Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

"Φωτοβολταϊκά στις στέγες": άλλη μια μεγάλη κυβερνητική απάτη!

Το σχέδιο RepowerEU της ΕΕ, για απεξάρτηση απ' τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα, έχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για την προτεραιότητα στα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς τον Οκτώβριο 2019 το ερευνητικό κέντρο της ΕΕ (Joint Research Centre) είχε δημοσιεύσει την εργασία "A high-resolution geospatial assessment of the rooftop solar photovoltaic potential in the European Union". Η εργασία βρίσκεται στο περιοδικό Renewable and Sustainable Energy Reviews, τόμος 114, άρθρο 109309 και λέει πως, με τα δεδομένα του 2016, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες μπορούν να καλύψουν το 24,4% των αναγκών της ΕΕ σε ηλεκτρισμό. Ε, μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό το 24,4% έγινε πολύ πιο σημαντικό.

Για την Ελλάδα, που είναι πολύ πιο ηλιόλουστη από πολλές χώρες της ΕΕ, η εργασία προσδιόρισε 128 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια στεγών, που, αν τις γεμίσουμε με φωτοβολταϊκά, αφενός δεν χρειάζεται να γεμίζουμε χωράφια και βοσκότοπους, αφετέρου μπορούν να δώσουν 17TWh, περίπου το 1/3 των ετήσιων αναγκών μας σε ηλεκτρισμό! Κι αυτά με τα νούμερα του 2016, πολύ πριν την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρισμού στα ουράνια. Και, φυσικά, πολύ πιο αξιόπιστα απ' τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά!

Τι έκανε λοιπόν η απελθούσα κυβέρνηση, για να βάλουμε φωτοβολταϊκά στα 128 τετρ. χλμ. στέγες, τώρα που είναι και επίσημη πολιτική της ΕΕ με το RepowerEU; Πολύ απλά, απολύτως τίποτα! Την άνοιξη του 2022 ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που το έστησε σε τρόπο που να οδηγηθεί σε πλήρη αποτυχία, και την άνοιξη του 2023 "άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς", οπότε έστησε ένα νέο πρόγραμμα που να οδηγηθεί κι αυτό σε πλήρη αποτυχία.

Επειδή σ' αυτή τη χώρα η κυβερνητική κοροϊδία στην ενέργεια πάει σύννεφο, προκειμένου όλοι μας να είμαστε όμηροι των "νταβατζήδων", του καρτέλ των 5-6 μεγαλοεταιρειών που μας πουλάνε ηλεκτρισμό σ' όποια τιμή γουστάρουν, έβγαλαν μπροστά τη ΔΕΗ, να πουλήσει στα κορόιδα "φωτοβολταϊκά στις στέγες". Έκανε λοιπόν μια διαδικτυακή εφαρμογή, που μπορείς να δείξεις μια κεραμοσκεπή ή μια ταράτσα, να σου πει τι ...

φωτοβολταϊκά μπορείς να βάλεις και να σου δώσει και προσφορά. Στην 1η εικόνα βλέπετε ένα στιγμιότυπο οθόνης απ' την εφαρμογή, με τα διαδοχικά βήματα που ακολουθεί προκειμένου να καταλήξει σε πρόταση. Στη 2η εικόνα βλέπετε ένα αποτέλεσμα πρότασης, όπου το κόλπο είναι να βάζουν την τιμή χωρίς το ΦΠΑ 24%, καθώς αν προσθέσει κανείς και το ΦΠΑ φεύγει έντρομος! Τόσο "καλή" είναι η προσφορά! Δείτε απλά τους χρόνους απόσβεσης της επένδυσης, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τον ένα αιώνα!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε! 

Στην 3η εικόνα βλέπετε ένα άλλο παράδειγμα, με κάπως πιο λογικούς χρόνους απόσβεσης. Ωστόσο είναι μάλλον βέβαιο πως, αν ψάξετε λιγάκι την αγορά, θα βρείτε καλύτερες τιμές απ' αυτές που δίνει η ΔΕΗ.

"Φωτοβολταϊκό στη στέγη", "αξίας 2.500€", ισχυρίζεται πως δίνει και η ΗΡΩΝ. Μόνο που πρόκειται απλά για ένα τιμολόγιο, το πρόγραμμα Solar Generous, στο οποίο αφενός δεν υπάρχει πραγματική τοποθέτηση φωτοβολταϊκού στη στέγη, αφετέρου δεν υπάρχει η παραμικρή ορατότητα για το τι θα πληρώνει κανείς σε βάθος χρόνου: η κυβερνητική αθλιότητα επιτρέπει στις εταιρείες ν' ανακοινώνουν τιμές κάθε μήνα και τις ταΐζει συστηματικά με δημόσιο χρήμα, προκειμένου να χρεώνουν όσο θέλουν.

Για να μπορούν να μπουν φωτοβολταϊκά στις στέγες της Ελλάδας θα πρέπει να δείτε το ΔΕΔΔΗΕ να αναβαθμίζει θεαματικά τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης. Ε, δεν πρόκειται να τον δείτε ποτέ, καθώς αν βάλουμε φωτοβολταϊκά στις στέγες, δεν θα χρειαζόμαστε τα φαραωνικά φωτοβολταϊκά, που στήνουν οι μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας. Και δεν θα είμαστε όμηροι των "νταβατζήδων".

Αν υπήρχε στη χώρα αντιπολίτευση, αυτή την κυβέρνηση θα μπορούσε για την ενέργεια να τη χτυπά καθημερινά κάτω σαν χταπόδι. Αλλά ο Τσίπρας επέλεξε να γίνει δεκανίκι της κυβέρνησης και να στείλει την υπόθεση της Αριστεράς στην Ελλάδα κάπου 60-70 χρόνια πίσω. Οι ψηφοφόροι τον αντάμειψαν για τις υπηρεσίες του, τώρα απλά περιμένει και την ανταμοιβή των αφεντικών του.

ΥΓ: Όπως έχει προαναγγελθεί, το ιστολόγιο φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος. Ελάχιστες αναρτήσεις θα έρθουν ακόμα κι έπειτα είναι η ώρα του αποχαιρετισμού. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9,5+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

4 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να αναβαθμιστούν τα δίκτυα ΧΤ και ΜΤ για να μπουν μαζικά φωτοβολταϊκά στις στέγες? Δεν έχω κάνει υπολογισμούς αλλά στις ελληνικές πόλεις οι περισσότεροι ζουν σε πολυκατοικίες οπότε το εμβαδόν στέγης που αντιστοιχεί στο εμβαδόν κάθε κατοικίας/διαμερίσματος είναι πολύ μικρό ώστε να υπερκαλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της οικοδομής από το ΦΒ. Άρα, πιθανότατα, πολύ σπάνια θα υπάρχει ροή ενέργειας από την οικοδομή προς το δίκτυο ώστε να το επιβαρύνει. Πιο λογικό μου φαίνεται γενικά να μειωθούν τα φορτία του δικτύου αν μπουν μαζικά ΦΒ στις στέγες των ελληνικών πόλεων. Ειδικά εκεί που τα ΦΒ συνδυάζονται με μπαταρίες τοπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω κεραμοσκεπή που μπορώ να βάλω 35-40kw φ/β, ενδεχομένως και περισσότερα, αλλά επιτρέπεται να βάλω μέχρι 6, δλδ 5,5kw, καθώς τα πάνελ είναι πλέον των 550w.
    Αν στις ταράτσες βάλουν όλες οι πολυκατοικίες του ίδιου δρόμου, τα φορτία αθροίζονται και μεταφέρονται στο ίδιο καλώδιο. Υπόψη πως μιλάνε και για ηλεκτροκίνηση, αλλά, χωρίς αναβάθμιση δικτύων, θα πρέπει να φορτίζουμε σε ΕΚΟ-ΒΡ-Avin-Shell. Υποχρεωτικά, για να μη γίνουν κλέφτες ο Λάτσης κι ο Βαρδινογιάννης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βασικό πρόβλημα με τις κεραμοσκεπές και τα ΦΒ είναι πως πρέπει η κεραμοσκεπή να είναι... νόμιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και πρέπει να 'ναι νόμιμη. Και στις ταράτσες το ίδιο και πρέπει να υπάρχει και συναίνεση όλων. Το 2022 πληρώσαμε τους περισσότερους φόρους της τελευταίας 5ετίας, να μην το ξεχνούμε. Οι νομιμοποιήσεις φέρνουν έσοδα στην ΑΑΔΕ, άσε που δίνουν άκοπα λεφτά στους μηχανικούς κι αυτοί μετά ψηφίζουν μονοκούκι. Από τότε που ο Φλωράκης έκανε το Λιάγκα του ΤΕΕ υπουργό, έχουμε πληρώσει ένα σκασμό κερατιάτικα σε μηχανικούς.

      Διαγραφή