Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Τιμή σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ανάπτυξη της χώρας.


Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα, ημέρα εορτασμού των αγώνων των εργαζομένων σ' όλο τον πλανήτη και αναδημοσιεύουμε ένα εξαιρετικό βίντεο, που έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια "Εργατική Αλληλεγγύη".

Πρόκειται για βίντεο αφιερωμένο στους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας και είτε εργάζονταν στη ΔΕΗ είτε σε εργολαβίες για λογαριασμό της ΔΕΗ από το 1971 μέχρι το 2015. Ασφαλώς υπήρχαν δυστυχήματα και θύματα και ενωρίτερα, ασφαλώς και συνέβησαν και σε άλλες περιοχές, απλά δεν καταγράφονται στο συγκεκριμένο βίντεο. Πρόκειται για μια ...
ιστορικής αξίας ονομαστική λίστα των θυμάτων, με πολύ συνοπτική περιγραφή των συνθηκών των δυστυχημάτων. Είναι επενδυμένο με οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες εποχής και αποκόμματα εφημερίδων, που αναφέρονται στα συμβάντα.

Πίσω απ' τις ολοσέλιδες έως μονόστηλες αναφορές των εφημερίδων κρύβονται ανθρώπινες τραγωδίες: άνθρωποι στην ακμή της ηλικίας τους έχασαν τη ζωή τους σε τραγικές συνθήκες, αφήνοντας πίσω τους χήρες γυναίκες και ορφανά παιδιά, ακόμα και ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα να στηθούν και να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, τα φράγματα, τα δίκτυα, στην προσπάθεια για ανάπτυξη της χώρας.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Συγχαίρουμε όσους είχαν την πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο βίντεο και καλό θα ήταν να δούμε ανάλογες προσπάθειες απ' το Αλιβέρι και την Κύμη, τη Μεγαλόπολη και τις Σέρρες, περιοχές όπου άνθησε σε προηγούμενες δεκαετίες η βιομηχανία του λιγνίτη, τη Βοιωτία και την Αχαΐα, τη Σύρο και το Βόλο και όλες τις περιοχές όπου χτύπησε η βιομηχανική καρδιά της μεταπολεμικής Ελλάδας. Οι Επιθεωρήσεις Μεταλλείων Βόρειας & Νότιας Ελλάδας, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι Επιθεωρήσεις Βιομηχανίας, οι βιομηχανικές & μεταλλευτικές επιχειρήσεις θα έχουν στα αρχεία τους στοιχεία για τα δυστυχήματα και καλό θα ήταν να βοηθήσουν παρόμοιες προσπάθειες, που σίγουρα βοηθούν στην προσπάθεια μείωσης των εργατικών δυστυχημάτων. Άλλωστε οι Κανονισμοί Ασφαλείας της βιομηχανίας παγκοσμίως συμπληρώνονται ή τροποποιούνται ανάλογα με την πικρή εμπειρία που προκύπτει από ανάλογες καταστάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου