Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Έρχονται νέα χαράτσια στο ρεύμα! Μια τεράστια αιολική φούσκα αρχίζει να πλανάται πάνω απ' την Ευρώπη!

Όπως μας ενημέρωσε το Bloomberg, η Rystad Energy AS ανέλυσε στοιχεία του Entso-e και ανακήρυξε τη Σουηδία ως πρωταθλήτρια των εξαγωγών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη για το 2022. Συγκεκριμένα η Σουηδία πούλησε 33TWh σε άλλες χώρες, μπροστά απ' τον παραδοσιακό μεγάλο εξαγωγέα, τη Γαλλία, η οποία, λόγω προβλημάτων στα πυρηνικά της, μετατράπηκε σε εισαγωγέα.

Ο πιο πάνω χάρτης έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το 2022 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε στην ηλεκτροπαραγωγή τόσο απ' τα ταυτόχρονα προβλήματα σε πολλά πυρηνικά της Γαλλίας όσο κι απ' την πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής και την αναταραχή εφοδιασμού του φυσικού αερίου.

Καταρχήν η πολύ αιολική Δανία, αυτή που κάθε τόσο "καλύπτει τις ανάγκες της με 100% "Α"ΠΕ", στο χάρτη εμφανίζεται ως εισαγωγέας ηλεκτρισμού! Από πού μπορεί να εισάγει ρεύμα η Δανία; Μα, βεβαίως, καταρχήν από τις πολύ υδροηλεκτρικές Νορβηγία-Σουηδία, με τις οποίες συμμετέχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας Nord Pool. Δίπλα στη Δανία επίσης εμφανίζεται ως ...

εξαγωγέας η Γερμανία, η οποία συνεχίζει να καίει κανονικά λιγνίτη και λιθάνθρακα και ξεφορτώνεται συστηματικά το τυχαίο αιολικό της ρεύμα. Άλλωστε, μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου 2022 οι τρεις πρωθυπουργοί των λιγνιτοπαραγωγών κρατιδίων Βρανδεμβούργου, Σαξονίας και Σαξονίας Άνχαλτ το είπαν ρητά και ξεκάθαρα στον Σολτς: "Die Braunkohle wird aktuell und auch absehbar gebraucht wie selten zuvor, um eine gesicherte Energieversorgung für Deutschland zu gewährleisten" (Επί του παρόντος και επίσης στο προβλεπτό μέλλον ο λιγνίτης είναι απαραίτητος όσο σπάνια στο παρελθόν προκειμένου να διασφαλιστεί ένας ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός για τη Γερμανία).

Ωστόσο, επειδή τα υδροηλεκτρικά είναι η μακράν καλύτερη τεχνολογία για να παρακολουθεί το σκαμπανέβασμα της εντελώς τυχαίας "έγχυσης" ενέργειας των αιολικών, οι χώρες με πολλά υδροηλεκτρικά (ή με πρόσβαση σε γειτονικά πολλά υδροηλεκτρικά) είναι ακριβώς αυτές που βάζουν και αιολικά. Ο πιο πάνω χάρτης της Rystad Energy δείχνει τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Με το ενεργειακό της μείγμα να βασίζεται σε πυρηνικά και υδροηλεκτρικά, βάζοντας και αιολικά η Σουηδία πούλησε πάνω απ' το 20% της παραγωγής της σε τρίτες χώρες.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Όμως, με το ρυθμό που μπαίνουν τα αιολικά, μια τεράστια αιολική "φούσκα" αρχίζει να πλανάται πάνω απ' την Ευρώπη! Ο βαθμός επιτρεπτής διείσδυσης των αιολικών σε ένα σύστημα δεν είναι απεριόριστος, μας το είχε πει το 2015 στη Βουλή ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ, (μετά το 1:22 του βίντεο). Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για το συνολικό Ευρωπαϊκό σύστημα και πρέπει ν' αναμένονται νέα χαράτσια στους καταναλωτές, για να αποπληρωθούν τα αιολικά, για τα νέα δίκτυα που θα χρειαστούν, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα διασφάλισης της ευστάθειας των δικτύων. Θυμάστε το παρ' ολίγον πανευρωπαϊκό μπλακάουτ της 8/1/2021, τότε που για ακόμα μια φορά ήταν εξαφανισμένα χιλιάδες αιολικά στην Ευρώπη; Και θυμάστε μήπως τους 151 νεκρούς στο Τέξας το Φεβρουάριο 2021, όταν είχαν παγώσει τα αιολικά και οδήγησαν σε κατάρρευση το σύστημα;

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι δυο χάρτες είναι εντελώς αποκαλυπτικοί του νέου εγκλήματος που ετοιμάζεται σε βάρος όλων μας, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση αναθεώρηση του προηγούμενου ΕΣΕΚ, αυξάνοντας τη δέσμευση της χώρας απέναντι στην ΕΕ για νέα αιολικά και φαραωνικά φωτοβολταϊκά, αλλά χωρίς νέα υδροηλεκτρικά και, βεβαίως, χωρίς φωτοβολταϊκά στις στέγες! Αποτέλεσμα; Διασφάλιση πως αφενός οι καταναλωτές θα συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι των παρόχων κι αφετέρου πως η χώρα θα συνεχίσει να καίει το 100% εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, σε πανάκριβες αεροστροβιλικές μονάδες. Βεβαίως το αέριο πλέον θα μας έρχεται ως υγροποιημένο, διατρέχοντας τους ωκεανούς του πλανήτη και φορτωμένο με τα ναυλοσύμφωνα. Ε, μια κυβέρνηση που έχει ήδη φάει και τα πόμολα, να μην διασφαλίσει πως θα βγάλουν κι οι αναξιοπαθούντες εφοπλιστές το παντεσπάνι τους;

ΥΓ: Το ιστολόγιο διανύει τους τελευταίους μήνες και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

9 σχόλια:

  1. Ήταν απ' τα πρώτα που ανέβασα, το Φλεβάρη 2014: http://greeklignite.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html
    «Τέλος, πρέπει να σας πω ότι είναι πολιτική μας απόφαση η βαθμιαία, αλλά δραστική μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας». Και «Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο»
    Όσα βλέπουμε από τότε, αυτή την πολιτική υπηρετούν: πώς θα καίμε όλο και περισσότερο αέριο, αρχικά Ρωσικό και πλέον αμερικάνικο. Για ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ούτε λόγος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνατε αγαπητε οτι πλεον οτιδηποτε "ελληνικο" σε οτι αφορα δημοσια περιουσια ΔΕΝ υφισταται. Εχουν παραδοθει ολα μετα το πρωτο μνημονιο. Αυτος και ο λογος δημιουργιας υπερταμειου και ααδε στην πορεια.

      Διαγραφή
  2. Σε δημοσίευμα (ένα από τα πολλά) που ενημερώνει για τις νέες σούπερ μονάδες αερίου δεν παραλείπουν να ενημερώσουν πως: "Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι να διπλασιαστεί η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος κατά την περίοδο από το καλοκαίρι του 2022 έως το καλοκαίρι του 2023 από 5 σε 10 τεραβατώρες, προκειμένου να υποκατασταθεί αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας που παράγεται σήμερα από τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες είναι ακριβότερες. Στόχος του σχεδίου, εκτός από την ασφάλεια εφοδιασμού και την απεξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο είναι η συγκράτηση του κόστους για τους καταναλωτές αλλά και του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο."

    Υπάρχει σχέδιο σοβαρό, (μη γελάτε), για "την συγκράτηση του κόστους για τους καταναλωτές αλλά και του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο". Θα μειώσουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο φτιάχνοντας νέες μονάδες φυσικού αερίου! Η ομοιοπαθητική στην ηλεκτροπαραγωγή...

    https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/55277_mytilinaios-dei-dyo-nees-monades-ilektroparagogis-se-leitoyrgia-epomeno-diastima

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τόσο απίστευτα ψεύτες, που λένε πως η νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα δουλεύει σε συνεργασία με ΑΠΕ, θα βγάζει ετησίως 5 τεραβατώρες και θα έχει και απόδοση 63%. Μόνο που για να έχει απόδοση 63% και να βγάλει τις 5 τεραβατώρες πρέπει να δουλεύει σαν μονάδα βάσης, χωρίς να μένει χώρος για "Α"ΠΕ. Μας έχουν φλομώσει στο ψέμα!
    Φυσικά ψέμα είναι κι ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής, αφού κρατούν συστηματικά κλειστές τις μονάδες κι εξάγουν και λιγνίτη στα Σκόπια, τα οποία μας εξάγουν το ρεύμα που παράγουν απ' το δικό μας λιγνίτη!
    Κάτι τέτοια κάνουν πολλούς να λένε πως το Γουδί θα 'πρεπε να είναι δάσος κυπαρισσιών, μήπως και κάποτε σταματήσει η λεηλασία του πορτοφολιού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι όμως, η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της γενικευμένης νηπιακής αντίληψης μιας κοινωνίας που "αγανακτούσε" επειδή το δημόσιο μονοπώλιο ηλ. ενέργειας παρείχε "υψηλούς μισθούς" που δημιουργούσαν "υψηλές τιμές ρεύματος" και "έφεραν την χρεοκοπία της χώρας". Ευτυχώς γι' αυτήν το πρόβλημα έχει πλέον λυθεί. Αναλογικά τα ίδια ισχύουν στους χώρους της υγείας, της παιδείας κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νηπιακή αντίληψη έχουν οι κομμουνιστές που νομίζουν πως το πρόβλημα το δημιουργεί ο ιδιωτικός τομέας και όχι το κράτος, και χαιρέκακα μας λένε πως θα ήταν καλύτερα αν πληρώναμε τον κάθε βλάχο που διόρισε ο κάθε τσοπανοβουλευτής χρυσάφι για να αράζει στο καφενείο....

      Η αγορά ενέργειας δεν είναι ελεύθερη. Ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα. Σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας, ο κάθε φούφουτος που διαθέτει το κεφάλαιο, δημιουργεί μια μονάδα παραγωγής και προσφέρει ενέργεια, χωρίς περιορισμούς. Αν θέλει να βάλει κάρβουνο, βάζει. Αν θέλει να βάλει πυρηνικά, βάζει. Με τη προϋπόθεση πως τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας προφανώς... Κάνει το παν για να προσφέρει ρεύμα στη καλύτερη δυνατή τιμή, χωρίς επιδοτήσεις και βοήθειες από το κράτος, και το κέρδος του βγαίνει από τη διαφορά κόστους προς τιμή πώλησης...

      Στην ΕΕ και στην Ελλάδα, αυτό δε συμβαίνει. Ο ιδιωτικός τομέας στην ουσία απλά κάνει ό,τι θέλουν οι κυβερνήσεις, και αυτές ορίζουν το παιχνίδι έτσι ώστε τις "δουλειές" να τις παίρνει όχι ο καλύτερος, αλλά αυτός που δίνει την καλύτερη μίζα. Επί κομμουνισμού, σόρρυ, κρατικής ΔΕΗ ήθελα να πω, ήταν πιο δύσκολο να κλέψουν γιατί άφηναν πιο εύκολα ίχνη, αν έπαιρναν λεφτά από τη ΔΕΗ. Τώρα είναι πιο εύκολο, απλά δίνουν τις δουλείτσες νομότυπα στους "ιδιώτες" συνεργούς τους, και αυτοί μετά τους δίνουν το μερτικό τους πίσω μια διάφορες μεθόδους ξεπλύματος χρήματος, είτε εντός χώρας είτε σε οφσόρ... Στην ουσία στην Ελλάδα και στην ΕΕ οι "ιδιώτες" είναι οι αυτοφοράκηδες των κυβερνητών, κρατιστές μέχρι το μεδούλι, χρησιμοποιούν τη δύναμη του κράτους για να εξασφαλίσουν πως μόνο οι δικοί τους επιχειρηματίες μπορούν να παίξουν μπάλα...

      Αυτό δεν είναι καπιταλισμός, ούτε ελεύθερη οικονομία. Αυτό είναι "είμαστε η νέα ΕΣΣΔ αλλά μάθαμε από τις αποτυχίες της προηγούμενης και δουλεύουμε το κοσμάκη με καλύτερες τεχνολογίες και μεθοδολογίες". Κι έχεις τα κομμούνια που τόσα ξέρουν τόσα λένε, να αναπολούν τι καλά ήτανε που κάθε μέρα παίρνανε άδεια από τη σημαία, είχανε τζάμπα ρεύμα και δίνανε και στους γείτονες με το αζημίωτο, και παίρνανε παχυλές συντάξεις οι άγαμες θυγατέρες τους μετά από δεκαετίες αφού είχαν συμπληρώσει 20-25 χρόνια σκληρού... 8ωρου. ΛΟΛ

      Διαγραφή
    2. Έχετε μια γενική θολούρα. Ως "νέος που ζείτε στην Αθήνα" αφενός έχετε πλήρη άγνοια για το τι συμβαίνει εκτός Αθήνας κι αφετέρου μπερδεύετε την έννοια του κράτους με την κυβερνώσα παράταξη: το πρόβλημα δεν είναι η έννοια του δημόσιου, αλλά η ληστρική συμμορία που παριστάνει την κυβέρνηση.

      Διαγραφή
  5. Ελπίζω η ιδέα πως «ο κάθε φούφουτος που διαθέτει το κεφάλαιο αν θέλει βάζει πυρηνικά - υπό προϋποθέσεις» να είναι προϊόν τρολαρίσματος και όχι της νηπιακής σκέψης. Αλλιώς το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα εξαρτάται απ' το ποιος είναι "ο κάθε φούφουτος". Εαν π.χ. είναι το Ιράν, δεν του επιτρέπουν, αν δεν τους παραδώσει τα πετρέλαια. Εάν είναι ο Gates ή κάποιος άλλος "δικό μας παιδί", δεν υπάρχει πρόβλημα.
      Όπως το είχε πει κάποτε ο Κλίντον: "Είναι ο καπιταλιστικός ιμπεριαλισμός, ηλίθιε!"

      Διαγραφή