Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

48 δισ. δολάρια ληστεία των πολιτών. Κι απ' τις τσέπες της χρεοκοπημένης Ελλάδας βεβαίως.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το προοίμιο μιας εκτενούς έκθεσης που θα δημοσιεύσει ολόκληρη τον Οκτώβριο, πριν τη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα το Δεκέμβριο 2015, σχετικά με το χρηματικό ύψος, στο οποίο έχουν φτάσει οι φόροι CO2 στις διάφορες χώρες. 34 δισ. δολάρια αξίζουν τα συστήματα εμπορίας εκπομπών και άλλα 14 δισ. δολάρια είναι οι απευθείας φόροι άνθρακα στις διάφορες χώρες. Κι αυτά αφορούν μόλις το 12% των παγκόσμιων εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου", υπάρχει ακόμα τεράστια "φορολογητέα ύλη", απέραντος δρόμος για φορολογική λεηλασία των πολιτών με το πρόσχημα "της σωτηρίας του πλανήτη". Κι ο Πάπας κάποτε πουλούσε συγχωροχάρτια για τη "σωτηρία της ψυχής" κι αυτό οδήγησε στη διάσπαση της Καθολικής Εκκλησίας.

Την έκθεση έχει συντάξει η γνωστή και μη εξαιρετέα Ecofys, η οποία βρίσκεται πίσω από πολλές γνωστές εκθέσεις που προωθούν την κλιματική παράνοια και βεβαίως πάντα με το αζημίωτο, το χρήμα που ρέει πίσω απ' την προώθηση της υπόθεσης της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" είναι πάρα πολύ. Ίσως γι' αυτό το λόγο στο εξώφυλλο βλέπουμε ανεμογεννήτριες, προκειμένου το μάτι μας να συνηθίζει την εικόνα τους, ακόμα κι αν έχουν αποδειχθεί πλέον παντού ως ένας εξαιρετικά αναποτελεσματικός τρόπος να μειώσουν τις εκπομπές CO2. Ή ίσως γι' αυτό το λόγο το κείμενο ξεκινά με τα λόγια "Globally, 2014 was the warmest year on record1 and temperatures are now 0.8°C above pre-industrial levels.2 Even at this relatively low level of warming, the earth is showing the impact—more frequent occurrences of extreme heat and extreme precipitation, a drying trend in drought-prone regions, and increased tropical cyclone activity in the North Atlantic.3 The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) says that we need to reach zero net emissions by 2100 to stabilize climate change around the 2°C target above pre-industrial temperatures, agreed to by governments as the maximum acceptable amount of global warming.4 Carbon pricing is an essential piece of the path toward this decarbonization." Πάρτε μια δόση "το πιο θερμό έτος ήταν το 2014", συνεχίστε με μια δόση "συχνή ακραία ζέστη και ακραία βροχόπτωση" και θα σας αποτελειώσει με μια δόση "αυξημένους κυκλώνες στο Βόρειο Ατλαντικό". Λες και το κλίμα λειτουργεί με μέσους όρους κα δεν μεταβάλλεται συνεχώς εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Λες και δεν βυθίστηκε στη θάλασσα η Doggerland, το κομμάτι ξηράς που ...
ένωνε τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη, πριν μόλις 9.000 χρόνια, τότε που δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπογενούς CO2 στον πλανήτη.

Το 2015 μόλις 40 χώρες παγκοσμίως, καθώς και 20 πόλεις ή περιφερειακές αρχές, είχαν σε ισχύ ένα σύστημα φορολόγησης του άνθρακα, είτε ως φόρο άνθρακα είτε ως σύστημα εμπορίας εκπομπών. Και μην μπερδεύεστε απ' το χάρτη που δείχνει τις χρωματισμένες χώρες στον παγκόσμιο χάρτη, καθώς δείχνει όχι μόνο τις χώρες που έχουν συστήματα φορολόγησης του άνθρακα (πράσινο), αλλά κι αυτές που απλά σκέπτονται (κόκκινο) να εφαρμόσουν ανάλογα συστήματα.

Οι χώρες που είναι με γκρι χρώμα δεν έχουν φόρο άνθρακα: όλοι οι μεγάλοι "ρυπαντές" του πλανήτη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και όλη η Μέση Ανατολή, η Ινδία, ο Καναδάςεμφα νίζονται να βρίσκονται εκτός τέτοιων συστημάτων, μόνο κάποιες επιμέρους περιοχές τους έχουν προχωρήσει σε φόρο CO2. Η Αυστραλία είχε επιβάλλει τέτοιο φόρο, αλλά η νέα της κυβέρνηση τον κατήργησε. Η Αφρική φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει, μόνο η Νότια Αφρική θα προχωρήσει σε ανάλογο πρόγραμμα απ' το 2016. Η Χιλή πρόκειται να εφαρμόσει σύστημα φόρου άνθρακα απ' το 2018.

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, μην τυχόν και δεν προλάβει να σώσει τον πλανήτη απ' τις εκπομπές των ΗΠΑ και της Κίνας. Δείτε στο διπλανό σχήμα, που δείχνει το ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών που καλύπτονται φορολογικά, πως η Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε φόρο άνθρακα το μακρινό 1990 κι αμέσως μετά ακολούθησε η Πολωνία, χώρα που βασίζει την ηλεκτροπαραγωγή της κατά 95% στον εγχώριο λιγνίτη και λιθάνθρακα. Ακολούθησαν οι υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας και δυο χώρες της Βαλτικής, αλλά το μεγάλο άλμα στο διάγραμμα γίνεται το 2005, όταν μπαίνει σε ισχύ το ETS (Emissions Trading System) της ΕΕ (κόκκινο χρώμα). Το θαλασσί χρώμα, που μπαίνει για να εξαφανιστεί λίγο αργότερα, δείχνει την Αυστραλία, το μπλε δείχνει την Ιαπωνία, οι διάφορες αποχρώσεις του καφέ δείχνουν επιμέρους περιοχές της Κίνας, το λαχανί δείχνει το Μεξικό.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Τα τελευταία χρόνια παντού οι πολιτικοί επέβαλαν φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια στο όνομα της "κλιματικής αλλαγής" και το μόνο που κατάφεραν να κάνουν ήταν μια τρύπα στο νερό, αύξησαν το κόστος για τους πολίτες κι έβαλαν στο κοινωνικό περιθώριο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Ίσως βέβαια να τους διακατέχει το σύνδρομο του Ταμήλου κι έμμεσα λένε στους πολίτες να γυρίσουν στα βουνά και να βάλουν γκαζόλαμπες.

Ίσως όμως υπάρχει κι άλλος δρόμος, καθώς σ' ένα χθεσινό άρθρο για το "Brexit", στο The Barrel Blog του Platts, αναφέρει επί λέξει "Being a member of the EU is not compulsory for membership of the EU Emissions Trading Scheme.-Η συμμετοχή στην ΕΕ δεν καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εκπομπών". Δεν ξέρω αν αυτό είναι ακριβές, αλλά, αν είναι, τότε δίνει μια διέξοδο για τη χώρα μας προκειμένου να εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αποχωρώντας απ' το ETS. Όταν η χώρα βρίσκεται για 5ο χρόνο στα μνημόνια κι αντιμετωπίζει διαρκώς τους εκβιασμούς των δανειστών, θα πρέπει ν' αναζητήσει κάθε πιθανή λύση εξοικονόμησης πολύτιμων πόρων. Αν η Αυστραλία πέταξε στα σκουπίδια το φόρο άνθρακα, γιατί όχι και η χρεοκοπημένη Ελλάδα; 

Έχουμε πει και σε προηγούμενες αναρτήσεις πως εκείνο που μειώνει τις εκπομπές CO2 δεν είναι η εγκατάσταση αιολικών & Φ/Β, είναι η ύφεση στην οικονομία, που μειώνει πολύ την κατανάλωση ενέργειας. Μετά απ' το 5ετές success story Πασοκ-ΝΔ-τρόικας η οικονομία έχει καταβυθιστεί και το ίδιο έχει συμβεί και με τις εκπομπές CO2 της χώρας, είμαστε μάλλον ήδη μπροστά απ' το στόχο που επέβαλε η Κοινοτική πολιτική για το 2020. Οπότε η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση η ανάταξη της οικονομίας και η αναίρεση υφεσιακών μέτρων, όπως ο,τιδήποτε επιβαρύνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ιδού η Ρόδος για την κυβέρνηση, ιδού και το πήδημα ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου