Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Υπουργείο Ενέργειας: είναι απλά ηλίθιοι ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Με διαφήμιση, που παίζει το τελευταίο διάστημα σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, το Υπουργείο Ενέργειας μας καλεί σε "Συμφωνία για την Ενέργεια", προκειμένου να πιάσουμε τον "Εθνικό μας Στόχο", "να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% ΑΝΆ ΈΤΟΣ". Προφανώς απευθύνεται σε πολίτες-πρόβατα, απ' αυτά που καταναλώνουν καθημερινά τους τόνους σανό που πετά στον ανεμιστήρα η κυβέρνηση. Γιατί οι σκεπτόμενοι πολίτες, όσοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού ανά τους αιώνες, μόνο οργή και αγανάκτηση μπορούν να νιώθουν βλέποντας το ανοσιούργημα του ΥΠΕΝ.

Η διαφήμιση επικεντρώνεται στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στα σπίτια, όχι στο εμπόριο, όχι στη βιομηχανία. Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ επιδοτεί και συνεχίζει να επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων και πατινιών. Αν θέλει εξοικονόμηση ηλεκτρισμού, ας διακόψει απλά τις επιδοτήσεις και οι σχετικές πωλήσεις θα καταρρεύσουν στη στιγμή, εξοικονομώντας ηλεκτρισμό. Ή ας επιδοτήσει την εδώ και τώρα εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων παντού, όχι με το για ακόμα μια φορά άτολμο πρόγραμμα που προωθεί, κι αυτό με τεράστια καθυστέρηση, για να υλοποιηθεί απ' την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Ή ας επιδοτήσει τη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, όπως κάνουν σ' όλο το Δυτικό κόσμο, μια που απ' την εποχή του παλιού Καραμανλή υποτίθεται πως "Ανήκομεν εις την Δύσιν". Φυσικά δεν το κάνει, γιατί, αν βάλουν οι πολλοί φωτοβολταϊκά, πως θα τους εκμεταλλεύονται μετά οι καρχαρίες της ενέργειας;

Τι να πει κανείς για το "να μαγειρεύουμε χωρίς να προθερμαίνουμε το φούρνο"; Όσες συνταγές έχω δει όλες λένε για προθερμασμένο φούρνο, καθώς αυτό σχετίζεται με τις αντιδράσεις που γίνονται κατά το μαγείρεμα. Να υποθέσουμε πως στο ΥΠΕΝ τρώνε μόνο το σανό που σερβίρουν στους πολίτες, που βεβαίως δεν χρειάζεται μαγείρεμα;

Κι αν έχει κανείς στοιχειώδεις γνώσεις για τα ενεργειακά, πάει στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ και βλέπει το πιο πάνω γράφημα στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου μεταφοράς 2024-2033: με την πράσινη/μπλε γραμμή ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού στις περίπου 63TWh, με κλίση γραμμής σχεδόν αντίστοιχη αυτής που είχαμε μέχρι και το 2007. Την καφέ γραμμή έχω προσθέσει στο γράφημα, για να δούμε πώς θα ήταν η κατανάλωση ηλεκτρισμού αν δεν είχαν μεσολαβήσει η χρεοκοπία και τα απανωτά μνημόνια: τουλάχιστον 20% έχει μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρισμού, οπότε μπορούμε να φωνάξουμε στο ΥΠΕΝ "Δώσαμε, δώσαμε!"

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Για το τέλος, αφού είδαμε τι λέει ο ΑΔΜΗΕ, να δούμε στο πιο πάνω διάγραμμα τι σημαίνει το "μείωση 10% ανά έτος". Αν απ' το διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ υποθέσουμε πως το 2022 η ζήτηση ήταν στρογγυλεμένα 51TWh, με μείωση 10% ανά έτος καταλήγουμε το 2033 στις 16TWh! Η απλή σύγκριση των 63TWh, που λέει ο ΑΔΜΗΕ, με τις 16TWh, που λέει το ΥΠΕΝ, δείχνει εγκληματική πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων και μπορεί μόνο να μας κάνει να αναρωτιόμαστε: είναι απλά ηλίθιοι ή συμβαίνει κάτι άλλο;

ΥΓ: Το ιστολόγιο διανύει τους τελευταίους μήνες και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά κάτι τέτοια είναι που με κάνουν να συνεχίζω να γράφω. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!


 


2 σχόλια:

  1. Η διαφορά θα καλυφθεί με παραγωγή από..... ανεμογεννήτριες. Τί, όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει διαφορά και δεν θα καλυφθεί από τίποτα. Το ΥΠΕΝ ουσιαστικά θέλει ν' απαγορεύσει την κατανάλωση ενέργειας, σκοτώνοντας κόσμο. Έγκλημα, που φυσικά δεν συγκινεί Ντογιάκους.

      Διαγραφή