Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Κατώτατος μισθός διαιώνισης της φτώχειας για τους νέους, νέτη-σκέτη υπονόμευση του θεσμού της οικογένειας!

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών απ' τη μαζική δολοφονία των Τεμπών και ν’ αλλάξει τα θέματα συζήτησης, η κυβέρνηση των υποκλοπών ανακάλυψε "Ρωσίδα κατάσκοπο" και ανακοίνωσε "μετά βαΐων και κλάδων" αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/4/2023 στα €780 (μεικτά), με τον εξωφρενικό ισχυρισμό πως "όταν ανέλαβε την εξουσία το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν €650".

Λοιπόν, έχουμε νέα για την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να έχει ξεχάσει πως ο πρωταρχικός στόχος του θεσμού του κατώτατου μισθού είναι η προστασία των εργαζομένων από μια πολύ χαμηλή αμοιβή, η οποία δεν διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ο κατώτατος μισθός προσδιορίζει ένα ελάχιστο όριο βιοτικού επιπέδου, που είναι κοινωνικά αποδεκτό στις δημοκρατίες, για εκείνους που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της κατανομής των αμοιβών. Στις δημοκρατίες, αλλά αυτό φαίνεται να το έχουν ξεχάσει οι "Νέες", δήθεν "Δημοκρατίες".

Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση; Πήγε από 1/4/2023 τον κατώτατο μισθό στο 60% του διάμεσου μισθού του ...2021! Σαν να μην έχει μεσολαβήσει ένα 2022 με τερατώδεις αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών! Όταν η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο 2019, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ομάδα "Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά" ήταν 97,24 και το Φεβρουάριο 2023 ήταν 123,01, δηλαδή μόνο η "επίσημη" αύξηση, αυτή που μετρά η ΕΛΣΤΑΤ, είναι 26,5%. Όσοι βεβαίως θυμάστε πόσο έκαναν το λάδι, η φέτα, ο καφές, τα απορρυπαντικά και πολλά ακόμα βασικά τρόφιμα κι αγαθά τον Ιούλιο 2019 θα κλαίτε με μαύρο δάκρυ! Μάλιστα, μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών για τα Τέμπη, δεν ξέρω πόσοι πήρατε είδηση τη νέα, "στα μουλωχτά", αύξηση στην τιμή του ...

καφέ, στα ράφια των σούπερ μάρκετ! Στην Ομάδα "Στέγαση" τον Ιούλιο 2019 ο Δείκτης ήταν 102,87 και το Φεβρουάριο 2023 ήταν 120,90, δηλαδή μόνο η "επίσημη" αύξηση, αυτή που μετρά η ΕΛΣΤΑΤ, είναι 17,5%. Και ο Δείκτης για την Ομάδα "Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες" τον Ιούλιο 2019 ήταν 100,10 και το Φεβρουάριο 2023 ήταν 113,02, δηλαδή μόνο η "επίσημη" αύξηση, αυτή που μετρά η ΕΛΣΤΑΤ, είναι 12,9%.

Μόνο το Φεβρουάριο 2023, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση των τιμών στην ομάδα "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", δηλαδή κυρίως σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων, ήταν 15% σε σχέση με το Φεβρουάριο 2022. Κι αυτό παρά τα ανόητα "καλάθια", της έντρομης απ' την ακρίβεια κυβέρνησης.

Όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη πως ο κατώτατος μισθός συνεχίζει να διαιωνίζει τη φτώχεια για τους νέους, καθώς αυτοί είναι κυρίως που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό. Κι αυτό βεβαίως αν και όταν πληρώνονται, καθώς το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις εργασίας εξακολουθεί να είναι τραγικά χαμηλό, αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά και δεν αποκατέστησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Κι ακόμα χειρότερα, τα €780 (μεικτά) εξακολουθούν σε αποπληθωρισμένη βάση να υπολείπονται τραγικά του κατώτατου μισθού του Φεβρουαρίου 2012, που ήταν €751,40, πριν να μειωθεί στα τραγικά επίπεδα των €586,1 το Νοέμβριο 2012, απ' την κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων, αυτή ακριβώς που διέλυσε εντελώς την αγορά εργασίας και καταβαράθρωσε το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Συνεχίζουμε να ζούμε τις συνέπειες της χρεοκοπίας του 2010 και των τριών μνημονίων κι όσο συνεχίζουν να μας κυβερνούν τα συγκεκριμένα κόμματα, σωτηρία δεν θα υπάρχει. Δεν ξέρω πόσοι πήρατε είδηση πως, ως συνέπεια των αυξήσεων των τιμών των αγαθών, το 2022 πληρώσαμε τους υψηλότερους φόρους της τελευταίας 5ετίας! Στα 55,2 δισ. ευρώ (4,8 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον στόχο) έφθασαν τα δημόσια έσοδα κι η μεγάλη αύξηση ήρθε απ' το ΦΠΑ, τον πιο άδικο έμμεσο φόρο: 23,7% περισσότερο ΦΠΑ εισέπραξε η ΑΑΔΕ το 2022. Ο πληθωρισμός τσάκισε τα λαϊκά νοικοκυριά και τους νέους, αλλά οι δανειστές κι η κυβέρνηση καθόλου δεν ενοχλήθηκαν.

Όλα αυτά δείχνουν πως η αύξηση στα €780 είναι πολύ μικρή κι έρχεται πολύ αργά για ν' ανατρέψει τις εντυπώσεις απ' τη μαζική δολοφονία των Τεμπών. Με αυτά τα λεφτά δεν μπορεί να δημιουργηθεί οικογένεια στην Ελλάδα του 2023, δεν μπορούν να πληρωθούν ενοίκια και λογαριασμοί, δεν μπορούν να γεννηθούν, να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν παιδιά, την ώρα μάλιστα που ο Μητσοτάκης εξασφάλισε στο δικό του γιο μισθό 70 χιλιάδων. Πρόκειται για μια βαθιά ταξική και ανάλγητη πολιτική, που αντιμετωπίζει τους νέους ως αναλώσιμους, έτοιμη εργατική δύναμη για μετανάστευση στις λοιπές χώρες της ΕΕ. Πίσω θα μείνουν μόνο οι μεγαλύτερες ηλικίες κι οι παράνομοι μετανάστες, που ήδη έχουν αλώσει το κέντρο της Αθήνας. Η ισλαμοποίηση του Ελλαδικού χώρου προχωρά ακάθεκτη, με τις ευλογίες ανεγκέφαλων πολιτικών. Ή εθνοπροδοτών πολιτικών, διαλέγετε και παίρνετε ...


ΥΓ: Το ιστολόγιο διανύει τους τελευταίους μήνες και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου