Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΟΟΣΑ: 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2028 και 21 χιλ. θέσεις εργασίας κατέστρεψε η ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία

Τελειώνει η 4ετής θητεία της παρούσας κυβέρνησης και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας ακόμη περιμένουν να δουν τις φιλόδοξες επενδύσεις του περιβόητου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, από τον λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια.

Για 70 χρόνια η τοπική οικονομία βασιζόταν στον λιγνίτη, το κύριο καύσιμο για την ηλεκτρική ενέργεια της επικράτειας. Το 2019 η κυβέρνηση έσπευσε από τους πρώτους στην Ε.Ε. να σηκώσει τη σημαία της απολιγνιτοποίησης.

Οι συνέπειες για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας είναι συντριπτικές και τις περιγράφει αδρά η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ: απώλεια 21.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, καθώς πάνω από το 25% όλων των τοπικών θέσεων εργασίας συνδέονται με τη λιγνιτική βιομηχανία και απώλεια εισοδήματος 9 δισ. ευρώ ως το 2028.

Σε μια περιοχή που θεωρείται και είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, με ΑΕΠ και διαθέσιμο εισόδημα περίπου 30% χαμηλότερα από την Αττική, με μακροχρόνια υψηλή ανεργία (25-30% κατά την τελευταία 10ετία, με τους νέους να κυριαρχούν), ανεκπαίδευτο εργατικό δυναμικό και πληθυσμό που γερνά ταχύτερα από αλλού στην Ελλάδα. Ο ΟΟΣΑ τα λέει, όχι εμείς.

Χθες οι κάτοικοι της περιοχής εισέπραξαν ξανά κυβερνητικές υποσχέσεις. Για Περιφέρεια-πρότυπο μίλησε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνιστής στην υλοποίηση επενδύσεων στα επόμενα χρόνια.

Δεν θα διαφωνήσουμε, είμαστε καλόπιστοι. Μακάρι η περιοχή να αλλάξει πρόσωπο. Αλλά το Σχέδιο της κυβέρνησης για τη Δίκαιη Μετάβαση προβλέπει τη δημιουργία 6.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2028, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος μάλιστα σημειώνει ότι η περιοχή θα προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό που θα έρθει να εργαστεί εκεί.

Οι ντόπιοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν και θα βρεθούν σταδιακά χωρίς δουλειά, αφού δεν διαθέτουν και εργασιακές δεξιότητες (σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ) τι θα κάνουν;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Τα πιο πάνω δεν τα γράφω εγώ, τα γράφει ο Χαμαιλέων στο Euro2day. Και βεβαίως την απάντηση στο ερώτημα τι θα κάνουν οι ντόπιοι εργαζόμενοι, την έδωσε ο Μητσοτάκης το Μάιο 2020, όταν έδωσε την περίφημη συνέντευξη στη Γερμανική Bild. Σαφέστατος ήταν, "θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και βεβαίως θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες". Όπως διαπιστώσαμε όλοι, μαζί κι ο Χαμαιλέων, από το 2020, αυτό που πραγματικά είπε ο Μητσοτάκης ήταν πως οι Γερμανικές εταιρείες θα γεμίσουν με ανεμογ@@ήτριες τις βουνοκορφές της Δυτικής Μακεδονίας, θα γεμίσουν με φωτοβολταϊκά τις εκτάσεις των λιγνιτωρυχείων και οι κάτοικοι να κόψουν το λαιμό τους!

Αντί να παρουσιάσει απολογισμό του τι έκανε μια τετραετία για τη Δυτική Μακεδονία, ήρθε να πουλήσει νέα παραμύθια, για το τι ΘΑ κάνει μέχρι το 2030. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας να τον ρωτήσει τι απ' αυτά που είχε τάξει το 2020 υλοποίησε, καθώς η δημοσιοκαφρίλα έφτασε στο σημείο να τον ρωτά "πόσο καψούρης είναι". Και οι κάτοικοι βλέπουν τους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας να καταλαμβάνουν εκτάσεις που βοσκούσαν μέχρι τώρα τα γιδοπρόβατα, τα γελάδια και τα ημιάγρια γουρούνια, όπως φαίνεται στην εικόνα της αρχής. Οι κυνηγοί βλέπουν να χάνουν τους κυνηγότοπους, οι ορειβάτες βλέπουν τις βουνοκορφές να γίνονται αγνώριστες και απλησίαστες.

Κατόπιν αυτού, μην ξεγελιέστε απ' τους Γκρούεζες που υποδέχτηκαν το Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία. Κανείς δεν μπορεί να ξεγελά για πάντα τους ψηφοφόρους και η επόμενη κάλπη είναι "γκαστρωμένη", χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα βγάλει. Όταν ωστόσο βλέπεις το κιλό τη φέτα να έχει περάσει προ πολλού το 10ευρο, τα απορρυπαντικά και τα χαρτικά να είναι στα ύψη, τα ενοίκια να ξεφεύγουν, η οργή γι' αυτούς που μας έφεραν σ' αυτό το χάλι της αχαλίνωτης ακρίβειας περισσεύει. Μαύρο, δαγκωτό λοιπόν, ακριβώς όπως μας λέει το βιντεάκι για το Μαυρογιαλούρο.

 

ΥΓ: Το ιστολόγιο διανύει τους τελευταίους μήνες και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου