Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Για ακόμα μια φορά ο λιγνίτης σώζει την Ελλάδα και την τύχη της κυβέρνησης. Μέχρι πότε;

Καλοκαίρι έχουμε, κάθε καλοκαίρι είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνουμε και καύσωνα κι είναι επίσης απόλυτα φυσιολογικό να μπαίνουν σε λειτουργία τα κλιματιστικά. Εκείνο ωστόσο που δεν είναι καθόλου φυσιολογικό είναι να ψάχνουμε για ρεύμα κάθε φορά που ανοίγουμε τα κλιματιστικά. Δείτε στο πιο πάνω διάγραμμα το διόλου φοβερό φορτίο που είχε ν' αντιμετωπίσει το σύστημα εν μέσω του καύσωνα την Πέμπτη 13/7/2023: 8.191MW αιχμή ζήτησης δεν το λες και φοβερό, όταν παλαιότερα η αιχμή ήταν στα 10.800MW! Κι όμως, πρόκειται για ένα καύσωνα για τον οποίο οι εντελώς ξεδιάντροποι επιστράτευσαν μέχρι και απειλή απαγόρευσης κυκλοφορίας! 

Για να έχουμε ρεύμα, δείτε τι συνέβαινε στις 22:00: για να τα βγάλουμε πέρα με τη βραδινή αιχμή ζήτησης, είχαμε εισαγωγές ρεύματος από παντού! Πάλι καλά που δεν υπάρχουν ακόμα τα καλώδια από Ισραήλ κι Αίγυπτο, οι άχρηστοι "άριστοι" θα έφερναν ρεύμα κι από εκεί.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Μια ώρα αργότερα, στις 23:00, η ζήτηση ρεύματος είχε μειωθεί, αλλά οι εισαγωγές καλά κρατούσαν. Ο λόγος είναι πολύ απλός: οι άχρηστοι "άριστοι" κατέστρεψαν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας από εγχώριες πηγές και έφτασαν στην έσχατη ξεφτίλα να εισάγουν λιγνιτικό ρεύμα, που παράγεται στα Σκόπια από ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, εξάγοντας συνάλλαγμα και μετανάστευση των νέων μας.

Η έσχατη ξεφτίλα αποτυπώνεται ακόμα καλύτερα στο διάγραμμα παραγωγής ανά καύσιμο - ισοζυγίου διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία (11-12-13/7/2023) τόσο αυξάνεται η συμμετοχή του λιγνίτη στην κάλυψη των αναγκών κι αντίστοιχα αυξάνεται η συμμετοχή των εισαγωγών ηλεκτρισμού. Κι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η συμμετοχή των δήθεν "Α"ΠΕ! Και μειώνεται επειδή για ακόμα μια φορά τα αιολικά είναι εξαφανισμένα! Εντελώς άχρηστα τα αιολικά, όταν η ζήτηση αυξάνεται αυτά κρύβονται! Εντελώς αμείλικτα για τα αιολικά τα στοιχεία ωριαίας παραγωγής, που δημοσιεύονται στην "πλατφόρμα διαφάνειας" του Entso-e.

Για ακόμα μια φορά ο λιγνίτης σώζει την Ελλάδα και την τύχη της κυβέρνησης. Ό,τι έχει απομείνει απ' το λιγνίτη βεβαίως-βεβαίως, αφού οι άχρηστοι "άριστοι" φρόντισαν να καταστρέψουν τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας, προκειμένου να σιγουρευτούν πως θα καίμε φυσικό αέριο. Ακόμα κι έτσι είναι αρκετός ο λιγνίτης για να σώσει το τομάρι των κυβερνώντων, που τρέχουν να γεμίσουν κάθε βουνοκορφή της χώρας με τα άχρηστα αιολικά. Αλλά αυτό δεν θα γίνεται πάντα: οι καύσωνες θα έρχονται κάθε καλοκαίρι κι αν δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο, να καλύψει τη ζήτηση, μόνο οι εισαγωγές ρεύματος θα σώζουν την κατάσταση.

Και μην ξεχνάτε: τις μαφιόζικες λοβιτούρες των άχρηστων "άριστων" εμείς θα τις πληρώσουμε, στους λογαριασμούς του φθινοπώρου. Ξέρετε, αυτούς που θα έλθουν χωρίς "επιδότηση των παρόχων". Είστε σίγουροι πως με τον καύσωνα θέλετε ν' ανοίξετε το κλιματιστικό; #Tipsifisateremalakes?

Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το ιστολόγιο κι η ιστορική πρώτη ανάρτηση εξακολουθεί να παραμένει πάντα επίκαιρη!

ΥΓ: Όπως έχει προαναγγελθεί, το ιστολόγιο φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος. Ελάχιστες αναρτήσεις θα έρθουν ακόμα κι έπειτα είναι η ώρα του αποχαιρετισμού. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9,5+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

4 σχόλια:

  1. Τα φωτοβολταϊκά τουλάχιστον δουλεύουν στο φουλ ή είναι στο ρελαντί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φ/β είναι πολύ πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά, το έχω γράψει πολλές φορές. Τα στοιχεία υπάρχουν στην πλατφόρμα του Entso-e. Δείτε στη δεξιά στήλη το σύνδεσμο "Ηλεκτροπαραγωγή Ελλάδας" και φροντίστε να αλλάξετε την ημερομηνία.

      Διαγραφή
  2. Άρχισαν τις εκ περιτροπής διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε μια οποιαδήποτε σοβαρή χώρα η απάντηση σε εκ περιτροπής διακοπές θα ήταν οι εκ περιτροπές μηνύσεις. Αλλά όχι στη χώρα που έβγαλε ξανά τον Καραμανλή βολευτή και πρώτο σε σταυρούς.

      Διαγραφή