Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Ανασκόπηση - Πάσχα 2014

Το ιστολόγιό μας ξεκίνησε τα Χριστούγεννα 2013, επειδή διαπιστώθηκε ένα κενό στην ενημέρωση και τη συζήτηση για τα ενεργειακά: κανείς δεν προβάλλει το λιγνίτη, που είναι για δεκαετίες το βασικό καύσιμο της ηλεκτροπαραγωγής. Η κατάσταση στην ηλεκτροπαραγωγή τείνει να γίνει οριακή: η χώρα δεν κινδυνεύει να «μείνει» από ρεύμα, υπάρχει επάρκεια ισχύος, αλλά κινδυνεύει ήδη φέτος να «κρεμαστεί» σε ένα πανάκριβο ενεργειακό μίγμα, που θα γονατίσει οικονομικά τα νοικοκυριά και θα εξοντώσει την όποια βιομηχανία και μεταποίηση έχουν μείνει. 

1η παρατήρηση: Τα λεφτά στην ενέργεια είναι πολλά, πάρα πολλά. Μόνο ο τζίρος της ΔΕΗ είναι μερικά δισ. ευρώ, αντίστοιχα είναι στα πετρελαιοειδή. Γι’ αυτό τα «τζάκια» της ενέργειας είναι τα πιο μεγάλα της χώρας.
2η παρατήρηση: η ηλεκτρική ενέργεια ΔΕΝ αποθηκεύεται κι αν μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις χρειάζεται δίκτυα κι έχει απώλειες μεταφοράς, που καθιστούν τη μεταφορά ασύμφορη.
3η παρατήρηση: η Ελλάδα είναι απομονωμένη σε μια γωνιά της Ευρώπης, δεν έχει τη γεωγραφική θέση της Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Τσεχίας για να έχει μεγάλες κι εύκολες διασυνδέσεις με τους γείτονες. Ακόμα χειρότερα, ο μεγάλος δικός μας γείτονας είναι η Τουρκία.
4η παρατήρηση: σε όλο τον κόσμο η βασική ηλεκτροπαραγωγή γίνεται με θερμικές μονάδες και το καύσιμο είναι ή κάρβουνο ή πυρηνικά. Δεν γίνεται με πετρέλαιο, δεν γίνεται με φυσικό αέριο, παρά μόνο στις χώρες του Κόλπου ή σε μικρά κι απομονωμένα συστήματα όπως η Κύπρος ή η Κρήτη. Το ελληνικό κάρβουνο είναι ο λιγνίτης. Άλλη αξιόπιστη πηγή είναι τα υδροηλεκτρικά, σε Καναδά, Σουηδία, Νορβηγία, Βραζιλία.
5η παρατήρηση: οι ΑΠΕ (αιολικά, Φ/Β) μπορούν μόνο να συμπληρώσουν, όχι να υποκαταστήσουν θερμική παραγωγή. Όπου μπήκαν πολλές ΑΠΕ (π.χ. Γερμανία, Ισπανία, Τέξας) όχι μόνο δεν έκλεισε ούτε ένας θερμικός σταθμός μέχρι τώρα, αλλά αυξήθηκαν οι εκπομπές CO2 από τις απαιτούμενες εφεδρείες για να υπάρχει συνεχώς ρεύμα. Ο λόγος είναι η στοχαστικότητα (ενέργεια όποτε/εάν φυσάει απ’ τα αιολικά, μόνο τη μέρα κι όχι το χειμώνα απ’ τα Φ/Β). Υπάρχει μια μελέτη της μεγάλης γερμανικής ΕΟΝ το 2005, που το τεκμηριώνει για τα αιολικά.

Η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα βασίστηκε μεταπολεμικά στο λιγνίτη, που είχε φτάσει να καλύπτει κάποτε το 80% (το υπόλοιπο ήταν νερά και μαζούτ). Τώρα βρίσκεται στο 45% και βαίνει μειούμενο. Τα τελευταία 15 χρόνια επιχειρήθηκε αρχικά εισαγωγή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή με βαριές μονάδες, σκοπεύοντας όχι τόσο στην υποκατάσταση του λιγνίτη, όσο στην κάλυψη αυξανόμενων αναγκών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι καθηγητές ΕΜΠ έλεγαν για εισαγωγή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έως 12%, ήδη το 2013 έχει φθάσει στο 24%, με αυξητικές τάσεις (λόγω της αθρόας εισαγωγής ΑΠΕ). Η (3η μετά το 1973 και το 1979) πετρελαϊκή κρίση υψηλών τιμών πετρελαίου, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει την παραγωγή με φυσικό αέριο πανάκριβη. Απ’ το 2010 επιχειρήθηκε η αθρόα εισαγωγή αιολικών και Φ/Β («πράσινη ανάπτυξη»), με εξωφρενικές επιδοτήσεις, που έκανε το ενεργειακό μίγμα ακόμα πιο ακριβό.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Για τις ημέρες του Πάσχα θεωρήσαμε σκόπιμη μια μικρή ανακεφαλαίωση. Συνιστούμε λοιπόν, ιδίως στους νέους αναγνώστες, να ρίξουν μια ματιά στις πιο κάτω επιλεγμένες αναρτήσεις, (που καλύπτουν το αρχικό διάστημα μέχρι και αρχές Μαρτίου):

Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη! : είναι η πρώτη ανάρτηση, με την οποία ξεκίνησε το ιστολόγιο.

Πέντε οικογένειες ελέγχουν τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα : δείτε σε 5λεπτο βίντεο τον καθηγητή Φώσκολο να μιλάει για το ενεργειακό μίγμα. Είναι ο ίδιος που γνωστοποίησε τις έρευνες των Αμερικανών για πετρέλαια νότια της Κρήτης.

Ενεργειακός προγραμματισμός : Πόσο λιγνίτη χωράει το ενεργειακό μας σύστημα; : το σχήμα της ζήτησης ηλεκτρισμού στη χώρα, που δείχνει τι ανάγκες πρέπει να καλυφθούν και ουσιαστικά δείχνει έμμεσα τη μορφή που πρέπει ή μπορεί να πάρει το ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Τα μαθήματα απ' την Ισπανία, που δυστυχώς δεν τα έμαθε κανείς : η πιο δημοφιλής ανάρτηση, εξηγεί πώς είχε σκάσει η φούσκα των ΑΠΕ (κυρίως Φωτοβολταϊκά, Φ/Β) στην Ισπανία πριν μας την «πουλήσει» εδώ ο Παπανδρέου. Οι πιο μεγάλες λαμογιές γίνονται με τις επίσημες κυβερνητικές πολιτικές.

Νέο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το 2013 στη Γερμανία!: η χώρα-ηγέτης των ΑΠΕ από το 2000 στην Ευρώπη, βασίζεται πλέον όλο και περισσότερο στο λιγνίτη.

Λιγνίτης & λιθάνθρακας : παντού στον κόσμο νέα εργοστάσια! : νέες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, παρά την πολεμική λόγω «κλιματικής αλλαγής».

Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα: το λέει και ο ΑΔΜΗΕ! : Ίσως η πιο σημαντική ανάρτηση. Επιστημονική τεκμηρίωση, από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς & αρμόδιους, ότι οι πανάκριβες  ΑΠΕ στο τέλος θα μας αφήσουν χωρίς ρεύμα. (ΑΔΜΗΕ είναι η θυγατρική της ΔΕΗ για τη μεταφορά του ρεύματος υψηλής τάσης).

Η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε : Τα αιολικά έχουν αποσταθεροποιήσει την ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας, που κοιτάζει πώς να φορτώσει το πρόβλημα στους γείτονες και μάλιστα με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η μεγάλη πράσινη απάτη : ζητούν να πληρώσουμε το 2014 "ντούκου" μια λιγνιτική Μονάδα 380MW και το 2020 να μην έχουμε ούτε Μονάδα ούτε ρεύμα! : δείχνει την κακοδιαχείριση με λαθεμένες πολιτικές και το πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουμε με το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Στην Ευρώπη νέα πυρηνικά κι εμείς καθόμαστε πάνω σε 3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και τα απαξιώνουμε; Με τις πολιτικές για μείωση των εκπομπών CO2 πολλοί στρέφονται στα πυρηνικά. Πολλοί λένε ότι στην Ελλάδα ο «λιγνίτης τελειώνει», αλλά δεν είναι σωστό, υπάρχουν αποθέματα, υπάρχουν ήδη τα ορυχεία και οι ΑΗΣ και η αξία των αποθεμάτων σε ισοδύναμο πετρέλαιο είναι τεράστια. Κινδυνεύουμε ν’ απαξιώσουμε τις υπάρχουσες επενδύσεις.

Οι Γερμανοί εγκαταλείπουν το Νόμο EEG για τις ΑΠΕ. Η χρεοκοπημένη χώρα θα δώσει δουλειές στους Έλληνες; : οι Γερμανοί κατάλαβαν το λάθος που έκαναν το 2000 με τις ΑΠΕ και κοιτούν να το διορθώσουν.

Απ' το σχέδιο "Ήλιος" στο σχέδιο "Άνεμος": όταν οι πολιτικοί κάνουν τα δικά τους, οι πολίτες ξηλώνονται ...: όταν οι Γερμανοί μαθαίνουν απ’ τα λάθη τους, οι Έλληνες δεν μαθαίνουν. Είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια …

The Economist: πώς να βάλετε πολλές ΑΠΕ και να γεμίσετε προβλήματα το ηλεκτρικό σας σύστημα. : Εκλαϊκευμένη περιγραφή για την κατανόηση της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος και το πώς αποσταθεροποιήθηκε η ηλεκτροπαραγωγή παντού.

Πώς χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα τα τελευταία χρόνια;: «οι πολιτικές κωλοτούμπες» του Μανιάτη στα ενεργειακά από το 2009.


Η ΕΒΙΚΕΝ το φωνάζει δυνατά πλέον: ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ!!! : ΕΒΙΚΕΝ είναι οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες και ζητούν επίσημα πλέον το 55% της ηλεκτροπαραγωγής να είναι από λιγνίτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου