Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Πόσο % της Γερμανικής γης για χερσαία αιολικά; Καλή τύχη στη νέα κυβέρνηση!

"Λευκός καπνός" φάνηκε μετά από δυο μήνες διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και τελικά ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θα διαδεχθεί την "αγαπημένη όλων των Ελλήνων" Άγκελα Μέρκελ. Όλη την 178 σελίδων συμφωνία των τριών κομμάτων (Σοσιαλδημοκράτες-SPD, Πράσινοι-Grünen, Ελεύθεροι Δημοκράτες-FDP), μια "Συμμαχία για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα", μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το κεφάλαιο για το κλίμα και την ενέργεια της τρικομματικής Συμφωνίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καταλαμβάνει το ένα τρίτο του κειμένου! Το κείμενο θεωρεί πως το 2030 η ζήτηση ηλεκτρισμού στη Γερμανία θα είναι περί τις 680-750TWh και το 80% θα καλύπτεται από "Α"ΠΕ. Για να γίνει αυτό πράξη, η επέκταση των "Α"ΠΕ θα χαρακτηριστεί ως "δημοσίου συμφέροντος" και θ' αποκτήσει προτεραιότητα μέχρι την επίτευξη "κλιματικής ουδετερότητας". Κατόπιν αυτού, ευχαρίστως να τους στείλουμε ως πακέτο βοηθείας τη Σύμβουλο Επικρατείας που "ξέπλυνε" στην Ελλάδα τα αιολικά και για τις υπηρεσίες της κατέληξε ως #NotMyPresident. Ευχαρίστως να την κρατήσουν, δεν θα τη ζητήσουμε πίσω!

Ο στόχος για την επέκταση των θαλάσσιων αιολικών το 2030 τέθηκε στα 30GW, το 2035 στα 40GW και το 2045 στα 70GW. Σήμερα υπάρχουν 7,8GW, συνεπώς πρόκειται για τετραπλασιασμό μέχρι το 2030 και σχεδόν δεκαπλασιασμό μέχρι το 2045. Ο στόχος του 2030 για τα φωτοβολταϊκά είναι 200GW (σήμερα υπάρχουν 54GW).


Η επέκταση/επέλαση των χερσαίων αιολικών θα συνεχιστεί αμείωτη και προβλέπεται πως το 2% της Γερμανικής γης θα δοθεί στα αιολικά. Οι ανεμογεννήτριες που παλιώνουν θα μπορούν ν' αντικατασταθούν με νέες, μόνο που οι νέες είναι μεγαλύτερες, χρειάζονται μεγαλύτερες βάσεις και η τωρινή πρακτική είναι να μπαίνουν σε διπλανές θέσεις, δημιουργώντας συνεχές τσιμεντάρισμα του εδάφους. Να ευχηθούμε λοιπόν "καλή τύχη" στη νέα κυβέρνηση, καθώς ...
η αντίθεση των πολιτών στα χερσαία αιολικά έχει απλωθεί σ' όλη τη Γερμανία, χαρακτηριστικό το πιο πάνω σκίτσο απ' τον ιστότοπο windwahn.com.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.


Οι Δημοτικές Ενότητες της Γερμανίας είναι συνολικά 10.795 και υπάρχουν ήδη 1.131 τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις ενάντια στα αιολικά. Όσο και να ψάξετε, ΔΕΝ θα βρείτε ούτε μια οργάνωση ενάντια στα φωτοβολταϊκά. Η εντατικοποίηση της επέλασης των χερσαίων αιολικών αναμένεται να δημιουργήσει νέο, πιο σφοδρό κύμα αντιδράσεων και στη Γερμανία υπάρχουν και θεσμοί που αποφασίζουν πέρα απ' τις επιθυμίες της εκάστοτε κυβέρνησης, όχι όπως στην Κολομβία των Βαλκανίων.

Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει την ταχύτερη απόσυρση των ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, ιδανικά προς το 2030. Για να το πετύχει, θα χρειαστεί νέα εργοστάσια φυσικού αερίου, οπότε ο νέος αγωγός Nord Stream 2 θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής μετάβασης.

Λεπτομέρειες για το πρακτικό μέρος των ιδεών επέκτασης των "Α"ΠΕ αναμένονται προς το καλοκαίρι του 2022, αλλά, υπάρχει μια αδήριτη πραγματικότητα, την οποία δεν θυμούνται ποτέ οι πολιτικοί: η μεταφορά του ρεύματος χρειάζεται δίκτυα υψηλής τάσης και το πρόγραμμα επέκτασης δικτύων μετρά χρόνια καθυστερήσεων. Οπότε μένει να δούμε μήπως αντί για επέκταση των "Α"ΠΕ έχουμε επέκταση των εργοστασίων φυσικού αερίου, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την επάρκεια εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Το είχα πει άλλωστε απ' την πρώτη ανάρτηση πριν 8 χρόνια: το μόνο που μας σώζει είναι να βγάλουμε το αέριο που υπάρχει νότια της Κρήτης. Αυτό που δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ, αφού τη συμφωνία για να έλθει το Ρώσικο αέριο στην Ελλάδα είχε υπογράψει ένας Μητσοτάκης. Μέχρι πότε η πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ θα ανέχεται το Μητσοτακέϊκο;

 

2 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει "πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ". Ποτέ δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή