Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Ανασκόπηση - Πάσχα 2015

Το ιστολόγιο "Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός" εύχεται σ' όλους τους αναγνώστες Χρόνια Πολλά, να είστε όλοι καλά, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Πριν από ένα χρόνο, το Πάσχα του 2014, γράψαμε ένα μινι οδηγό πλοήγησης στο ιστολόγιο, μια μικρή ανασκόπηση των βασικών αναρτήσεων, (που καλύπτουν το αρχικό διάστημα μέχρι και αρχές Μαρτίου). Ένα χρόνο μετά οι αναρτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά και είναι σκόπιμη μια ανάρτηση-σύνοψη, για να βοηθήσει και τους νέους αναγνώστες στην πλοήγηση. Θυμίζουμε πάλι τα βασικά, όπως και πέρυσι:

1η παρατήρηση: Τα λεφτά στην ενέργεια είναι πολλά, πάρα πολλά. Μόνο ο τζίρος της ΔΕΗ είναι μερικά δισ. ευρώ, αντίστοιχα είναι στα πετρελαιοειδή. Γι’ αυτό τα «τζάκια» της ενέργειας είναι τα πιο μεγάλα της χώρας.
2η παρατήρηση: η ηλεκτρική ενέργεια ΔΕΝ αποθηκεύεται κι αν μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις χρειάζεται δίκτυα κι έχει απώλειες μεταφοράς, που καθιστούν τη μεταφορά ασύμφορη.
3η παρατήρηση: η Ελλάδα είναι απομονωμένη σε μια γωνιά της Ευρώπης, δεν έχει τη γεωγραφική θέση της Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Τσεχίας για να έχει μεγάλες κι εύκολες διασυνδέσεις με τους γείτονες. Ακόμα χειρότερα, ο μεγάλος δικός μας γείτονας είναι η Τουρκία.
4η παρατήρηση: σε όλο τον κόσμο η βασική ηλεκτροπαραγωγή γίνεται με θερμικές μονάδες και το καύσιμο είναι ή κάρβουνο ή πυρηνικά. Δεν γίνεται με πετρέλαιο, δεν γίνεται με φυσικό αέριο, παρά μόνο στις χώρες του Κόλπου ή σε μικρά κι απομονωμένα συστήματα όπως η Κύπρος ή η Κρήτη. Το ελληνικό κάρβουνο είναι ο λιγνίτης. Άλλη αξιόπιστη πηγή είναι τα υδροηλεκτρικά, σε Καναδά, Σουηδία, Νορβηγία, Βραζιλία.
5η παρατήρηση: οι ΑΠΕ (αιολικά, Φ/Β) μπορούν μόνο να συμπληρώσουν, όχι να υποκαταστήσουν θερμική παραγωγή. Όπου μπήκαν πολλές ΑΠΕ (π.χ. Γερμανία, Ισπανία, Τέξας) όχι μόνο δεν έκλεισε ούτε ένας θερμικός σταθμός μέχρι τώρα, αλλά αυξήθηκαν οι εκπομπές CO2 από τις απαιτούμενες εφεδρείες για να υπάρχει συνεχώς ρεύμα. Ο λόγος είναι η στοχαστικότητα (ενέργεια όποτε/εάν φυσάει απ’ τα αιολικά, μόνο τη μέρα κι όχι το χειμώνα απ’ τα Φ/Β). Υπάρχει μια μελέτη της μεγάλης γερμανικής ΕΟΝ το 2005, που το τεκμηριώνει για τα αιολικά.

Η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα βασίστηκε μεταπολεμικά στο λιγνίτη, που είχε φτάσει να καλύπτει κάποτε το 80% (το υπόλοιπο ήταν νερά και μαζούτ). Τώρα βρίσκεται στο 45% και βαίνει μειούμενο. Τα τελευταία 15 χρόνια επιχειρήθηκε αρχικά εισαγωγή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή με βαριές μονάδες, σκοπεύοντας όχι τόσο στην υποκατάσταση του λιγνίτη, όσο στην κάλυψη αυξανόμενων αναγκών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι καθηγητές ΕΜΠ έλεγαν για εισαγωγή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έως 12%, ήδη το 2013 έχει φθάσει στο 24%, με αυξητικές τάσεις (λόγω της αθρόας εισαγωγής ΑΠΕ). Η (3η μετά το 1973 και το 1979) πετρελαϊκή κρίση υψηλών τιμών πετρελαίου, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει την παραγωγή με φυσικό αέριο πανάκριβη. Απ’ το 2010 επιχειρήθηκε η αθρόα εισαγωγή αιολικών και Φ/Β («πράσινη ανάπτυξη»), με εξωφρενικές επιδοτήσεις, που έκανε το ενεργειακό μίγμα ακόμα πιο ακριβό.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Αν τυχόν σας ενδιαφέρουν ειδικά τα αιολικά, το φιλικό ιστολόγιο archaeopteryxgr έκανε στις 8/4 μια ενδιαφέρουσα ανθολογία των δικών μας αναρτήσεων. Για τη συνολική περιήγηση στο ιστολόγιο πάμε στην "Αρχειοθήκη", στο δεξί μέρος της οθόνης, και με τήρηση της χρονολογικής σειράς, πρώτα ανοίγουμε τις πιο παλιές.Στους νέους αναγνώστες συνιστούμε να ξεκινήσουν από την περυσινή ανασκόπηση και στη συνέχεια μια ματιά στις πιο κάτω επιλεγμένες αναρτήσεις:

Αναρτήσεις για θέματα λιγνίτη: 

Με εντολή Σαμαρά-Βενιζέλου : ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ επιστρέφουν τις λιγνιτικές περιοχές στην εποχή της φεουδαρχίας: ανάλυση υπουργικής απόφασης για απαλλοτρίωση εκτάσεων υπέρ της ΔΕΗ κι όχι υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Πόσο αξίζει ο λιγνίτης;: ανάλυση τρόπων οικονομικής αποτίμησης των λιγνιτικών αποθεμάτων.

Να ξανανοίξουμε τη συζήτηση για το λιγνίτη: φέραμε το λιγνίτη στην ατζέντα του Ποταμιού.

Να διαλύσουμε δυο μύθους που λέγονται σε βάρος του λιγνίτη : άρθρο γιατα αποθέματα και την εργολαβοποίηση των ορυχείων.


Οι γιατροί καταρρίπτουν άλλο ένα ψέμα για το λιγνίτη: οι λιγνιτικές περιοχές παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό άσθματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. 

Αξία λιγνιτωρυχείων και ΑΗΣ της "μικρής" ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία: άρθρο για την αποτίμηση ορυχείων και ΑΗΣ, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. 

Αποχαιρετισμός στα λιγνιτωρυχεία και στην ελληνική βιομηχανία;: σχολιασμός της αναδιοργάνωσης/αποδιοργάνωσης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ απ' τη διοίκηση Ζερβού. 

Η κομματοκρατία ποτέ δεν πεθαίνει: άλλη μια παρέμβαση συνδικαλιστών στη ΔΕΗ για θέματα διοίκησης.: σχολιασμός παρέμβασης σωματείου υπέρ συγκεκριμένης διευθύντριας των ορυχείων της ΔΕΗ. 

Ερώτηση στη Βουλή για τα "Αποκαλυμμένα αποθέματα λιγνίτη" και την "Ενεργειακή Ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας".: μεταφορά στη Βουλή των προβληματισμών που είχαμε θέσει για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης τον επικείμενο χειμώνα. 

Προτάσεις για την ορθολογική αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δυτικής Μακεδονίας: άρθρο για τις δυνατότητες και τη δυναμική του Ελληνικού λιγνίτη. Αναρτήσεις για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος:

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ η Δανία του Νότου: άλλο ένα ψέμμα της "πράσινης" ανάπτυξης : ανάλυση του ηλεκτρικού συστήματος και των διασυνδέσεων δικτύων της Δανίας, οι διαφορές με την Ελλάδα.

Νέος μνημονιακός θρίαμβος: κατήργησαν και τη μεταλλουργική βιομηχανία της χώρας!: οι ρυθμίσεις της απελθούσας κυβέρνησης για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, όπως η ανεμπόδιστη εξαγωγή του χρυσού της Χαλκιδικής και η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. 

Πόσες εκπομπές CO2 θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα αμέσως επόμενα χρόνια; Το λιγνίτη και τα μάτια μας!: ανάλυση των διεθνών εξελίξεων που οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης λιθάνθρακα και των εκπομπών CO2.

"Follow the money", λένε πάντα οι Αγγλοσάξωνες. Ιδίως αν δίνουν και ...ΑΤΑ! : μια ανάλυση της διαδρομής του χρήματος πα' τις τσέπες των πολλών προς τα αιολικά & τα Φ/Β.

Ισπανία - Ελλάδα 1-0: το υβριδικό έργο στο Ελ Ιέρο τελείωσε, τι απέγινε το "πρωτοπόρο" υβριδικό της Ικαρίας; : παρουσίαση των περιπετειών ενός πολύ μικρού υβριδικού έργου, απ' αυτά που θέλει το WWF να αντικαταστήσουν το λιγνίτη.

Διείσδυση αιολικών στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα: πάμε στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα;: δείτε πώς η διείσδυση των αιολικών βασίστηκε σε ανεπαρκή ανεμολογικά δεδομένα.

Οι Γερμανοί αποφάσισαν επέκταση των λιγνιτωρυχείων στην Ανατολική Γερμανία μετά το 2026. Εμείς τι κάνουμε; : νέες επενδύσεις στο Γερμανικό λιγνίτη, παρά την προπαγάνδα περί "κλιματικής αλλαγής". 

Οι "μεγάλοι" τρώγονται για την ενέργεια, αλλά στην Ελλάδα όλα είναι πιο "ωραία"!: ανάλυση της διεθνούς κατάστασης και παρουσίαση ενός "αμφιλεγόμενου" έργου αντλησιοταμίευσης στον Αχελώο.

Ρίχνουν τη Βουλγαρική κυβέρνηση για να μη γίνει ο South Stream! : Μια "πρωτιά" για το ιστολόγιο, πρώτοι μεταδώσαμε την πρόθεση του τουρκικού μειονοτικού κόμματος-κυβερνητικού εταίρου να ρίξει την κυβέρνηση για να μη γίνει ο αγωγός.

Η αγορά προβλέπει: στα 8€/t η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έως το 2020.: προβλέψεις αύξησης των εκπομπών CO2, παρά τις "κορόνες" περί "κλιματικής αλλαγής". 

Εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρικά δίκτυα μέχρι το 2020! Λεφτά υπάρχουν; : μια απ' τις αναρτήσεις για το τεράστιο κόστος δικτύων, που συνεπάγεται για τους πολίτες η Γερμανική Ευρώπη του ηλεκτρισμού.

Οι "έξυπνοι μετρητές" ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται. Αλλά αξίζουν τον κόπο; : μια πρώτη παρουσίαση των συνεπειών από την υποχρεωτική, λόγω Κοινοτικής νομοθεσίας, εισαγωγή των "έξυπνων μετρητών".

δυο από τις αναρτήσεις με τις οποίες το ιστολόγιο συμμετείχε το καλοκαίρι 2014 στον αγώνα ενάντια στο "σπάσιμο" και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Έκτακτη Επικαιρότητα: Γιατί επιστράτευσαν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και δεν έβαλαν να δουλεύουν οι Μονάδες των ιδιωτών; : η μεγάλη αποκάλυψη της χρονιάς, το σκάνδαλο μιας επιστράτευσης που έγινε χωρίς πραγματική αιτία. 

34 πάροχοι στη Βρετανία το αποδεικνύουν: η ενέργεια είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσεις σε ιδιώτες! : για την υπέροχη "απελευθερωμένη" από εποχής Θάτσερ αγορά ηλεκτρισμού της Βρετανίας.

14 χρόνια συμπλήρωσε ο νόμος EEG και τι ηλεκτροδοτεί τη Γερμανία το 2014; Οι ΑΠΕ; Εδώ γελάνε ... : περιγραφή της πορείας της Γερμανικής μετάβασης σε σύστημα με πολλά αιολικά & Φ/Β.


Μήπως τελικά πρέπει πράγματι να βάλουμε ανεμιστήρες για να γυρνούν τις ανεμογεννήτριες; : επισήμανση της μειωμένης παραγωγής των Ελληνικών αιολικών τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα μελτέμια.

Νέο μεγάλο success story: αυξήθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας!: αποκάλυψη της στροφής σε εισαγωγές αντί για εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού.

Να πούμε επιτέλους και μια καλή είδηση, μέρες που είναι ... : άλλη μια πρωτιά, το ιστολόγιο ενημέρωσε για την επικείμενη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Για να μαθαίνουμε αυτά που ΘΑ γίνουν, όχι μόνο αυτά που έγιναν. 


Η “πιο πράσινη από ποτέ” Γερμανία και άλλα παραμύθια …: αποκαλύψαμε τη στρεβλή παρουσίαση της είδησης απ' τον ειδικό τύπο. Άλλο ενημέρωση κι άλλο προπαγάνδα. Τελικά θα έπεφτε πολύ γέλιο με τα αιολικά, αν δεν τα πληρώναμε πανάκριβα! Το "Get Rid Of The Green Crap" επανέρχεται! : μετάδοση της είδησης για μείωση παραγωγής από υπεράκτια αιολικά στη Βρετανία λόγω έλλειψης ανέμων.

2 Οκτ 2014: μια ημερομηνία-σταθμός για τα ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως και το λιγνίτη μας!: έναρξη εμπορικής λειτουργίας του πρώτου παγκοσμίως ανθρακικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με σύστημα συλλογής CO2 (CCS).

Αν ζούσε ο Γαλιλαίος θα έλεγε "Και όμως, δεν λιώνει!" Μήπως αντί για "υπερθέρμανση", μας έλθει η "υπερψύξη" του πλανήτη;: για τους πάγους, που επιμένουν να μη λιώνουν, παρά την "υπερθέρμανση" του πλανήτη. Ποια "υπερθέρμανση";

Ο ηλεκτρισμός θα κάνει βόλτες ανά την Ευρώπη, προκειμένου οι πολιτικοί να μην αναγνωρίσουν την αποτυχία τους. Φυσικά, οι πολίτες πληρώνουν .... : από τις αναρτήσεις που κατά καιρούς θα πρέπει να ξανακοιτούμε, ιδίως κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές.

Αποκάλυψη Τώρα !!! Πότε και Πώς και ΓΙΑΤΙ προέκυψε "περίσσεια" αιολικής ενέργειας στην Ισπανία; Θα μας εξηγήσεις μήπως εσύ, Μανιάτη; : από τις αναρτήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε, για τα αδιέξοδα που προκαλεί η αυξημένη διείσδυση αιολικών σ' ένα ηλεκτρικό σύστημα.


Ερευνητές της Google: ξεχάστε τις ΑΠΕ, είτε πάμε σε ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο με CCS και πυρηνικά είτε πάμε σε κάτι που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.: η εγκατάλειψη αιολικών & Φ/Β ως λύση για το ενεργειακό από μια απ' τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.


Τι συμβαίνει με τα ηλεκτρικά δίκτυα στο Μέλανα Δρυμό ;: τα προβλήματα της Γερμανίας με την επέκταση των δικτύων υψηλής τάσης στη Βαυαρία και την απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Τα διαγράμματα του ΔΝΤ τον Αύγουστο 2009 πιστοποιούν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής των μνημονίων. Δοξάστε τους!: ΝΔ-Πασοκ γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση της οικονομίας από το 2009, έκρυβαν τα προβλήματα "κάτω απ' το χαλί", αλλά και η πολιτική των μνημονίων 4 χρόνια δεν διόρθωσε απολύτως τίποτα.

Πετρέλαιο vs Φ/Β στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά: σημειώσατε ένα: Φ/Β οροφής στα μη διασυνδεμένα νησιά και ηλεκτροκίνηση με μπαταρίες επαναφορτιζόμενες απ' τον ήλιο. Γιατί ήλιο έχουμε, ιδίως στα μη διασυνδεμένα νησιά.

Πώς να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία σ' ένα πλανήτη που δεν είναι σταθερός και μεταβάλλεται διαρκώς;:παρουσίαση της μεταβολής της θέσης των ηπείρων πάνω στον πλανήτη. Κανείς δεν μπορεί να υπερβεί τα γεωλογικά δεδομένα.

Αποκάλυψη: στη ΔΕΗ πήραν είδηση ότι την Κυριακή έχουμε εκλογές; Μάλλον όχι όλοι ...:παρουσίαση παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας στη ΔΕΗ παραμονή των εκλογών του Ιανουαρίου 2015.

Η δήθεν ουσιαστική αποσόβηση εκπομπών CO2, για την οποία μας ανάγκασαν να βάζουμε αιολικά & Φ/Β. : άλλη μια ανάρτηση που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Τις εκπομπές CO2 τις μειώνει η ύφεση της οικονομίας, όχι τα αιολικά και τα Φ/Β. Με τα επίσημα στοιχεία του Ευρ. Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Για ποιο λόγο ο Ντάισελμπλουμ ακύρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών στην Ολλανδία;: μια ανάρτηση που έκανε αίσθηση, καθώς απέδειξε την υποκρισία των "εταίρων", να ζητούν απ' την Ελλάδα αυτά που απορρίπτουν για τη χώρα τους.

Ορυχείο Βεύης, το πρώτο, Ορυχείο Κλειδιού, το δεύτερο και Ορυχείο Αχλάδας: το τρίτο από τρία σκάνδαλα στο λιγνίτη της Φλώρινας, που εμπλέκουν ΥΠΕΚΑ και ΔΕΗ και περιμένουν μέτρα απ' το Λαφαζάνη.: μια τριλογία-αφιέρωμα στο λιγνίτη Φλώρινας, ενόψει της επίσκεψης του Υπουργού ΠΑΠΕΝ στη Δυτική Μακεδονία στις 24/3/2015.

Και φυσικά η πρόσφατη ανάρτηση που έκανε αίσθηση: Έτσι θα μέναμε χωρίς ρεύμα το Σάββατο 4 Απριλίου 2015. Τι είναι ΤΟ ΜΟΝΟ που μπορεί να μας σώσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου