Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Τιμή ηλεκτρισμού πόοοσο; Έρχονται ΤΕΡΆΣΤΙΕΣ αυξήσεις στις τιμές των ΤΡΟΦΊΜΩΝ, το νέο έτος.


Τρέμουλο πιάνει πλέον τους καταναλωτές, κάθε φορά που έρχεται ένας νέος λογαριασμός για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Οι κερδοσκόποι κάνουν καθημερινό πάρτι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς τα χρηματοοικονομικά κέρδη είναι πιο εύκολα και πιο γλυκά απ' τα κέρδη της πώλησης ηλεκτρισμού. "Ο ανταγωνισμός πολλών παρόχων θα ρίξει τις τιμές" είναι το παραμυθάκι που σέρβιραν στους καταναλωτές όταν προχώρησαν στην "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά όποιος είδε αυτό το παραμυθάκι κάπου να λειτουργεί στην πράξη, να μας το πει για να βάλουμε "το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων".

Δείτε στο πιο πάνω διάγραμμα απ' το Χρηματιστήριο Ενέργειας τη διακύμανση τιμής για τις 15/12/2021, εορτή του Αγίου Ελευθερίου, μεγάλη η χάρη του κι ας κάνει κάτι για να ελευθερωθούμε κι εμείς απ' τα δεσμά που μας έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια. "Τρενάκι του τρόμου"  η αγορά ηλεκτρισμού, πάνω από τριακόσια (300) ευρώ η ενδοημερήσια διακύμανση της τιμής! Από ελάχιστο 62,44€/MWh στις 4 τα ξημερώματα, τότε που οι περισσότεροι κοιμόμαστε και η ζήτηση ρεύματος μειώνεται, η τιμή κάνει άλμα στα 290€/MWh στις 7 το πρωί, τότε που οι πολλοί έχουν ξυπνήσει και έχουν ξεκινήσει είτε ετοιμάζονται για τη δουλειά. Το αποκορύφωμα στις 5 το απόγευμα, η τιμή εκτοξεύεται στα 369,40MWh, ασφαλώς έργο των αχρήστων "αρίστων". 


Δυστυχώς έχει και χειρότερα! Στις 9 το πρωί της 16/12/2021 έχουμε νέο ιστορικό ρεκόρ, για πρώτη φορά βλέπουμε τιμή 400€/MWh. Ένα ρεκόρ που κράτησε λίγες μόνο ώρες, καθώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας η τιμή όχι απλά εκτοξεύθηκε στα 425€/MWh, αλλά για πέντε συνεχόμενες ώρες είναι στη ζώνη 399,72 έως 425,00€/MWh. Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως ...
στις 3-4 τα ξημερώματα η τιμή είναι 194,54€/MWh, όταν την αμέσως προηγούμενη ημέρα ήταν μόλις 62,44€/MWh! Φυσικά μην περιμένετε να συγκινηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αυτοί είναι απλοί θεατές στο δράμα που ζούμε οι καταναλωτές.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.


Όπως ακριβώς είχα προβλέψει πριν 3 εβδομάδες, η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε σε νέα υψηλά μπαίνοντας ο Δεκέμβριος. Και τα χειρότερα είναι μπροστά μας, καθώς ακόμα είμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, αποθέματα αερίου στην Ευρώπη ΔΕΝ υπάρχουν και η ζήτηση λόγω εποχής θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία του Entso-e λένε πως η πάμπλουτη Γερμανία έχει περιορίσει τη χρήση του πανάκριβου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και καίει ΚΑΙ λιγνίτη ΚΑΙ λιθάνθρακα "με τα μπούνια". Στην Ελλάδα η σύνθεση του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής δείχνει πως κυβέρνηση και ΔΕΗ έχουν επιλέξει να καίνε το πανάκριβο αέριο, εξοντώνοντας τους καταναλωτές και την οικονομία. Ο λιγνίτης εδώ και μήνες είναι πολύ πιο φθηνός απ' το αέριο, αλλά οι ανίκανοι έκλεισαν λιγνιτωρυχεία για να δώσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Γερμανική RWE, να τις γεμίσει φωτοβολταϊκά. Σε άλλες εποχές αυτές οι συμπεριφορές θα στοιχειοθετούσαν εθνική προδοσία ...

Απ' το καλοκαίρι είχα γράψει πως "λιγνίτης θα λέτε και θα κλαίτε": ακρίβεια, πληθωρισμός, ενεργειακή φτώχεια τσακίζουν ήδη τους πολίτες, αλλά κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ κυριολεκτικά πουλάνε τρέλα! Όλα καλά για την κυβέρνηση κι ας καλπάζουν ακρίβεια, πληθωρισμός, ενεργειακή φτώχεια! Φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός απ' τη δική τους ανικανότητα. Όπως ακριβώς και για ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΝΑΤΙΚΟ, που προκάλεσε η κυβέρνηση, με την εντελώς χυδαία διαχείριση της πανδημίας. Όπως και για τις ΤΕΡΆΣΤΙΕΣ αυξήσεις στις τιμές των ΤΡΟΦΊΜΩΝ, που έρχονται το νέο έτος.

Το "κερασάκι στην τούρτα"; Οι δήθεν "φθηνές" "Α"ΠΕ, μαζί και τα υδροηλεκτρικά, πληρώνονται την Οριακή Τιμή Συστήματος, που για τις 16/12/2021 είναι 328,46€/MWh (μέση τιμή ημέρας). Μαντέψτε ποιος πληρώνει! Και ποιοι θησαυρίζουν!

 

6 σχόλια:

  1. Μόνη ελπίδα πλέον η "πατριωτική πτέρυγα της συντηρητικής παράταξης" ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο η επιστροφή στο 1993 μας δίνει μια μικρή ελπίδα. :-)

      Διαγραφή
    2. Καλά θα ήταν, αλλά Ο Ανδρέας ήταν ένας. Όταν έχεις ζήσει Ανδρέα, πώς να συμβιβαστείς με Ανδρουλάκη, της σοσιαλδημοκρατίας, της κλιματικής κρίσης και των υποχρεωτικών εμβολιασμών;

      Διαγραφή
  2. Τριπλασια χρέωση θα εχουμε έμαθα από τον παροχο μας στη θέρμανση. Ειναι πιθανό να την κλείσουμε γιατί ένας συγκάτοικος βρισκεται σε πληρη αδυναμία να πληρώσει! Σταματάει ο νους! Εγκληματίες και ακόμα οι ψηφοφόροι τους δεν θέλουν να δούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερφορολόγησαν αρχικά το πετρέλαιο θέρμανσης, πάγωσε ο κοσμάκης, για να μας αναγκάσουν να βάλουμε με το ζόρι φυσικό αέριο. Τώρα με τα αναξιόπιστα αιολικά τους να μη γυρίζουν, αναγκάστηκαν να ρουφήξουν όλο το αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και εκτόξευσαν την τιμή στα ουράνια. Πάνω από 3 φορές θα είναι η αύξηση. Μας πάγωσαν με το πετρέλαιο, θα μας παγώσουν και με το αέριο.

      Διαγραφή