Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Αυτό το περισσευούμενο ρεύμα ποιος θα το πάρει; Άλλος για το καλό πράγμα; Σας πληρώνουμε όσο-όσο!!!


Το μεγάλο success story της Γερμανικής Energiewende, της μετάβασης σε ηλεκτροπαραγωγή βασισμένη σε αιολικά & Φ/Β, γνωρίζει διαρκώς νέες δόξες, καθώς οι πολιτικοί δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο ηλεκτρισμός υπακούει στους νόμους της φυσικής κι όχι του Ράιχσταγκ. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται με οικονομικά αποδεκτό τρόπο και η προσφορά ηλεκτρισμού στο δίκτυο πρέπει να παρακολουθεί διαρκώς τις μεταβολές της ζήτησης φορτίου, προκειμένου η συχνότητα του δικτύου να διατηρείται στα 50Ηz. Αν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας του δικτύου και αρχίζουν οι περικοπές φορτίου των πελατών, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του δικτύου σε μπλακ άουτ. Αν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση πάλι υπάρχει πρόβλημα, είτε πρέπει να βρεθεί πελατεία είτε πρέπει κάποια εργοστάσια παραγωγής να περιορίσουν τη λειτουργία τους.

Από τότε που η ηλεκτρική ενέργεια έγινε χρηματιστηριακό προϊόν κι από τότε που οι πολιτικοί παρενέβησαν στην αγορά, ορίζοντας την κατά προτεραιότητα απορρόφησης της ενέργειας των αιολικών & Φ/Β, βλέπουμε μια συνεχή κατρακύλα ...
των τιμών χονδρικής, καθώς όσο αυξάνεται η ποσότητα τυχαίου ηλεκτρισμού από ΑΠΕ γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διαχείριση των συμβατικών εργοστασίων σταθερού και αξιόπιστου ηλεκτρισμού, τα οποία έχουν εξαρχής κατασκευαστεί για 24ωρη λειτουργία. Κι όπως βλέπουμε στο πάνω διάγραμμα, οι τιμές στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας για το σύστημα Γερμανίας-Αυστρίας κατά τη δημοπρασία της Παρασκευής 8/5, για τις τιμές φορτίου αιχμής της Κυριακής 10/5/2015, διαμορφώθηκαν σε ΑΡΝΗΤΙΚΟ επίπεδο: τα εργοστάσια ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τους πελάτες τους για να πάρουν το ρεύμα, καθώς η υπερπροσφορά ρεύματος των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τα εποχιακά αυξημένα νερά στα υδροηλεκτρικά, τη χαμηλή ζήτηση λόγω της εποχής και της Κυριακής δημιούργησε πλεόνασμα ηλεκτρισμού στην αγορά. Η τιμή για το φορτίο βάσης ήταν οριακά θετική. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τιμές περνούν σε αρνητικό έδαφος, συμβαίνει πια αρκετά συχνά, συνέβη π.χ. την περίοδο των Χριστουγέννων 2013 κι εκτός απ' τη Γερμανία επηρέασε τη Σκανδιναβία, τη Τσεχία και Σλοβακία. Όσοι νομίζουν ότι αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη και μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν εργοστάσια που κάθε τόσο θα πληρώνουν τους πελάτες τους είναι μακριά νυχτωμένοι! Τα εργοστάσια αργά ή γρήγορα θα κλείσουν, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το σύνδρομο της Καλιφόρνια!

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που συνέβη Μάη μήνα, καθώς και πέρυσι τέτοιες μέρες, στις 11/5/2014, όπως βλέπουμε στο διπλανό διάγραμμα, η τιμή είχε βουτήξει βαθιά σε αρνητικό έδαφος. Και μπορεί να βλέπουμε κάθε τόσο πανηγυρικές ανακοινώσεις για τα νέα ρεκόρ παραγωγής που έκαναν οι ΑΠΕ κάποια ώρα κάποιας μέρας, αλλά χωρίς την υποστήριξη των συμβατικών εργοστασίων που θα παρέχουν αξιόπιστο φορτίο βάσης και χωρίς τις "στρεφόμενες εφεδρείες", διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού δεν υπάρχει και η βιομηχανία, που το ξέρει καλά, θα τα βροντήξει κάτω, θα τα μαζέψει και θα φύγει για περιοχές του πλανήτη που οι πολιτικοί είναι πιο σοβαροί.

Οι τιμές για το Σάββατο 9/5/15 ήταν επίσης εξαιρετικά χαμηλές, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν αρνητικές. Μιλούμε πάντα για τη χονδρεμπορική αγορά, οι τιμές αυτές δεν έχουν σχέση με τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά ή το εμπόριο και η βιοτεχνία: οι τιμές στον τελικό καταναλωτή επιβαρύνονται με τα "κερατιάτικα", τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ και οι Γερμανοί καταλήγουν να πληρώνουν το 2ο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ.

Την Παρασκευή 8/5/15 η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη: όταν ο κόσμος είναι στις δουλειές και η οικονομία κινείται υπάρχει σταθερή ζήτηση για ρεύμα και οι τιμές εξομαλύνονται.


Ενδιάμεσα στην ίδια εβδομάδα, την Τετάρτη 6/5/15, οι τιμές ήταν κατά τι χαμηλότερες, αλλά και πάλι αρκετά σταθερές. Προσέξτε την ομοιότητα των καμπυλών Τετάρτης και Παρασκευής, οι καμπύλες των τιμών παρακολουθούν τις καμπύλες ζήτησης φορτίου και η ζήτηση φορτίου έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη δραστηριότητα: αυξάνεται τις ώρες που δουλεύει η αγορά, μειώνεται τις ώρες της μεσημεριανής ανάπαυσης, αυξάνεται τις βραδινές ώρες που ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια κι ανάβει λάμπες, τηλεοράσεις, πλυντήρια, κλπ., ξαναμειώνεται τη νύχτα, όταν οι πολίτες κοιμούνται.

Για τις αρνητικές τιμές στις 10/5 δεν φταίει το ό,τι ήταν Κυριακή, την αμέσως προηγούμενη Κυριακή 3/5/15 οι τιμές ήταν αρκετά πιο πάνω. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα επίπεδα τιμών είναι τέτοια που δεν μπορούν να συντηρήσουν κερδοφορία συμβατικών εργοστασίων κι αντί να το καταλάβουν οι πολιτικοί και να προσαρμόσουν κατάλληλα τη λειτουργία της αγοράς, επιμένουν στο ανοσιούργημα της Energiewende κι απλά εξάγουν το πρόβλημα στους γείτονες: οι χαμηλές τιμές, κι ακόμα περισσότερο οι αρνητικές τιμές, είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτες απ' τους γείτονες, που μπορούν να προμηθεύονται ρεύμα σε φθηνές τιμές. Κάτι τέτοιο θα είδαν και οι δικοί μας και μείωσαν την εγχώρια παραγωγή, αυξάνοντας τις εισαγωγές ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Μόνο που και η δομή του δικού μας συστήματος είναι εξαιρετικά διαφορετική, αλλά και οι δικοί μας γείτονες έχουν τις δικές τους ιδιομορφίες. Και αν η Ελλάδα βασιστεί στις εισαγωγές ρεύματος, είναι πολύ εύκολο να βρεθεί ξαφνικά ξεκρέμαστη: με την ασφάλεια εφοδιασμού δεν μπορεί να παίζει κανείς, εισαγωγές σε ποσοστά 25-35% δεν είναι εύλογες.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Αν δεν το καταλάβατε ακόμα, κοιτάξτε προσεκτικά τις σχεδόν όμοιες καμπύλες για την Τετάρτη και την Παρασκευή και σκεφθείτε: όταν θα μπουν οι "έξυπνοι" μετρητές στα σπίτια μας, που θα δώσουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να τιμολογούν με διαφορετική τιμή ανά ώρα, ποιες ώρες του 24ώρου νομίζετε ότι θα εχετε φθηνό ρεύμα και ποιες ακριβό; Πόσο θα κοστίζει να καθίσετε στον καναπέ στις 10 το βράδυ με αναμμένη λάμπα για να δείτε μια ταινία στην τηλεόραση ή να μπείτε στο ίντερνετ; Μήπως θα ήταν πιο συμφέρον να δείτε την ταινία μετά τις 2 τη νύχτα; Πώς είπατε; Θέλετε να κοιμηθείτε στις 2; Μα τι συνήθειες κι αυτές ... 

Μόνο η άρση των στρεβλώσεων μπορεί να επαναφέρει την τάξη στην αγορά: η νομοθετημένη κατά προτεραιότητα απορρόφηση της τυχαίας ενέργειας των αιολικών & Φ/Β πρέπει να πάψει το συντομότερο και όλες οι πηγές να στέκονται ισότιμα στην αγορά. Τότε θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και θα φανεί "πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς" αιολικών & Φ/Β. 


1 σχόλιο:

  1. και, τυπικά, πληρώνουν για να "εξάγουν". Ή πουλάνε σε οριακή τιμή την εξαγωγή του τυχαίου, και επαναγοράζουν σε κανονική τιμή όταν χρειάζονται... Οι γείτονες έχουν καταγραφεί να διαμαρτύρονται για τις απορρίψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή