Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Follow the money! Απλά ενεργειακή ηλιθιότητα των πολιτικών ή απλά η μεγαλύτερη "αρπαχτή" όλων των εποχών;

Μέχρι τώρα το φυσικό αέριο έρεε απ' τη Ρωσία προς την ΕΕ μέσω αγωγών, είτε περνώντας απ' την Ουκρανία είτε περνώντας απ' τη Γερμανία. Τώρα, λόγω των "κυρώσεων" της Δύσης στη Ρωσία, το ίδιο ακριβώς αέριο, ακολουθεί άλλη διαδρομή, αλλά καταλήγει και πάλι στην ΕΕ, μόνο που καταλήγει σε εξωφρενικά πιο υψηλές τιμές. Ποια είναι η άλλη διαδρομή; Απλά, κατευθύνεται στην Ασία, εκεί υγροποιείται, φορτώνεται σε πλοία, κόβει βόλτες ανά τους ωκεανούς για να πουληθεί στη spot αγορά και καταλήγει σε κάποιο Ευρωπαϊκό λιμάνι, όπου ξαναμετατρέπεται σε αέρια μορφή και ξαναδιοχετεύεται στους αγωγούς. Αποτέλεσμα της βόλτας αυτής; Μα, πολύ απλά, η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου στη στρατόσφαιρα! Και, βεβαίως, η Ρωσία κερδίζει πολλαπλά απ' τις "κυρώσεις", αφού εισπράττει πολύ πιο υψηλές τιμές απ' αυτές που θα πουλούσε προ "κυρώσεων"!

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα πως η Κίνα αγοράζει όλο και περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, μαντέψτε από πού! Και πληθαίνουν επίσης τα δημοσιεύματα πως η Κίνα πουλάει όλο και περισσότερο ...

υγροποιημένο φυσικό αέριο στην ΕΕ! Φυσικά στις εξωφρενικές τιμές, που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή ηλιθιότητα των Ευρωπαίων πολιτικών. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ "βαφτίζει το κρέας ψάρι", καθώς βαφτίζει το Ρωσικό αέριο σε Κινεζικό! Ακόμα και φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, που φόρτωσαν Κινεζικές εταιρείες απ' τις ΗΠΑ με προορισμό την Κίνα πουλήθηκαν τελικά στην ΕΕ, καθώς η ζήτηση στην Κίνα καλύπτεται από τη Ρωσία.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!


Ενδεικτικά, εντελώς αντίστοιχα δημοσιεύματα έχουν το τελευταίο διάστημα οι Financial Times, το Bloomberg, το Oil Price, το Zerohedge, το NewsNCR, κλπ, κλπ. Κοινή συνισταμένη τους είναι πως η ζήτηση αερίου στην Κίνα μειώθηκε λόγω των πρόσφατων Covid-περιορισμών, κάτι που σημαίνει πως εάν η ζήτηση στην Κίνα ανακάμψει, το εκεί καθεστώς δεν θα διστάσει να αφήσει την ΕΕ να παγώσει μέσα στο καταχείμωνο.

Λαμπρό πραγματικά το επίτευγμα των Ευρωπαίων: κατάφεραν να αντικαταστήσουν την εξάρτηση απ’ το Ρωσικό αέριο με εξάρτηση απ’ τις διαθέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας! Το μόνο πλέον ερώτημα είναι: η τεχνητή κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο και η τεχνητή εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου είναι απλά ενεργειακή ηλιθιότητα των πολιτικών ή απλά η μεγαλύτερη "αρπαχτή" όλων των εποχών; 

 

1 σχόλιο:

  1. Η βλακεία τους είναι άπειρη. Οι καπιταλιστές απλά τους πουλάνε το σχοινί με το οποίο θα μας κρεμάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή