Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Το εγκεφαλογράφημα της οικονομίας κι ο Εκηβόλος στο Euro2day.

Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη της τιμής του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) από 2/1/1985 έως και 21/9/2022. Κάτω απ' τα επίπεδα των 820 μονάδων βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης το απόγευμα της 22/9/2022 κι όπως βλέπουμε είναι περίπου στα μισά σε σχέση με τον Ιούλιο 1990, όταν είχε φθάσει στις 1625 μονάδες. Τον Ιούλιο 1990 μόλις είχε σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ απ' τον πατέρα Μητσοτάκη, με την απόσπαση του μοναδικού βουλευτή της Δημοκρατικής Ανανέωσης του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, (ενός παραδοσιακού δεξιού πολιτικού και βασικού συνεργάτη του παλιού Καραμανλή, που δεν ήθελε ούτε να μυρίσει το Μητσοτακέικο).

Το Μάρτιο 2014 βρισκόταν στις 1344 μονάδες κι ακολούθησε η πτώση προς τις 488 το Φλεβάρη 2016, καθώς ενδιάμεσα είδαμε το "Η ελπίδα έρχεται" μαζί με τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες, αλλά παραμονές εκλογών του 2019 βρισκόταν στις 850 μονάδες και περισσότερο από τρία χρόνια μετά, παρά την "ισχυρή ανάπτυξη", το ΧΑΑ παραμένει σε μια απ' τα ίδια. Απ' τον Ιούλιο 2019 έχουμε ξανά έναν Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, κι αν η καλή πορεία του Χρηματιστηρίου αποτελεί δείκτη υγείας των επιχειρήσεων και της οικονομίας, τα τρία τελευταία χρόνια διακυβέρνησης "καθρεφτίζονται" ως απολύτως καταστροφικά: η μακροπρόθεσμη εικόνα λέει πως το διάγραμμα θυμίζει εγκεφαλογράφημα εγκεφαλικά νεκρού, μια παρατεταμένη περίπου ευθεία.

Βεβαίως η στασιμότητα γεννά ελπίδες για μια άνοδο, αλλά όταν τη μια μέρα βγαίνει η Ντόρα να πει πως είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσικής Πρεσβείας, και μια εβδομάδα μετά λέει τα ίδια ο Κούλης, άντε μετά να σηκώσουν κεφάλι οι μετοχές.

Αφορμή για τη σημερινή επισκόπηση της μακροπρόθεσμης πορείας του Χρηματιστηρίου το blog Εκηβόλος του Euro2day, όπου, κάτω απ' τις ειδήσεις της ημέρας, συνωστίζονται  ...

για την καλημέρα τους με σχόλια αρκετοί "μετοχομούρηδες", συστηματικά ενασχολούμενοι με την πορεία των μετοχών (κατά το "αλογομούρηδες" του Ιππόδρομου).

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Στους οικονομικούς ιστότοπους υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με τα ενεργειακά, καθώς το έχουμε πει απ' την πρώτη ανάρτηση: είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια! Υπάρχουν παραδοσιακοί δημοσιογράφοι, που ασχολούνται με σοβαρότητα και μεταφέρουν ειδησεογραφία, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που βγάζουν το μεροκάματο πουλώντας εξυπηρετήσεις ως πληρωμένοι κονδυλοφόροι. Δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τους τελευταίους, προ ετών μάλιστα κάποιο γνωστό και μη εξαιρετέο τον είχε καταγγείλει επώνυμα η μεγαλύτερη Ελληνική βιομηχανία ηλεκτρισμού.

Ο Εκηβόλος πάντως ανήκει στην πρώτη κατηγορία, των παραδοσιακών δημοσιογράφων, και στις 20/9 ο συντονιστής "Παγκρατιώτης" φρόντισε να επιστήσει την προσοχή των σχολιαστών του στο ιστολόγιο, ως ενδιαφέρουσα πηγή αναφοράς για τα ενεργειακά. Κι εκεί αναδύθηκε ανάγλυφος ο ψυχισμός του Έλληνα: υπήρξαν κάποιοι που έσπευσαν να διατυπώσουν "άποψη" για το ιστολόγιο σε πέντε λεπτά, όταν το ιστολόγιο έχει πάνω από 1600 αναρτήσεις!

Το μήνυμα λοιπόν στους "μετοχομούρηδες" είναι απλό: εδώ διατυπώνουμε άποψη με επιχειρήματα και στα οκτώ (8) χρόνια που υπάρχει το ιστολόγιο, έχοντας πάνω από 1600 αναρτήσεις, δεν βγήκε ποτέ κανείς να διαψεύσει κάτι απ' αυτά που γράψαμε. Το ποιος έχει δίκιο στις απόψεις τελικά είναι η ίδια η ζωή που αποφασίζει και το λογότυπο "2022: "Λιγνίτης" θα λέτε και θα κλαίτε!" δεν μπήκε χθες, μπήκε πριν μερικά χρόνια! Πληρώστε λοιπόν τα κερατιάτικα για ενέργεια, αλλά ρίξτε και μια βαθύτερη ματιά στο ιστολόγιο: ίσως κάτι μάθετε, τόσο για τους λόγους που πληρώνετε κερατιάτικα όσο και για τους λόγους που δεν πρόκειται ν' ανεβεί σύντομα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου