Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Κουιζ: τι είναι αυτό που στεκόταν το 1ο τρίμηνο 2015 και μας θωρούσε ακίνητο στην Καλιφόρνια, σκέτος λεκές στο τοπίο;

Αν κάποιος έχει διαβάσει "Τα σταφύλια της οργής", το κλασσικό μυθιστόρημα του Στάινμπεκ που αναφέρεται στη Μεγάλη Ύφεση του 1930, ίσως θεωρήσει πως μιλάμε για τις ροδακινιές της Καλιφόρνια, αλλά κάνει λάθος. Φυσικά όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο δεν χρειάζεται και πολύ για να βρείτε την απάντηση στο κουίζ, είναι ένα εύκολο ερώτημα. Ό,τι στάθηκε ακίνητο το φετινό χειμώνα στην Καλιφόρνια δεν είναι διαφορετικό απ' ό,τι στεκόταν ακίνητο είτε στα Ελληνικά νησιά είτε στα νερά της Βόρειας Θάλασσας είτε στις Γερμανικές πεδιάδες: μιλούμε φυσικά για ανεμογεννήτριες που περίμεναν μάταια τον Αίολο να ανοίξει τους ασκούς του, κάτι σαν τους Αχαιούς στην Αυλίδα πριν μερικές χιλιάδες χρόνια. Δεν μάθαμε κιόλας αν επεχείρησαν να θυσιάσουν καμιά Ιφιγένεια στην Καλιφόρνια.

Κατά την αναζήτηση χορηγών για τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου 2015 η ΕΛΕΤΑΕΝ διακίνησε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο αναφέρεται σε "ψεύδη και συκοφαντίες που ανέξοδα αναπαράγονται σε επώνυμα αλλά κυρίως ανώνυμα blogs". Ε, τους έχουμε νέα, το τελευταίο ...
blog που αναφέρεται στα αιολικά είναι το "The Barrel Blog" ενός απ' τους πλέον έγκυρους περί τα ενεργειακά οργανισμούς, του PLATTS! Και ίδιο ρεπορτάζ έχει και το Reuters, μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ενώ το ρεπορτάζ για τη μεγάλη αποτυχία των υπεράκτιων αιολικών της Βρετανίας να αποδώσουν τα αναμενόμενα λόγω μείωσης των ανέμων το είχε η Telegraph. Αν η πραγματικότητα δεν αρέσει στην ΕΛΕΤΑΕΝ, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα; Ας μας πει λοιπόν αν στα πιο κάτω βλέπει ψεύδη ή συκοφαντίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της 15/5, κατά το 1ο τρίμηνο 2015 οι πωλήσεις ενέργειας απ' τα αιολικά πάρκα της Καλιφόρνια ήταν μειωμένες κατά 32,7% ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014! Τα 48 αιολικά πάρκα πούλησαν φέτος 630 χιλ. Mwh λιγότερες, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς ήταν φέτος κατά 197MW περισσότερη. Αυξάνεται η ισχύς, αυξάνονται τα επενδυμένα κονδύλια, αλλά μειώνεται η παραγόμενη ενέργεια! Απ' όλα τα συστήματα ηλεκτροδότησης μόνο τα αιολικά μπορούν να καταφέρουν αυτή τη θρυλική εποποιία! Κάτι που φέρνει στο νου τον πίθο των Δαναΐδων, την αέναη και μάταιη προσπάθεια!

Ο συντελεστής λειτουργίας έπεσε απ' το 21% του 2014 στο 13,5% το 2015, καθώς ο Ιανουάριος κι ο Φεβρουάριος ήταν πιο ζεστοί του συνήθους, επηρεασμένοι απ' το φαινόμενο El Niño. Το αιολικό πάρκο Ocotillo (265MW) στην Imperial Valley της Νότιας Καλιφόρνια είδε τις πωλήσεις να μειώνονται 45,5%. Το πάρκο Manzana (189MW) βόρεια του Λος Άντζελες είχε πωλήσεις μειωμένες κατά 36,7%. Χρυσοπληρωμένες ανεμογεννήτριες που στέκονται και θωρούν τους Καλιφορνέζους αγέρωχες, αμίλητες και προπαντός ακούνητες, σκέτος λεκές στο τοπίο ...

