Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιες "κυρώσεις"; Ποιος πόλεμος; Δεν θα πιστεύετε τι βρίσκεται καθ' οδόν απ' τη Ρωσία προς τη Γερμανία!

Μετά το τσουνάμι, που κατέστρεψε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011, η Γερμανία έσπευσε να κλείσει τα μισά της πυρηνικά εργοστάσια, δίνοντας αποφασιστική ώθηση στην Energiewende, τη μετάβαση σε σύστημα ηλεκτροπαραγωγής βασισμένο σε "Α"ΠΕ. Στο τέλος του 2021 έκλεισαν 3 ακόμα πυρηνικά εργοστάσια και τα τελευταία 3 είναι προγραμματισμένα να κλείσουν στο τέλος του 2021. Μπορεί ωστόσο η Γερμανία να έκλεισε απ' το 2011 τα δικά της πυρηνικά, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε ποτέ να εισάγει συστηματικά αξιόπιστο πυρηνικό ρεύμα κυρίως από Γαλλία, την ίδια στιγμή που συστηματικά εξάγει το τυχαίο αιολικό της ρεύμα, για να ξεφορτωθεί απ' τα δικά της δίκτυα μεταφοράς στις γειτονικές χώρες τα σοκ της ταχείας ανόδου/καθόδου των αιολικών.

Μετά το στραγγαλισμό της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της λειτουργίας των 3 τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων, με τη Βαυαρία να το ζητά ιδιαίτερα έντονα. Ωστόσο η Βαυαρία, παραδοσιακά προπύργιο των Χριστιανοσοσιαλιστών, επιμένει να βάζει φ/β κι έχει αφήσει τις ανεμογεννήτριες για τους πρώην Ανατολικούς, οπότε τα πολιτικά παιχνίδια εμφανίστηκαν και πάλι στο προσκήνιο: ο σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Σολτς το απέκλεισε κι ο Πράσινος Υπουργός Κλίματος Χάμπεκ έστειλε το θέμα στους τεχνοκράτες του Bundesnetzagentur, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανακοίνωναν τα αποτελέσματα ενός νέου stress test του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα 3 πυρηνικά είναι απαραίτητα καταρχήν για να βγάλει η Γερμανία το φετινό χειμώνα. Μόνο που τα εργοστάσια είχαν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για κλείσιμο και δεν ανανέωσαν το απόθεμα καυσίμου.

Στις 5/9 ανακοινώθηκε πως, καμιά έκπληξη, σύμφωνα με το stress test, σύμφωνα με το stress test, "τα 2 εργοστάσια του Γερμανικού Νότου Isar 2 και Neckarwestheim θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα ως "στρατηγική εφεδρεία" μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023, προκειμένου να μπορούν να συνεισφέρουν επιπλέον στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Γερμανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022/23, εάν χρειαστεί. Αυτό σημαίνει επίσης ότι και οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο στη Γερμανία θα αποσυρθούν από το δίκτυο, όπως είχε προγραμματιστεί στα τέλη του 2022. Νέα στοιχεία καυσίμου δεν θα φορτωθούν και στα μέσα Απριλίου 2023 θα κλείσει και η "στρατηγική εφεδρεία"". 

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, 3ος κυβερνητικός εταίρος, έσπευσαν ν’ ανακοινώσουν πως, κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, θα ζητήσουν την ένταξη σε "στρατηγική εφεδρεία" και του 3ου πυρηνικού (Emsland). Σε μια προφανή κίνηση τακτικής, η ιδιοκτήτρια του Isar 2 ΕΟΝ έσπευσε να διασφαλίσει πως "στρατηγική εφεδρεία" δεν μπορεί να σημαίνει πως τα πυρηνικά θα αναβοσβήνουν ανεβοκατεβάζοντας φορτία, καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί με τέτοιες προδιαγραφές. Κι ο Υπουργός Κλίματος υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην τεχνική πραγματικότητα …

Και πάμε στο ζητούμενο: κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, στη μικρή πόλη Lingen της Κάτω Σαξονίας, στην επαρχία Έμσλαντ, υπάρχει ένα απ' τα πολλά εργοστάσια της Γαλλικής Framatome, η οποία είναι θυγατρική της Γαλλικής EDF (75,5%) και της Ιαπωνικής Mitsubishi Heavy Industries (19,5%). Κι ενώ η ΕΕ ανακοινώνει κάθε τόσο νέες "κυρώσεις" στη Ρωσία, βυθίζοντας τους πολίτες των χωρών της ΕΕ σε φτώχεια κι απελπισία, δεν θα πιστεύετε τι ...

βρίσκεται αυτές τις ημέρες καθ' οδόν απ' τη Ρωσία προς το Έμσλαντ! Όπως μετέδωσε το Γερμανικό NTV, απ' όπου και η πιο πάνω εικόνα, φορτίο Ρωσικού ουρανίου βρίσκεται σε πλοίο με προορισμό το λιμάνι του Ρότερνταμ, όπου αναμενόταν να φθάσει στις 11/9. Από εκεί, μέσω του ποταμού Εμς, θα καταλήξει στο εργοστάσιο της Framatome! Στην εταιρεία που κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια, αλλά επίσης προμηθεύει με ράβδους καυσίμου πυρηνικά εργοστάσια, μεταξύ άλλων, σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία & Φινλανδία. Όλες είναι χώρες που επιβάλλουν "κυρώσεις" στη Ρωσία.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Ναι, σωστά διαβάζετε, πάνω από έξι μήνες μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις "κυρώσεις" των Δυτικών, αναμένεται παράδοση ουρανίου από τη Ρωσία στο Έμσλαντ! Η προηγούμενη παράδοση ουρανίου είχε γίνει στις 18/1/2022 πάνω από 1 μήνα πριν τη Ρωσική εισβολή. Η επίσημη δικαιολογία για τη νέα παράδοση; Δεν είναι μόνο μία, κρατηθείτε!

  • "Οι άδειες παράδοσης που δόθηκαν το 2021 εξακολουθούν να ισχύουν",
  • "Δεν υπάρχει εμπάργκο της ΕΕ για το Ρωσικό ουράνιο",
  • "το (Ρωσικό) ουράνιο θα βοηθήσει στην απεξάρτηση της ΕΕ απ' το Ρωσικό φυσικό αέριο"!

Πολύ απλά, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση, πλέον η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των τριών τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων και μετά τον Απρίλιο 2023. Εκτός από το 55% των υποστηρικτών των Πρασίνων, που υποστηρίζουν το σχέδιο του Χάμπεκ, όλες οι άλλες ομάδες ψηφοφόρων είναι ως επί το πλείστον υπέρ της μεγαλύτερης χρήσης των πυρηνικών σταθμών. 54% των πολιτών θέλει παράταση πέραν του Απριλίου 2023!

Ποιες "Α"ΠΕ; Κόλαφος για την Energiewende και τους πολιτικούς προωθητές της πράσινης απάτης, που αφήνει τους πολίτες χωρίς ρεύμα στο καταχείμωνο! 

Πόση υποκρισία πια; Γιατί τους ανεχόμαστε ακόμα; Και πού ακριβώς βρίσκεται η Αριστερά σ' αυτή τη χώρα;


10 σχόλια:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=dkz54oKH_v0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από καθαρά οικονομικής άποψης, μια χρηματιστηριακή αγορά όπως έγινε και της ενέργειας, προϋποθέτει αυστηρά εχέγγυα και όρους για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία της. Αυτά είναι η παρουσία στην αγορά πολλών πωλητών και αγοραστών ώστε κανείς από τους δύο να μην μπορεί να χειραγωγεί τις τιμές προς το συμφέρον του. Στην ελληνική αγορά ενέργειας συμμετέχουν 3-4 εταιρίες που παράγουν το 95% της ενέργειας. Η χειραγώγηση μια τέτοιας αγοράς είναι πολύ εύκολη προς το συμφέρον των παρόχων και όχι του καταναλωτή. Αυτό αποδείχτηκε και από τον διπλασιασμό των τιμών τα τελευταία χρόνια πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

    https://www.news247.gr/sunday-edition/energeia-oi-times-den-tha-pesoyn-pote-kai-de-ftaiei-mono-o-polemos-stin-oykrania.9754054.html

    Ενέργεια: Οι τιμές δεν θα πέσουν ποτέ και δε φταίει μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία
    Η ενέργεια, πλέον, επηρεάζει και καθορίζει την ευημερία μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ιδιαίτερα τα τελευταία λίγα χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά τα λέει, αν και δεν είμαι σίγουρος για το 20% που πληρώνει το 80% των φόρων. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση!
      Έχει περάσει εντελώς απαρατήρητη η έκθεση του Agora-Energiewende στις 8/7/21 "Making renewable hydrogen cost-competitive" https://www.agora-energiewende.de/en/publications/making-renewable-hydrogen-cost-competitive/. Ο επικεφαλής του είναι σήμερα Υφυπουργός Ενέργειας του Σολτς. Ουσιαστικά η έκθεση λέει πως πρέπει ν' ακριβύνει το φυσικό αέριο, (αυτό που θα ερχόταν με πλήρη έλεγχο της Γερμανίας μέσω Nord Stream I & II), για να πουλήσουν οι Γερμανοί εργοστάσια ηλεκτρόλυσης και ν' αξιοποιήσουν την άχρηστη ενέργεια των αιολικών στην παραγωγή υδρογόνου. Μόλις λίγο πριν είχε ξεκινήσει η τρελή κούρσα της τιμής του φυσικού αερίου.
      Τώρα το υδρογόνο έγινε βεβαίως "ανταγωνιστικό", αλλά ουδείς ενδιαφέρεται! Το μόριο του υδρογόνου είναι τόσο μικρό, που διαφεύγει κι απ' τα καλύτερα -και πιο ακριβά- συστήματα αποθήκευσης & αγωγών.Άλλη μια αποτυχία της Γερμανίας και της Γερμανοκρατούμενης ΕΕ.

      Διαγραφή
  3. Μια χαρά το πήγατε μέχρι την τελευταία πρόταση.
    Εχετε αυταπάτες ακόμη περί αριστεράς;
    Ανέκαθεν στην ιστορία της η αριστερά ήταν εκεί όπου ετάχθη.
    Εκεί είναι και τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι στημενη η αγορα για να εξασφαλιζει το κερδος των μεγαλων εταιριων και οχι το δημοσιο συμφερον και το συμφερον των πολιτων και για να επιτευχθει αναιμακτα το επιθυμητο αποτελεσμα επικαλουνται αιτιολογιες-δικαιολογιες του τυπου κλιματικη αλλαγη πολεμος κτλ παντα με τις ευλογιες των κυβερνητων των χωρων και των μεταξυ τους συνασπισμων νομοθετουν και επιβαλουν.Πανω απο ολα τα κερδη
    ΥΓ Για να μην ξεχνιομαστε σειρα εχει το νερο. Οσοι πινουν και ποτιζουν θα εχουν αναλογα προβληματα σε λιγα χρονια οχι μακρια απο τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δίνετε πόνο σε κάθε ανάρτηση .
    Δεν τους λυπάστε πιά;

    Επιτρέψτε μου σήμερα ένα σχόλιο με αφορμή τους δύο ανωτέρω σχολιαστές.

    1.13 Σεπτεμβρίου 2022 - 2:42 π.μ.
    Συμφωνώ και επαυξάνω !!!
    Βοά το διαδύκτιο από εχθές για το μαργαριτάρι που πέταξε ο Πέτσας στην εκπομπή του Παπαδάκη και στην οποία παρεβρίσκονταν και το πουλέν της Δούρου ο Καραμέρος (όλα τα καλά παιδιά ε;) ότι όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει ...

    Στο άκουσμα των παραπάνω άρχισαν όλοι να ζητούν επιδόματα για την αλλαγή των καυστήρων φυσικού αερίου σε ...πετρέλαιο , επιδομά για πετρέλαιο, επίδομα , επίδομα, επίδομα...

    Ούτε ένας δεν σκέφτηκε να κάνει την ερώτηση του 1.000.000 και να ξεβρακώσει τον υπουργό της κυβέρνησης των αρίστων ρωτώντας τον απλά πως συμβαδίζουν αυτά που μας προτείνει σήμερα για απεμπλοκή από το φυσικό αέριο και επιστροφή στο πετρέλαιο με τον κλιματικό νόμο που ψήφισαν πριν μερικούς μήνες (τον Μάιο) ο οποίος ΙΣΧΥΕΙ και προβλέπει :

    Για τα κτίρια, από το 2023 θα απαγορευτεί η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου (μέχρι το τέλος του 2022 το ΥΠΕΝ θα καθορίσει αναλυτικά τις περιοχές).
    Από το 2025 θα απαγορευτεί εντελώς η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου και από το 2030 η χρήση τους.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σκρέκας εκτίμησε ότι καυστήρες πετρελαίου έχουν σήμερα περίπου το 30% των κτιρίων και ότι το 40% των δικαιούχων επιδότησης χρησιμοποιούν αυτό το μέσο θέρμανσης. Υποσχέθηκε δε ότι θα ανακοινωθούν μέτρα μέσα στον χρόνο ζωής της κυβέρνησης για την υποστήριξη της μετάβασης αυτής.

    https://www.kathimerini.gr/society/561592753/katargisi-kaystiron-petrelaioy-eos-to-2030/

    Επίσης :

    Άρθρο 11
    Απαγόρευση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα
    1. Απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα από την 31η Δεκεμβρίου 2028. Υφιστάμενες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα παύουν να ισχύουν κατά την ημερομηνία αυτή.

    Στερεά ορυκτά καύσιμα είναι ο λιγνίτης (εγχώριος) και το πετρέλαιο (εισαγόμενο εκτός από το κοίτασμα του Πρίνου).
    Αρα φορτίο βάσης το φυσικό αέριο το οποιο ώς LNG θα κρατήσει τις τιμές στη στρατόσφαιρα για πάντα.

    Αυτό δέν ψηφίστηκε πριν κάτι χρόνια αλλά πριν τέσσερις μήνες !!!!

    Δεν τον ρώτησε επίσης κανένας αριστερούλης για τις στρεβλώσεις του Χρηματιστηρίου Ενεργείας .

    Λογικό.Οι μέν το αποδέχθηκαν , οι δέ το εφάρμοσαν.

    Εκτός αυτού δεν τέθηκε καθόλου το ερώτημα πέρα από τα επιδόματα εάν με βάση τα νέα δεδομένα κρίνετε σκόπιμο να επανεξεταστεί η ενεργειακή πολιτική της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

    Η λύση είναι επιδόματα εκατοντάδων εκατομμυρίων κάθε μήνα (για πόσο άραγε;) ή μήπως έστω και τώρα αλλαγή μίγματος ηλεκτροπαραγωγής με κατασκευή ή αναβάθμιση λιγνιτικών για φορτία βάσης με νέες τεχνολογίες κατακράτησης ρύπων και επιδότηση φωτοβολταικών στις στέγες (όχι τα φαραωνικά που ετοιμάζουν και όχι μόνο 250.00 όπως είπανε αλλά όπου είναι εφικτό ώς προς το δίκτυο και ταυτόχρονα παροχή δυνατότητας στους ιδιώτες εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού γιατί δεν έχουν όλοι μονοκατοικία αλλά πολλοί έχουν ένα σπίτι στο χωριό ) τα οποία είναι και προβλέψιμα και μέσα στην κατανάλωση;

    2.13 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:37 π.μ.
    Έχετε απόλυτο δίκιο.
    Ως προς το νερό έχει ήδη ζητηθεί (από το 2012)
    η καταγραφή από τους αγρότες μέσω των ΟΤΑ τυχόν πηγών ύδρευσης που έχουν στα κτήματά τους.
    Δείτε τι σχεδιάζουν στο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας.
    Ο νοών νοείτω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουν ψηφησει τετοιο νομο και σφυρανε αδιαφορα αραδιαζοντας αρλουμπες και δεν βγαινει ενας δημοσιογραφος ενας πολιτικος να τους τον υπενθυμίσει; Ειμαστε για γελια και για κλαματα αλλα εμεις θα ξεπαγιασουμε στο τελος δυστηχως

      Διαγραφή
    2. Προς υπενθύμιση :

      Νέος κλιματικός νόμος: Τέλος στους καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης από το 2025

      https://www.youtube.com/watch?v=ZrlGd7l_2V4

      Νέος κλιματικός νόμος: Τι προβλέπει για καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης, ηλεκτροκίνηση, νησιά και υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων

      Μέτρα για τα κτίρια: Από το 2023 προβλέπεται η απαγόρευση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου σε νέες οικοδομές. Από το 2025 απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Από το 2030 απαγόρευση χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

      https://www.paron.gr/2021/11/18/neos-klimatikos-nomos-ti-provlepei-gia-kaystires-petrelaioy-thermansis-ilektrokinisi-nisia-kai-ypochreotiki-asfalisi-ktirion/

      Αυτά...



      Διαγραφή
    3. Ναι, πολύ σωστά κι ευχαριστούμε, ήταν πολύ σημαντικό ήδη το πρώτο σχόλιο. ΦΕΚ 105/Α/27-5-2022 Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος.
      Θα πέσει βεβαίως και το κατάλληλο "στόλισμα" στους ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ κι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.

      Διαγραφή
    4. "Θα πέσει βεβαίως και το κατάλληλο "στόλισμα" στους ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ κι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ".

      Ήμουν σίγουρος.

      Εγώ ευχαριστώ για το φιλόξενο βήμα που δίνετε.

      Διαγραφή