Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Υπόηχοι & θόρυβοι αιολικών: και υπάρχουν και ενοχλούν. Με τη βούλα του δικαστηρίου και με πειραματικές αποδείξεις.

Προσοχή: δημοσίευση αναγνώστη σε κοινωνικό δίκτυο εμφάνισε το χρήστη @DPG7000 να αναρτά τις φωτογραφίες του greeklignite blog για τη Ρόδο. Παρακαλείται ο χρήστης @DPG7000 να έλθει σε επαφή με το ιστολόγιο, για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Φτάνοντας στο τέλος, σαν προτελευταία ανάρτηση το ιστολόγιο παρουσιάζει σήμερα ευρήματα, που τεκμηριώνουν την ενόχληση από θορύβους των αιολικών, ακουστούς ή μη. Επιτέλους, στις 20/7/2023 βρέθηκε κόμμα που κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, για να μη μπαίνουν αιολικά στα καμένα. Επόμενο βήμα είναι να βρεθεί κόμμα που θα καταθέσει πρόταση νόμου, για την προστασία των πολιτών απ' τους βιομηχανικούς θορύβους/υποήχους, δηλαδή την προστασία απ' τα αιολικά σκουπίδια.

Το ό,τι οι ανεμογ@@ήτριες εκπέμπουν υποήχους, (μη ακουστούς ήχους, που τους αντιλαμβανόμαστε ως πίεση αέρα), και μάλιστα σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, είναι γνωστό από παλιά και καλά τεκμηριωμένο. Το ίδιο καλά τεκμηριωμένο είναι πως το μήκος κύματος των υποήχων είναι τόσο μεγάλο, που δεν υπάρχει δυνατότητα ανάσχεσης με κατασκευή φραγμάτων, παρά μόνο πάχους δεκάδων μέτρων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η κατά περίσταση λαλίστατη ΕΛΕΤΕΑΝ, το λόμπι των αιολικών στην Ελλάδα, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπων από υποήχους. Καθώς, αν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, θα έπρεπε να το λαμβάνουν υπόψη τόσο οι (δήθεν) Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσο και, κυρίως, οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που αποτελούν πράξη της διοίκησης.

Να μην ξεχνούμε φυσικά πως το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αυτός που πλέον προωθεί τους παγκόσμιους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, είχε εκδώσει νέες, τροποποιημένες οδηγίες, για την προστασία απ’ το θόρυβο στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας στις πηγές προβλημάτων τα αιολικά.

Προκειμένου να κουκουλώσουν το πρόβλημα των υποήχων, οι αιολικοί και οι κυβερνήσεις βάζουν μπροστά το θέμα του ακουστού θορύβου. Μέχρι και διεθνές συνέδριο κάθε 2 χρόνια οργανώνουν, ξεκινώντας το 2005 απ' το Βερολίνο. Το τελευταίο έγινε μόλις πριν ένα μήνα στο Δουβλίνο και ελάχιστα πράγματα υπάρχουν για υπόηχους, καθώς η γραμμή άμυνας των αιολικών είναι πως η ενόχληση των ανθρώπων απ' τους υπόηχους βρίσκεται στη φαντασία τους.

Πρώτο εύρημα από την Ολλανδία, όπου, επειδή σκοπεύουν να βάλουν πολλές χερσαίες ανεμογ@@ήτριες, το 2021 ίδρυσαν το Wind Energy and Health Competence Centre, ένα κέντρο μελέτης των προβλημάτων υγείας που προκαλούν τα αιολικά και το οποίο υπάγεται στο National Institute for Public Health and the Environment του Υπουργείου Υγείας. Κάνετε απλά τη θλιβερή σύγκριση με το τι έκαναν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας πριν γεμίσουν τη χώρα με αιολικά! Σωστά, μετά την απομάκρυνση απ' την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Πριν ένα χρόνο το Ολλανδικό κέντρο δημοσίευσε την πρώτη του αναφορά, στην οποία καταγράφει πως "Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη αποκαλύψει ...

κενά στη γνώση μας σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία. Η ενόχληση είναι μια αποδεδειγμένη επίδραση, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με άλλες επιπτώσεις, όπως ο διαταραγμένος ύπνος. Ούτε είναι σαφές πώς ο συγκεκριμένος θόρυβος που δημιουργείται από τις ανεμογεννήτριες μπορεί να μελετηθεί μεταξύ των κατοίκων της περιοχής. Και τέλος, δεν γνωρίζουμε σε ποια επίπεδα θορύβου και σε ποιες αποστάσεις στην Ολλανδία μπορεί να προκύψουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. ....

Με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, το RIVM κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη συσχέτιση ορισμένων επιπτώσεων στην υγεία με τη ζωή κοντά σε ανεμογεννήτριες, όπως επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τη γνωστική λειτουργία, τις αγγειακές παθήσεις ή τις μεταβολικές διαταραχές. Μπορεί να μην υπάρχει σύνδεση, να μην έχει γίνει αρκετή έρευνα, η διαθέσιμη έρευνα να είναι κακής ποιότητας ή να υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα."

Δεύτερο εύρημα η εργασία με τίτλο "Does Stochastic and Modulated Wind Turbine Infrasound Affect Human Mental Performance Compared to Steady Signals without Modulation? Results of a Pilot Study". Μας έρχεται απ' την Πολωνία και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 2023 στο ειδικό τεύχος Second Edition of Promoting Healthy and Supportive Acoustic Environments: Going beyond the Quietness του International Journal of Environmental Research and Public Health. Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, λένε πως έκαναν δοκιμές με έκθεση ομάδας 129 ανδρών & γυναικών σε πειραματικά παραγόμενους υποήχους. Υπήρξαν αναφορές ενόχλησης απ' τους υποήχους, που ήταν λιγότερες μόνο όταν οι άνθρωποι ήταν καλά ξεκούραστοι.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Το 3ο εύρημα είναι εργασία που δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com κι έχει τίτλο "Αστική ευθύνη από τη λειτουργία ανεμογεννητριών". Πρόκειται για μια εξαιρετικά εκτενή (49 σελίδες!) και ενδιαφέρουσα παρουσίαση/ανάλυση από τη δικηγόρο κα Σοφία Ε. Παυλάκη μιας απόφασης δικαστηρίου της Τουλούζ στη Γαλλία, που καταδίκασε τον Ιούλιο 2021 εταιρεία αιολικών για ενόχληση που προκάλεσε σε ζεύγος κατοίκων. Η ανάρτηση έχει επίσης σύνδεσμο για το Δελτίο Τύπου του δικαστηρίου, σχετικά με την έκδοση της απόφασης. Υπάρχουν ακόμα χώρες που η Δικαιοσύνη ακούει και τους πολίτες κι όχι μόνο τους ολιγάρχες.

Το 4ο εύρημα είναι ο Γερμανικός εθελοντικός οργανισμός Deutsche Schutz- Gemeinschaft- Schall für Mensch und Tier e.V. (DSGS eV), απ' όπου και η εικόνα της αρχής. Μια ένωση μηχανικών, γιατρών και λοιπών επιστημόνων, που στέλνει το σαφέστατο μήνυμα: "KRANK DURCH INFRASCHALL (άρρωστος από υποήχους). Νέες μελέτες δείχνουν προβλήματα υγείας έως και 15 χιλιόμετρα μακριά από ανεμογεννήτριες. Ακόμη και ο κανόνας 10xH (απόσταση = δέκα φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας) δεν δικαιώνει την ανάπτυξη ολοένα και όλο και υψηλότερων και ισχυρότερων συστημάτων. ... Τα παράπονα κυμαίνονται από σοβαρές διαταραχές ύπνου με μερικές φορές σοβαρές δευτερογενείς ασθένειες (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή αρρυθμία) έως διαταραχές ακοής και ισορροπίας έως επαγγελματική εξουθένωση, αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη."

Και το 5ο εύρημα είναι η λίστα των 480 μελετών, που καταδεικνύουν τα προβλήματα υγείας ανθρώπων που ζουν σε ακτίνα επίδρασης των ανεμογ@@ητριών. Στο Οντάριο του Καναδά, σε μια δικαστική υπόθεση το 2011, το Δικαστήριο δήλωσε (σελ 207/223): "...the debate should not be simplified to one about whether wind turbines can cause harm to humans. The evidence presented to the Tribunal demonstrates that they can, if facilities are placed too close to residents. The debate has now evolved to one of degree. The question that should be asked is: What protections, such as permissible noise levels or setback distances, are appropriate to protect human health? Η συζήτηση δεν θα πρέπει να απλοποιηθεί σε ένα για το εάν οι ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους ανθρώπους. Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο καταδεικνύουν ότι μπορούν, εάν οι εγκαταστάσεις βρίσκονται πολύ κοντά στους κατοίκους. Η συζήτηση έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα βαθμό. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: Ποιες προστασίες, όπως τα επιτρεπόμενα επίπεδα θορύβου ή οι αποστάσεις οπισθοδρόμησης, είναι κατάλληλες για προστασία της ανθρώπινης υγείας;"

Η απάντηση βεβαίως είναι πολύ απλή: για την πιο αποτελεσματική προστασία της ανθρώπινης υγείας, αλλά και την προστασία της τσέπης μας απ' το πανάκριβο ρεύμα, πετούμε τα αιολικά στα σκουπίδια, εκεί που ανήκουν! Η Ελλάδα είναι χώρα ευλογημένη απ' τον ήλιο, έχει γεωθερμία, έχει ατελείωτες ακτογραμμές. Μπορεί να έχει αξιόπιστο ρεύμα από ΑΠΕ, δεν χρειαζόμαστε τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά, που μπαίνουν μόνο για να στέλνουν ρεύμα στη Γερμανία!

ΥΓ: Όπως έχει προαναγγελθεί εδώ και μήνες, το ιστολόγιο έφθασε στο τέλος. Η επόμενη ανάρτηση είναι η τελευταία κι είναι η ώρα του αποχαιρετισμού. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9,5+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

5 σχόλια:

  1. Όλα όσα γράφετε είναι πολύ χρήσιμα για τον τόπο μας.
    Θα σας παρακαλούσα να παραμείνετε με σεβασμό στις υποχρεώσεις σας. Ειδάλλως να μας βοηθήσετε
    elspa 2020 @gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tώρα που κάποιοι (κάλλιο αργά παρά ποτέ) έθεσαν το θέμα στο κυνοβούλιο ,τώρα που ο κόσμος αρχιζει να συνδέει γεγονότα και να μήν τα θεωρεί συμπτώσεις θα παρακαλούσα να το ξανασκεφτείτε.
    Με μεγίστη εκτίμηση.
    ΤΑΣΟΣ ΚΑΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τα τελευταία 10 χρόνια.

    Θα έχετε τους λόγους σας που σταματάτε το ιστολόγιο και πιθανώς έχετε σκεφτεί να το κρατήσετε με λιγότερες αναρτήσεις και την έχετε απορρίψει.

    Σε κάθε περίπτωση ελπίζω πρώτον το ιστολόγιο να είναι διαθέσιμο για να ανατρέχουμε σε παλιές αναρτήσεις και δεύτερον θα κάνετε μεγάλο καλό να προτείνετε site είτε ελληνικά;;; είτε του εξωτερικού για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ενημερωνόμαστε για το διαρκές έγκλημα που συντελείτε με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.

    Καλή επιτυχία σε ότι ασχοληθείτε στην συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς το πρόσχημα ΔΕΝ είναι η απολύτως θεμιτή προστασία του περιβάλλοντος ΑΛΛΑ η όπως την ορίζει ο καθένας "προστασία του καιρού aka κλίμα". Αν ήταν για το περιβαλλον, όλες οι νέες επιβαλλόμενες πολιτικές δε θα άντεχαν σε μία ολιστική σύγκριση περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Δλδ τι αντίκτυπο έχεις cradle to grave με συμβατικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά. τι αντίκτυπο 400MW ατμοηλεκτρικά και 400MW αιολικά (όταν τα έχεις κ αυτά).

      Διαγραφή
    2. Όταν φθάνουν στο σημείο να ανατινάζουν την αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας και η Δυκεωσήνυ να μην έχει ασκήσει ακόμα αυτεπάγγελτη δίωξη, η σαπίλα είναι πολύ πιο προχωρημένη απ' όσο φανταζόμαστε ...Δυστυχώς ...

      Διαγραφή