Σύμφωνα με τη Φινλανδική μετεωρολογική εταιρεία Vaisala, που έχει γραφεία στο San Jose, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόβλεψης ανέμων για αιολικά πάρκα κι εξέτασε τις καιρικές συνθήκες στις Δυτικές ΗΠΑ, οι ταχύτητες των ανέμων δυτικά των Βραχωδών Ορέων τον Ιανουάριο ήταν τουλάχιστον 20% κάτω απ' το μέσο όρο και σε μερικές περιοχές 50% κάτω. Ανέκαμψαν ελαφρά το Φεβρουάριο, όχι σπουδαία πράγματα, και ξαναμειώθηκαν το Μάρτιο. Για τα αιολικά πάρκα ήταν το "χειρότερο" 1ο τρίμηνο από πλευράς ταχύτητας ανέμων των τελευταίων 47 ετών. Παρόμοιες περίοδοι χαμηλών ανέμων μπορεί να διαρκέσουν 2-3 χρόνια και οι ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων θα πρέπει να προσεύχονται για να φυσήξει.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Πώς τα κατάφερε η Καλιφόρνια και δεν έμεινε από ρεύμα; Με εισαγωγές ρεύματος απ' τη Μοντάνα, από άλλη πολιτεία. Κάτι σαν το δικό μας success story, που χάρη σε μια 15ετή άφρονα ενεργειακή πολιτική καταφέραμε να φτάσουμε τις εισαγωγές στο 24% το 1ο τετράμηνο 2015.

Με βάση στοιχεία του διαχειριστή δικτύου Ercot και στο Τέξας η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 14%. Το Τέξας έχει στις ακτές του Κόλπου ένα εντυπωσιακά καλό αιολικό δυναμικό, με συντελεστές λειτουργίας των ανεμογεννητριών πάνω από 60%, που δεν το συναντά εύκολα κανείς οπουδήποτε, ίσως μόνο σε κάποια νησιά του Βόρειου Ατλαντικού ή στις ακτές του Μαρόκου και της Μαυριτανίας. Ωστόσο τα πιο πολλά αιολικά είναι εγκατεστημένα στο Βόρειο τμήμα του Τέξας και φαίνεται πως εκεί οι άνεμοι δεν ήταν και τόσο σταθεροί.

Τα διδάγματα απ' την εφαρμογή των αιολικών έρχονται από παντού πλέον. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή αποτυχία που έχει συμβεί στο βιομηχανικό κόσμο κι όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί, τόσα λιγότερα θα πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια, οι συνεπείς φορολογούμενοι. Τα αιολικά είναι μόνο για όσους έχουν και πολύ καλό αιολικό δυναμικό και ταυτόχρονα πολλά υδροηλεκτρικά ή πολύ και φθηνό φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή τους, με ευέλικτες μονάδες, που έχουν χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, για να μπορούν ν' ανεβοκατεβάζουν εύκολα στροφές ανάλογα με το πώς μεταβάλλονται οι άνεμοι. Αν μάλιστα υπάρχουν και διασυνδέσεις με άλλες χώρες για εξαγωγή της ενέργειας σ' ένα ευρύτερο σύστημα, ακόμα καλύτερα. Ένας μόνο παράγοντας αν λείπει απ' το σύστημα, δημιουργεί σ' αυτό αξεπέραστα προβλήματα, την ίδια ώρα που οι ιδιοκτήτες των αιολικών εισπράττουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Η Ελλάδα ούτε πολλά υδροηλεκτρικά έχει, ούτε πολύ φυσικό αέριο αντέχει να βάλει στο ηλεκτρικό της σύστημα. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, αυτοί οι δυο παράγοντες καθιστούν απαγορευτική τη σκέψη για σημαντική αιολική διείσδυση. Πολύ περισσότερο που το αιολικό δυναμικό της χώρας δεν είναι και το καλύτερο, άπνοιες και χαμηλές ταχύτητες ανέμων είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Ακόμα κι αν στο Ικάριο Πέλαγος πιάνει αρκετά συχνά τα 7 μποφόρ, ας τελειώσει επιτέλους κάποτε το υβριδικό που κατασκευάζεται εδώ και χρόνια στην Ικαρία, για να δούμε στην πράξη τ' αποτελέσματα.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να προσαρμοστεί "με το ζόρι" το ηλεκτρικό σύστημα μιας χώρας στη χρήση αιολικών είναι καταδικασμένη στην αποτυχία. Και μην ξεχνάτε πως το τίμημα της αποτυχίας δεν το πληρώνουν ποτέ οι πολιτικοί, αυτοί απλά διαχειρίζονται τα λεφτά των άλλων: "Other People's Money" ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου