Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Νέα, εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία CCS, με 25€/τόνο, καθιστά την άρον-άρον απολιγνιτοποίηση ξεκάθαρη εθνική μειοδοσία.


Σε μια από τις πρώτες-πρώτες αναρτήσεις του ιστολόγιου, πίσω στο μακρινό πια Δεκέμβριο του 2013, είχα γράψει πως είναι ερωτηματικό κατά πόσον οι κλιματικοί στόχοι για το 2050 πιάνονται χωρίς την τεχνολογία CCS (Carbon Capture & Storage, συγκέντρωση του CO2 & αποθήκευση). Τότε ακόμα δεν υπήρχε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) είχε υπολογίσει ότι, αν δεν χρησιμοποιηθεί το CCS στην ηλεκτροπαραγωγή, ο λογαριασμός από τα πρόσθετα μέτρα ανεβαίνει κατά περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Η απτή πραγματικότητα είναι πως τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούσαν μέχρι και το 2020 να δίνουν το 83,1% της παγκόσμιας ενέργειας, 4,3% δίνουν τα πυρηνικά, 6,9% τα υδροηλεκτρικά και οι διάφορες "Α"ΠΕ (βιομάζα, γεωθερμία, αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά, κυματική) μόλις 5,7% (στοιχεία από BP statistical review of world energy 2021). Τόσο το ποσοστό όσο και οι ποσότητες των ορυκτών καυσίμων αναμένεται πως έχουν αυξηθεί το 2021, καθώς φυσικό αέριο και κάρβουνο έχουν τεράστια ζήτηση και έκαναν ιστορικά ρεκόρ τιμής.

Κατόπιν των πιο πάνω, και λόγω της παράνοιας για το CO2, έχει τεράστια σημασία μια νέα τεχνολογία CCS, η CycloneCC, που παρουσιάστηκε διεθνώς μόλις στις 28/10/2021 απ' την εταιρεία Carbon Clean. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, πρόκειται για την παγκοσμίως μικρότερου μεγέθους βιομηχανική εφαρμογή CCS, η οποία λύνει το πρόβλημα διαθέσιμου χώρου, μπορεί να στηθεί σε μόλις οκτώ εβδομάδες και να πετύχει κόστος περί τα $30/τόνο, δηλ. περί τα 25€/τόνο. Σημειωτέον πως το δικαίωμα εκπομπής CO2 διαπραγματεύεται στα 58,7€/τόνο, επομένως, πρακτικά, η νέα τεχνολογία υπόσχεται να πετάξει το Χρηματιστήριο δικαιωμάτων στο σκουπιδοτενεκέ!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Ολόκληρη η παρουσίαση ανέβηκε στο YouTube και το ιστολόγιο σας φέρνει το βίντεο, προκειμένου να δείτε τι πραγματικά ειπώθηκε. Η παρουσίαση είναι στ' Αγγλικά και μπορείτε να ενεργοποιήσετε και υπότιτλους. Στην πιο πάνω εικόνα είναι η "καρδιά" του συστήματος, μια κλίνη χημικών αντιδράσεων, που κατασκευάστηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Newcastle.

Το CycloneCC αναπτύχθηκε στη Βρετανία, με την υποστήριξη βαρέων βιομηχανιών, πανεπιστημιακών εταίρων και χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Το προϊόν έρχεται σε προκατασκευασμένα τμήματα, τα οποία μπορούν να ...

συνδεθούν για αύξηση της δυναμικότητας της εγκατάστασης. Καταρχήν απευθύνεται σε χαλυβουργίες, διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες και χημική βιομηχανία, που ψάχνουν να μειώσουν τις εκπομπές CO2, καθώς φέτος εκτοξεύθηκε η τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2, (η οποία βεβαίως είναι και διαρκώς χειραγωγούμενη απ' την ΕΕ μέσω της τεχνητά προσφερόμενης ποσότητας δικαιωμάτων).

Η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πιλοτικά εργοστάσια δυναμικότητας ενός τόνου ανά ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Επί του παρόντος διατίθεται εμπορικά σε επιλεγμένους συνεργάτες με δυναμικότητες 10 τόνους/ημέρα και 100 τόνους/ημέρα. Το Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η τοποθέτηση συστήματος δυναμικότητας 5 τόνων/ημέρα σε χαλυβουργία της Ινδίας. Το τελικό προϊόν πρόκειται να κυκλοφορήσει εμπορικά μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ενώ ευρύτερη κυκλοφορία στην αγορά αναμένεται το 2023. 

Την ώρα που η τεχνολογία βρίσκει λύσεις που ικανοποιούν την παράνοια με το CO2, το αέριο ζωής του πλανήτη, η κυβέρνηση και η ΔΕΗ ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν την ακόμα υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 με μονάδα φυσικού αερίου, στέλνοντάς μας ακόμα ένα εντελώς αδικαιολόγητο χαράτσι, τουλάχιστον 350 εκατομμυρίων ευρώ

Η Πτολεμαΐδα 5 απ' την αρχή είχε συμβολαιοποιηθεί για να κατασκευαστεί ως "CCS ready", αλλά αυτό ουδόλως πτοεί το Μητσοτάκη, δεν ενδιαφέρονται να κρατήσουν μια μονάδα που θα δίνει δουλειές στους Έλληνες και φθηνή θέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Ενδιαφέρονται μόνο για να δώσουν άρον-άρον στους Γερμανούς τα χωράφια μεταξύ Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, που απαλλοτριώθηκαν για ανάπτυξη των ορυχείων και δεν σκάφτηκαν ποτέ, προκειμένου να βάλει η RWE φωτοβολταϊκά. Μας το είπε άλλωστε στη συνέντευξη που έδωσε το Μάιο 2020 στη Bild: οι κάτοικοι να κόψουν το λαιμό τους κι απ' την απολιγνιτοποίηση θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες. Και κάπως έτσι η άρον-άρον απολιγνιτοποίηση εξελίσσεται σε ξεκάθαρη εθνική μειοδοσία.

Θυμίζω πως σε ανύποπτο χρόνο, πριν 7 μήνες και πολύ πριν το εξωφρενικό ράλι της τιμής του φυσικού αερίου, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ το είχε πει ξεκάθαρα: "Λοιπόν σας πληροφορώ ότι με μελέτη, που έχω συντάξει και με τη συνδρομή στελεχών της ΔΕΗ, παλιών και καινούριων, έχουμε αποδείξει ότι καταρχάς η Πτολεμαΐδα 5, η πιο σύγχρονη μονάδα, θα είναι ανταγωνιστικότερη και φθηνότερη ακόμα κι απ' την τελευταία μονάδα φυσικού αερίου, με 63% ονομαστικό βαθμό απόδοσης, που κατασκευάζεται σήμερα από το συγκεκριμένο ιδιωτικό όμιλο, κατά 20 με 25%. Και θα είναι ανταγωνιστικότερη ακόμα κι όταν τα διοξείδια φτάσουν στα 60€ ο τόνος, το κόστος τους. 

Η Μελίτη, αν εφαρμοστεί η σύμβαση, που κάναμε με τον ιδιώτη, θα είναι επίσης ανταγωνιστικότερη, με τις σημερινές τιμές του διοξειδίου του άνθρακα και με την προοπτική που έχουν οι τιμές του φυσικού αερίου, έτσι ακριβώς όπως τις προδιαγράφει το ΕΣΕΚ της κυβέρνησης, δεν είναι δικά μου νούμερα αυτά.

Κι ο Άγιος Δημήτριος 5, δουλεύοντας περίπου στο 30% της παραγωγής του, θα είναι κι αυτός ανταγωνιστικός, από πολλές παλιές τουλάχιστον μονάδες φυσικού αερίου. Έτσι λοιπόν θα υπάρχει αυτή η παραγωγή, αρκεί βέβαια να εφαρμοστεί το κατάλληλο μάνατζμεντ, τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα και οι βέλτιστες πρακτικές, ως προς την εκμετάλλευση ιδιαίτερα του ορυχείου της Μαυροπηγής."

 

2 σχόλια:

  1. Θα ήταν ευχής έργον αν ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ είχε συντάξει με τη συνδρομή στελεχών της ΔΕΗ, παλιών και καινούριων, ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την επιχείρηση που δεν θα την οδηγούσε σε τεράστιες ζημιές και στα όρια της χρεοκοπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα Χατζηδάκη! Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως Προέδρου, επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως φορολογία, πολιτικές παρεμβάσεις, διεθνείς τιμές, κλπ. Προτείνω να μελετήσετε τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις, θα τις βρείτε στον ιστότοπο της ΔΕΗ.
      Θα ήταν πάντως ευχής έργον αν ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ είχε φροντίσει να θωρακίσει τη λιγνιτική παραγωγή και να κρατήσει τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

      Διαγραφή