Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Τρόμος πάνω απ' τη Γερμανία της Energiewende! Κι όμως, τα είχαμε πει πολλά χρόνια νωρίτερα!

Για όσους κοιτούν τα τεχνικά δεδομένα, χωρίς να πιπιλίζουν το δάχτυλο και χωρίς να προσκυνούν εθελοτυφλώντας τη νέα θρησκεία της δήθεν "Πράσινης" ανάπτυξης, τα πράγματα ήταν απολύτως σαφή και ξεκάθαρα εδώ και πολλά χρόνια! Ήταν Μάιος του 2015, πάνω από 7 χρόνια έχουν περάσει, όταν το ιστολόγιο έκανε σειρά τριών αναρτήσεων με θέμα "Η ασφάλεια ηλεκτροδότησης και πώς να τη χάσετε", με ξεχωριστή αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, στην περίπτωση της Γερμανίας και στην περίπτωση της Βρετανίας. Κι απ' τις τρεις χώρες σήμερα στη χειρότερη μοίρα βρίσκεται η Γερμανία, της διαβόητης Energiewende, που παρ' όλες τις δήθεν "Α"ΠΕ βλέπει με τρόμο την απειλή διακοπής της ροής του Ρωσικού φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, η μεν Ελλάδα έχει τερματικό υποδοχής LNG και αγωγό από Αζερμπαϊτζάν, η δε Βρετανία έχει και δική της παραγωγή αερίου, ενώ στις 10/7/2022 οι αποθήκες της είναι ήδη γεμάτες κατά 94,81%.

Αυτό λοιπόν που πληρώνουν σήμερα οι Γερμανοί δεν είναι τίποτα διαφορετικό απ' την πλήρη αποτυχία της Energiewende. Και δυστυχώς στον ίδιο αποτυχημένο δρόμο, της αθρόας εγκατάστασης αιολικών και φαραωνικών φ/β εργοστασίων συνεχίζει να βαδίζει η Ελλάδα, προκειμένου απ' την άρον-άρον απολιγνιτοποίηση να ωφεληθούν οι ντόπιοι ολιγάρχες και Γερμανικές εταιρείες.

Πλέον είναι σαφές στους πάντες πως η απόπειρα της Γερμανίας να ελέγξει την τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο, με τους δίδυμους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2, απευθείας απ' τη Ρωσία, γύρισε ως μπούμερανγκ σε βάρος της. Όπως φάνηκε το Σαββατοκύριακο 9-10/7/2022, τρόμος διακατέχει πλέον τους Γερμανούς σε ανώτατο επίπεδο, για την επικείμενη/ενδεχόμενη πλήρη διακοπή της ροής του Ρωσικού αερίου.

Ο υπερυπουργός Οικονομικών & Κλίματος Habeck, μιλώντας στις 9/7/2022 στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk για την κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ζήτησε ...

"περαιτέρω πολιτική στήριξη", καθώς "οι προσαρμογές των τιμών για τους καταναλωτές θα είναι δύσκολες και για μερικούς ανθρώπους πολύ δύσκολες", βάζοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Με άλλα λόγια ο Πράσινος Habeck αντιλαμβάνεται πως με το πολυετές μπάχαλο της Energiewende, την οποία οι Πράσινοι κυρίως προώθησαν, πλέον κινδυνεύει "να τους πάρουν με τις πέτρες".

Πολιτική στήριξη ωστόσο μάλλον δεν θα βρει, καθώς ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ηγέτης του CSU, Markus Söder, σε συνέντευξή του στη WELT am Sonntag της 10/7/2022, είπε πως "η Γερμανία δεν είχε καμία πραγματικά ασφαλή κατάσταση εφοδιασμού" και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των 3 τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων, στην οποία αντιτίθεται ο Καγκελάριος Σολτς. Κι η επικεφαλίδα στην εικόνα είναι ξεκάθαρη: "Σε περίπτωση μπλακ άουτ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι μόνη υπεύθυνη". Βγήκαν ήδη τα πολιτικά μαχαίρια και μόλις πήγε περίπατο η "περαιτέρω πολιτική στήριξη", που ζήτησε ο Habeck.

Το μπάχαλο της Energiewende, με την αθρόα εγκατάσταση αιολικών στο βορρά, την αθρόα εγκατάσταση φ/β στο νότο και την υπερδεκαετή καθυστέρηση ανάπτυξης των απαιτούμενων δικτύων μεταφοράς βορρά-νότου, έχει καταστήσει τη Βαυαρία μια περιοχή εξαιρετικά επισφαλούς τροφοδότησης με ενέργεια και πλέον βιομηχανίες εξετάζουν τη μετεγκατάστασή τους απ' το νότο στο βορρά! Εκεί όπου έρχεται αξιόπιστο υδροηλεκτρικό και πυρηνικό ρεύμα απ' τη Σκανδιναβία, εκεί όπου πρόκειται να έρχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Και πώς να βρει ο Habeck πολιτική στήριξη, όταν η Ένωση της Βαυαρικής Βιομηχανίας έδωσε στις 1/7/2022 στη δημοσιότητα έκθεση 50 σελίδων της εταιρείας συμβούλων Prognos, για τις επιπτώσεις από τη διακοπή τροφοδοσίας με Ρωσικό φυσικό αέριο. Η έκθεση δείχνει πως η διακοπή θα οδηγήσει σε ύφεση, με όλες τις συνέπειες για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποτραπεί όσο το δυνατόν περισσότερο ένα εμπάργκο φυσικού αερίου. Εάν παρόλα αυτά παρουσιαστεί διακοπή παράδοσης, ο ομοσπονδιακός διανομέας φορτίου πρέπει να διασφαλίσει ότι η οικονομική ζημιά θα περιοριστεί στο ελάχιστο. Ταυτόχρονα, πρέπει να τερματιστεί η υπάρχουσα εξάρτηση όσο το δυνατόν συντομότερα -ιδίως διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού μας και επιταχύνοντας την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης- και δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέες μονόπλευρες εξαρτήσεις όσον αφορά τις προμήθειες ενέργειας.

Με άλλα λόγια η έκθεση πιστοποιεί πως 140GW "Α"ΠΕ είναι παντελώς ανίκανα να δώσουν ασφάλεια εφοδιασμού στη Γερμανία, παντελώς ανίκανα να διασφαλίσουν την υποκατάσταση ούτε καν 10GW φυσικού αερίου.

 

 

13 σχόλια:

  1. Άμα θέλει ο πρωθυπουργός (της "Ελληνικής Δημοκρατίας") να βοηθήσει περισσότερο τις γερμανικές εταιρίες και να βγάλει και από τη δύσκολη θέση τους φίλους του τους Γερμανούς, ας κάνει πρόταση στις Βρυξέλλες να βάλουν και την Ρωσία στην ΕΕ - τουλάχιστον για τον φετινό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα! Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει αν "ο κακός Ρώσος" αυξήσει τη ροή αερίου όταν ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης, για να μην παγώσει ο κοσμάκης. Τι θα κάνουν τότε; Θα στείλουν το αέριο στη βιομηχανία, για να πουν πως "ο κακός Ρώσος" παγώνει τα νοικοκυριά;

      Διαγραφή
    2. Άμα είναι για λόγια, δεν έχουν πρόβλημα... Κάτι θα βρουν να πουν. Θα πουν πχ ότι φταίνε οι συνταξιούχοι, οι συνδικαλιστές, οι επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις, οι μετανάστες, οι εβραίοι, οι κομμουνιστές, οι ινδιάνοι - όλοι οι γνωστοί υπεύθυνοι για τα δεινά της ανθρωπότητας. Οι πιο πολλοί θα συμφωνήσουν, καθώς από το παράθυρο, πίσω από την κουρτίνα, βλέπουν στη γειτονιά τους τόσους εχθρούς. Κι εφόσον το επιβεβαιώνει και η τηλεόραση...

      Διαγραφή
    3. Επειδή απ' όσο έχω παρακολουθήσει την ειδησιογραφία , το φυσικό αέριο μειώθηκε γιατί Βουλγαρία και Πολωνία δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, επειδή η Ουκρανία έκλεισε έναν αγωγό από τους τρείς που περνάν από το έδαφός της και στον North stream 1 έχει μειωθεί η παροχή από το πρόβλημα της τουρμπίνας που είναι στον Καναδά. Υπάρχουν πραγματικές ειδήσεις που φαίνεται ότι η Ρωσία μειώνει την παροχή; Γιατί αν δεν μειώνει η Ρωσία -που σε τελευταία ανάλυση θα ήταν λογικό να κάνει τέτοιο παιγνίδι - τότε η άρχουσα τάξη επιζητάει βίαιη προσαρμογή στο μελλοντικό καθεστώς που έχει σχεδιάσει χωρίς να την προβληματίζουν οι κοινωνικές αντιδράσεις .

      Αν μας αρέσει και η συνωμοσιολογία τότε θα προβληματιζόμουν και στην σκέψη ότι η δύση αναζητά την κοινωνική αναταραχή γιατί αν την συντρίψει ή την διαχειριστεί -όπως σίγουρα πιστεύει- ,τότε μπορεί να έχουμε αντιγραφή του πειράματος του Δημοψηφίσματος 2015 στην Ελλάδα, την ανατροπή του από το ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησε τέτοιο αίσθημα ήττας στον Ελληνικό λαό που ενώ περνάει τα χειρότερα από όλους τους Ευρωπαίους έχει τις λιγότερες αντιδράσεις λόγω παραίτησης.

      Διαγραφή
    4. Ενδιαφέρουσα η άποψη, καθώς η ΕΕ φαίνεται είναι να επιδιώκει την τροφοδότηση του πληθωρισμού μέσω της ακριβής ενέργειας, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές αντιδράσεις. Χθες ωστόσο διάβαζα πως η ΕΚΤ σταματά τις αγορές ομολόγων, προκειμένου να μειώσει την προσφορά χρήματος και τον πληθωρισμό, οπότε αναμένεται ένας "πολύ ενδιαφέρων" χειμώνας.

      Διαγραφή
    5. Οι άρχουσες τάξεις, στους αιώνες, ανέκαθεν, σφίγγουν τη θηλιά όσο τους παίρνει. Έχουν σταθερές αξίες, εύκολα αναγνωρίσιμες σε κάθε ρεαλιστή. Και στην Περσία του Δαρείου είχε άρχουσα τάξη, και στη φεουδαρχία είχε άρχουσα τάξη, και μετά τη γαλλική επανάσταση είχε άρχουσα τάξη, και στον 20ο αι. είχε άρχουσα τάξη. Παντού και πάντα. Δεν γίναμε όλοι ίσα κι όμοια επειδή τώρα έχουμε "ΕΕ των λαών" και "ανθρώπινα δικαιώματα" όπως πολύ επικίνδυνα ή και ύπουλα πολλοί διαδίδουν, ειδικά μερικοί ψευτοαριστεροί που "θα τα διορθώσουν όλα αν εκλεγούν".
      Η άρχουσα τάξη έχει σταθερά "θέλω". Είναι ο βαθμός συναίνεσης των "από κάτω" που καθοδηγεί τις εξελίξεις. Έτσι θα γίνει και τώρα.
      «Αλίμονο στον αυτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισιάς παραδίνεται, για να σωθεί, .. στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών« είχε γράψει ο Βάρναλης στην αληθινή απολογία του Σωκράτη.

      Διαγραφή
    6. Καλά όλα τα άλλα, την αναφορά στο Θεό τι την θέλατε; Μην ασχολείστε με πράγματα που, δυστυχώς για σας, δεν καταλαβαίνετε, δεν νιώσατε, δεν πιστέψατε και δεν θεολογησατε επί αυτών. Η Ορθοδοξία δεν είναι ιερατείο της αρχαίας Αιγύπτου. Μακάρι κάποτε να την γνωρίσετε.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για όλα τα άρθρα, όλα αυτά τα χρόνια.
    https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/393284/to-kalorifer-stous-19-vathmoys-leei-i-komision-kleiste-ta-fota-leei-i-gallia-poso-pithanes-oi-diakopes-reymatos-stin-ellada

    Μια ερώτηση αν γνωρίζεται(το πιθανότερο γνωρίζετε):
    Τι μας έχει απομείνει από κοιτάσματα λιγνίτη(τα ξεπούλησαν όλα?) και τι από λιγνιτικά εργοστάσια...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουμε πρόβλημα κοιτασμάτων/αποθεμάτων, έχουμε πλέον πρόβλημα ανοικτών ορυχείων ικανών να λειτουργήσουν και μονάδων που να μπορούν να δουλέψουν. Η ΔΕΗ είχε ζητήσει να κλείσει το σύνολο τον Αύγουστο 2021 και δεν την άφησε ο ΑΔΜΗΕ. Το Ορυχείο Αμυνταίου το έκλεισαν και το έδωσαν στους Γερμανούς για φ/β, το Ορυχείο Καρδιάς το έκλεισαν και ξήλωσαν τον εξοπλισμό, στο Ορυχείο Αχλάδας κήρυξαν τον ιδιώτη εκμεταλλευτή έκπτωτο, επενδύσεις δεν έκαναν, συντηρήσεις δεν έκαναν, το προσωπικό το έδιωξαν με εθελούσιες, το εργολαβικό προσωπικό μετανάστευσε και εκτός Ελλάδας, εργολαβικός εξοπλισμός πουλήθηκε, ένα πλήρες μπάχαλο! Και τώρα λένε "επιστροφή στο λιγνίτη"; Πού πας ρε Καραμήτρο;
      https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1669810/hristos-kolovos-energeiako-sano-gia-tis-panakrives-politikes-energeias/

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση,
      Είστε κατατοπιστικότατος (όπως πάντοτε)!

      Διαγραφή
    3. Και κάτι ακόμη, τα υδροηλεκτρικά που έχουν υψηλότερο συντελεστή απόδοσης από άλλες ΑΠΕ, τα έχουν ξεχάσει τελείως ή είναι η εντύπωση μου...?

      Διαγραφή
    4. Όπως φαίνεται στη σελίδα του ΑΔΜΗΕ, το τελευταίο 10ήμερο είναι στο 8-10%. Στο κατακαλόκαιρο τα ποτάμια δίνουν υποχρεωτικά νερά, για να ποτίζουν οι αγρότες. Βέβαια έχουμε και 2 αντλησιοταμιευτικά, για τα οποία δεν δημοσιεύουν στοιχεία, αν και πόσο τα δουλεύουν.

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα σας, και πάλι ευχαριστώ.

      Διαγραφή