Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Πόλεμος; "Κυρώσεις"; Και τότε τι είναι αυτό το "νέο", που αγοράζει η Ελλάδα απ' τη ...Ρωσία;

Υποτίθεται πως η Ελλάδα συμμετέχει στις "κυρώσεις" της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Βεβαίως οι "κυρώσεις" δεν περιλαμβάνουν τη διακοπή αγοράς φυσικού αερίου απ' τη Ρωσία και καίμε αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή σαν να μην υπάρχει αύριο. Αλλά, αυτό που γράφτηκε πως αγοράζουμε απ' τη Ρωσία, ξεπερνάει κάθε φαντασία!

Η ροή φυσικού αερίου απ' τον αγωγό Nord Stream έχει μηδενιστεί απ' τις 31/8/2022. Ο αγωγός αυτός ξεκινά απ' τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, στον κόλπο Portovaya, 60 χιλιόμετρα απ' το Vyborg της Ρωσίας, που βρίσκεται λίγο πιο βόρεια απ' την Αγία Πετρούπολη, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Εκεί δίπλα οι Ρώσοι κατασκεύαζαν έναν εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων/έτος και τερματικό σταθμό φόρτωσης, με σκοπό να τα ολοκληρώσουν το 2019. Φαίνεται πως καθυστέρησαν, τους έπιασε κι ο κορονοϊός και το εργοστάσιο μπήκε πολύ πρόσφατα σε λειτουργία, αλλά το πρώτο πλοίο ήδη είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά, περιμένοντας να φορτώσει.

Πρόκειται για το PSKOV, ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG, μήκους 300 μέτρων και κατασκευής 2014, που πλέει με σημαία Λιβερίας. Σύμφωνα με το MarineInsight είναι το 3ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Το βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα και στο παρελθόν έχει περάσει κι απ' τη Ρεβυθούσα. Έχει χωρητικότητα 170.200 κυβικά μέτρα αερίου και μέχρι τον Ιούνιο εξυπηρετούσε ανάγκες της Gazprom Γερμανίας με μακροχρόνια συμβόλαια. Μετά την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ, επιστράφηκε στην ιδιοκτήτρια, Ρωσική Sovcomflot (SCF).

Σύμφωνα τόσο με το MarineTraffic όσο και με το VesselFinder, προορισμός του PSKOV είναι ...

το Πορτ Σάιδ της Αιγύπτου. Όπως ωστόσο μετέδωσε το Bloomberg, προορισμός του πλοίου είναι η ...Ελλάδα! Άλλωστε, για να πάει στο Πορτ Σάιδ, δίπλα απ' την Ελλάδα είναι η διαδρομή και το δρόμο για τη Ρεβυθούσα τον ξέρει. Κι έτσι η απεξάρτηση απ' το Ρωσικό φυσικό αέριο θα γίνει με ...Ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Μπορούμε βεβαίως να υποθέσουμε πως ενδεχομένως ένα μέρος να το δώσουμε τη Βουλγαρία, που δεν δέχτηκε τους όρους πληρωμής και δεν παίρνει αέριο απ' τη Ρωσία, αλλά δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να πάρει Ρωσικό αέριο αν της το δώσει κάποιος μεσάζων. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στη δική μας ηλεκτροπαραγωγή και ο πάροχος που το αγόρασε θα το πληρώσει με τα λεφτά που θα πάρει απ' την κυβέρνηση για τις δήθεν "επιδοτήσεις" στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Να πού πάνε τα λεφτά μας!

Όπως για το Ρωσικό ουράνιο, που είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, έτσι και για το Ρωσικό φυσικό αέριο ΔΕΝ υπάρχουν κυρώσεις της ΕΕ. Το άκρον άωτο της υποκρισίας μια εντελώς αποτυχημένης πολιτικής, που δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να συνεχίζει τη χρηματοδότηση ενός πολέμου που κατά τα λοιπά καταδικάζει. Πόση υποκρισία πια;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου