Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Πόσα GW νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο χρειάζεται ξαφνικά ΆΜΕΣΑ η Γερμανία; Πόοοοσα;;;


Το Ινστιτούτο Οικονομικών της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (EnergieWirtschaftliche Institut an der Universität zu Köln, EWI) ιδρύθηκε το 1943 ως συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και εταιρείες της ενεργειακής βιομηχανίας. Πρόσφατα εξέτασε την ενεργειακή πολιτική της νέας τρικομματικής κυβέρνησης, αυτής που ακόμα δεν ορκίστηκε, και τα συμπεράσματα είναι κόλαφος για την Energiewende, (την εδώ και 25 περίπου χρόνια δρομολογημένη μετάβαση σε σύστημα ηλεκτροδότησης βασισμένο σε "Α"ΠΕ).

Η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να φέρει πιο μπροστά το κλείσιμο των ανθρακικών εργοστασίων, ιδανικά στο 2030 αντί για το πρόσφατα συμφωνημένο και νομοθετημένο τέλος του 2038. Με βάση τα στοιχεία του 2019, αυτό σημαίνει απόσυρση συνολικά περίπου 25GW λιθανθρακικών και περίπου 21GW λιγνιτικών εργοστασίων. Για να γίνει αυτό εφικτό, όπως ...

φαίνεται στο δεξί μέρος στο πιο πάνω διάγραμμα, πρέπει να κατασκευαστούν μέχρι το 2030 τουλάχιστον 23GW νέων εργοστασίων φυσικού αερίου και η εγκατεστημένη ισχύς ελεγχόμενων/κατανεμόμενων μονάδων να περιοριστεί από 108GW το 2019 σε 71GW το 2030. Προς το παρόν έχουν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν μόλις 2,3GW νέων εργοστασίων φυσικού αερίου μέχρι το 2023, αλλά απαιτούνται 10 φορές περισσότερα! (Στο διάγραμμα DLS είναι η "μελέτη κλιματικής ουδετερότητας" και KV η συμφωνία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης).

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Είναι προφανές πως ακόμα και στη Γερμανία τα εργοστάσια δεν φυτρώνουν σ' ένα πρωί: χρειάζονται προγραμματισμό, αδειοδότηση, εξεύρεση χρηματοδότησης, χρόνο κατασκευής, κλπ. Πότε θα προγραμματιστούν, πότε θα αδειοδοτηθούν, πότε θα κατασκευαστούν τα εργοστάσια; Καλή τύχη στη νέα κυβέρνηση!

Ταυτόχρονα, πάντα κατά τα συμπεράσματα του EWI, η μέγιστη αιχμή ζήτησης ηλεκτρισμού εκτιμάται πως από 77GW το 2019 θα αυξηθεί σε 95GW το 2030 και θα πρέπει να καλυφθεί με τα ελεγχόμενα/κατανεμόμενα εργοστάσια και συνδυασμό μέτρων όπως εισαγωγές ηλεκτρισμού, "διακοψιμότητα" στη βιομηχανία και αποθήκευση ενέργειας. Ήδη τον τελευταίο μήνα η Γερμανία είδε αιχμές ζήτησης πάνω από 80GW, ακόμα και πάνω απ' τα 86GW στις 11πμ της Τρίτης 30/11/2021, οπότε κάποιοι θεωρούν πλέον πως τα Χριστουγεννιάτικα λοκντάουν που ανακοινώθηκαν έχουν σχέση και με το φόβο επάρκειας ρεύματος, αν τυχόν υποχωρήσουν ξανά οι άνεμοι.

Επιπρόσθετα στα 23GW νέων εργοστασίων φυσικού αερίου απαιτείται επίσης μέχρι το 2030 ΕΤΉΣΙΑ καθαρή προσθήκη (νέες κατασκευές μείον αποσύρσεις παλαιών) για 14,6GW φωτοβολταϊκά, 3,9GW χερσαία αιολικά και 2,2GW υπεράκτια αιολικά. Αυτό σημαίνει πως η μέση ετήσια προσθήκη των τελευταίων 10 ετών σε φωτοβολταϊκά και υπεράκτια αιολικά θα πρέπει να υπερτριπλασιαστεί.

Αν τώρα δεν καταλάβατε τη δυσκολία που έχει ο ΕΤΉΣΙΟΣ στόχος επέκτασης των φωτοβολταϊκών την τρέχουσα δεκαετία στη Γερμανία, δεν θα καταλάβετε ποτέ γιατί ο Μητσοτάκης έτρεξε να παραχωρήσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ γης στη Γερμανική RWE, προκειμένου να βάλει φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία. Κάνει σε μικρότερη κλίμακα αυτό που ήθελε να κάνει ο Σόιμπλε το 2011, με το αλήστου μνήμης "Σχέδιο Ήλιος", αυτό που προωθούσε ο τύπος που έχασε το δισκάκι της λίστας Λαγκάρντ. Δοξάστε λοιπόν τον καταφερτζή "πατριώτη", εξυπηρετεί τους Γερμανούς εκεί που ο ΓΑΠ απέτυχε το 2011 ...

 

10 σχόλια:

  1. Για να καταλάβουμε για το τι απάτη μιλάμε, το αστέρι των Πράσινων ο Habeck  θέλει να πιέσει μέσω της ΕΕ να χαλαρώσουν οι περιβαλοντικές ρυθμίσεις για τις ανεμογεννήτριες.
    https://news.in-24.com/news/367855.html

    Θα έχουμε ¨πράσινη¨ ανάπτυξη χωρίς δάση.
    Αλλά κι εδώ εμείς δείξαμε το δρόμο με την εισήγηση της Not my president στο ΣΤΕ το 2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Πράσινοι είναι οι συνεχιστές των Ναζί, έχουν τα ίδια χρώματα και τις ίδιες αντιλήψεις. Κι αν νομίζουν πως επειδή μπήκαν στην κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι γουστάρουν, είναι μακριά νυχτωμένοι, οι windwahn.de και οι stromautobahn.de τους περιμένουν στη γωνία!

      Διαγραφή
  2. Μπορεί να κάνει και κάτι ακόμη πιο μεγαλειώδες ο "πρωθυπουργός της Ελλάδος" και να χαρίσει λιγνίτες και μονάδες στη Γερμανία ώστε να παράγει λιγνιτικό ρεύμα η Γερμανία στην Ελλάδα (η Ελλάδα δεν θα να παράγει λιγνιτικό ρεύμα τηρώντας την δέσμευση "απολιγνιτοποίησης")και να μας το πουλάει σε τιμές "ελεύθερης αγοράς". Σίγουρα τότε θα έχουν να λένε τα καλύτερα λόγια για μας στο Βερολίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω νέα. H RWE προειδοποιεί πως δε φτάνει το φυσικό αέριο κ ίσως αναγκαστεί να κλείσει 2 εργοστάσιά της.
    https://www.cicero.de/wirtschaft-gas-gaskraftwerke-winter-russland-strom

    Δυστυχώς το άρθρο είναι πλέον σε paywall, αλλά λέει:
    - Δεν υπάρχουν ρεζέρβες
    - περίεργο που τέτοιο warning δεν έδωσαν και άλλοι providers (σχόλιο δικό μου: Τα περισσότερα εργοστάσια αερίου ανήκουν σε δήμους με ό,τι πολιτικά αυτό συνεπάγεται)

    Winter is coming!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ.
      https://agsi.gie.eu/#/: κάθε μέρα στο κόκκινο είναι τα αποθέματα, εκτός απ' την Πορτογαλία και περιστασιακά τη Βρετανία. Κι ακόμα είμαστε στην αρχή του χειμώνα. Τον Απρίλιο 2022, αν υπάρχει ακόμα απόθεμα, η στάθμη θα είναι πολύ πιο χαμηλή απ' τον Απρίλιο 2021. Και θα πρέπει οι δεξαμενές να γεμίσουν για τον επόμενο χειμώνα, για να μην ξαναγίνουν τα φετινά. Αυτό δείχνει συνέχιση των ακριβών τιμών, όσο κι αν οι αποτυχημένοι πολιτικοί λένε για παροδικές αυξήσεις.

      Διαγραφή
    2. Ενδιαφέρον που για την Ελλάδα δεν εμφανίζονται αποθέματα. Να υποθέσω πως όλα σε spot συνθήκες;

      Τρομαχτικό πως στις περισσότερες χώρες η κατανάλωση είναι σε 5-10πλάσιο ρυθμό από την αναπλήρωση.
      Ο ορισμός του blade runner .

      Διαγραφή
    3. https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/530239/poioi-kai-poies-possotites-aeriou-eisigagan-to-noemvrio-kindynous-egkymonei-i-diatisia-to-pithano-senario-symfonias-me-tous-rosous

      Διαγραφή
  4. Κατσε πρωτα να αποσυρθουν τα πυρηνικα το 2022. Συμμετεχουν με 8 GWh περιπου στο συστημα. Ποτε και με τι θα τα αντικαταστησουν. Μαλλον με εισαγωγες. Θα τριβουν τα χερια τους οι πολωνοι και οι Σκανδιναυοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον αγωγό Nord Stream 2 θα έχουν άλλα 55 εκατ. κ.μ. Ρώσικο αέριο. Τώρα παίζουν το παιχνίδι των Ρώσων, ν' ανεβάσουν την τιμή που θα πουλάνε στους γύρω μέσω του Nord Stream 2. Ο αγωγός φυσικά και θα λειτουργήσει το 2022. Τελειωμένο έργο μόνο οι ξεφτίλες Έλληνες πολιτικοί κρατούν ανενεργό (υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας).

      Διαγραφή