουμε με σχετική ασφάλεια πως, μετά τις εκλογές του 2017 στη Γερμανία, η νέα αναμόρφωση του νόμου EEG για το 2018 θα βάλει νέα εμπόδια στα αιολικά, τόσο χερσαία όσο και υπεράκτια, καθώς η μέχρι τώρα πολιτική εξόντωσε τους καταναλωτές. Όσο κι αν οι πολιτικοί επιμένουν ν' ανακατεύονται στην ενέργεια, προκειμένου να μεταφέρουν κι άλλο πλούτο απ' τους πολλούς στους λίγους, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την απλή τεχνική αλήθεια: τα δίκτυα χρειάζονται αξιοπιστία της ισχύος των διαφόρων πηγών και τα αιολικά είναι η τεχνολογία με την εξωφρενικά χαμηλότερη αξιοπιστία ισχύος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου