Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Αιολικά και "πυρκαγιές": οι περιπτώσεις της Νάξου και της Ιεράπετρας, στις 14-15/7/2023. #Tipsifisateremalakes?

Φωτιά ξέσπασε στη Νάξο το μεσημέρι της Παρασκευής 14/7/2023, σε χαμηλή βλάστηση, μέσα στα όρια του οικισμού, στην περιοχή της Κεραμωτής. Μετά από ισχυρή μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες κι αφού έκαψε περίπου 2000 στρέμματα, η φωτιά περιορίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 15/7/2023, πάντα με φόβους για αναζωπύρωση λόγω του ανέμου. Τη θέση της πυρκαγιάς μπορούμε να δούμε στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης, όπως είχε καταγραφεί μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 15/7/2023 από το European Forest Fire Information System (σύστημα EFFIS) της ΕΕ, μέσω του ερευνητικού κέντρου Joint Research Centre και της υπηρεσίας Copernicus. 

Η θέση της πυρκαγιάς, να καίει χαμηλή βλάστηση στις κορυφογραμμές της Νάξου, είναι αρκετή για να στρέψει την προσοχή στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Μια ματιά είναι αρκετή για να πείσει και τον πιο δύσπιστο πως πολύ κοντά στη θέση της πυρκαγιάς υπάρχει έγκριση κατασκευής αιολικού εργοστασίου (πράσινα πολύγωνα, τα θαλασσί είναι όσα είναι ήδη σε λειτουργία). Κι είναι γνωστό, όχι μόνο απ' την περίπτωση της Εύβοιας, πως η φωτιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσει ο κατασκευαστής την περιοχή εγκατάστασης είτε αιολικών είτε εσχάτως και φωτοβολταϊκών.

Αν τα πιο πάνω σας φαίνονται "θεωρίες συνωμοσίας", θυμηθείτε όσα είπε στη Βουλή ήδη το 2020 ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, για το πώς καίγονται τα δάση και ξεφυτρώνουν ανεμογεννήτριες, αφού η #NotMyPresident Σακελλαροπούλου ...

άνοιξε το δρόμο το 2012 να μπαίνουν αιολικά στις αναδασωτέες περιοχές. Ακολούθησαν οι καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια, που πολλοί απέδωσαν σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Και, βεβαίως, η δήθεν Δυκεωσήνυ ουδέποτε συγκινήθηκε.

Στη δεξιά στήλη του ιστολόγιου μπορείτε πάντα να δείτε την εργασία πρώην Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνδέει ευθέως τα αιολικά με τις πυρκαγιές. Και μην ξεχνάτε όσα γράψαμε πρόσφατα: με το ν.4951/Ιουλ.2022 ψήφισαν τη δυνατότητα απαλλοτριώσεων ιδιωτικών εκτάσεων για να μπουν αιολικά. Και με το ν. 5037/Μαρ. 2023 ψήφισαν στις απαλλοτριώσεις να περιλαμβάνονται και τα "γήπεδα ασφαλείας" των αιολικών. Για να μην έχετε απορίες γιατί ξαφνικά ξέσπασε πυρκαγιά στις βουνοκορφές της Νάξου.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Κι επειδή, ψάχνοντας για τη φωτιά στη Νάξο, κάπου πήρε το μάτι μου πως το Σάββατο 15/7 ξέσπασε φωτιά και στο Κεντρί Ιεράπετρας, εκεί ο Γεωπληροφοριακός Χάρτης της ΡΑΕ δεν δείχνει εγκρίσεις θέσεων για αιολικά. Μέχρι και μεσημέρι Κυριακής 16/7 το σύστημα EFFIS δεν είχε καταγράψει τη φωτιά, ένδειξη πως έσβησε γρήγορα. Ε, όταν δεν σχετίζεται με αιολικά, δεν υπάρχει λόγος να μη σβήσει, έτσι δεν είναι;

Αν πάντως στο σύστημα EFFIS ζητήσουμε πυρκαγιές απαρχής του 2023, στο Λασίθι εμφανίζονται κάποιες πράσινες βουλίτσες (φωτιές που έσβησαν), που, στην αντιπαραβολή με τις εγκεκριμένες θέσεις αιολικών στο Χάρτη της ΡΑΕ, είναι αρκετές κι είναι ακριβώς εκεί που "πρέπει", για να "διαολίσουν" και τον πιο καλόπιστο. 

Ο μόνος που δεν ξέρει γιατί καίγεται η χώρα είναι η κυβέρνηση. Κι από κοντά κι η Δυκεωσήνυ, η ίδια που δεν πήρε ποτέ είδηση το πάρτι των στοιχηματζήδων στο ποδόσφαιρο, μέχρι που την ξεβράκωσε η EuroJustice. Είναι, βεβαίως-βεβαίως, η ίδια που φρόντισε να παραδώσει άσπιλους όσους "έτρωγαν" απ' τη Νοβάρτις, τη Μίζενς, κλπ και τα λεφτά κάποια στιγμή εντοπίστηκαν σε λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, Παναμά και λοιπών εξωτικών προορισμών. Και είναι η ίδια που δεν ενόχλησε ακόμα τον πρωταίτιο της σφαγής των Τεμπών, περιμένοντας ίσως οι μάρτυρες του ΟΣΕ να έχουν την κατάληξη των μαρτύρων του ναρκοκάραβου Noor One (12 νεκροί μέχρι τώρα).

#Tipsifisateremalakes?

ΥΓ: Όπως έχει προαναγγελθεί, το ιστολόγιο φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος. Ελάχιστες αναρτήσεις θα έρθουν ακόμα κι έπειτα είναι η ώρα του αποχαιρετισμού. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9,5+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

3 σχόλια:

  1. Ε, ναι, φυσικά! Βγάζει μάτι! Πριν λίγο τελείωσε η ανάρτηση που θ' ανεβεί το πρωί της Κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δες και το βίντεο με τον Χίο.

    https://twitter.com/Epicrotus/status/1683068566197751810

    ΑπάντησηΔιαγραφή