Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Άρχισαν τα όργανα: μεγάλη Ισπανική χαλυβουργία διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία λόγω ενεργειακού κόστους.


Η Sidenor Aceros Especiales S.L. (Sidenor) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ειδικών προϊόντων χάλυβα της Ισπανίας και απ' τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, με εργοστάσια στην Καταλονία, την Κανταβρία και τη Χώρα των Βάσκων. Στις 10/3/2021 υπέγραψε 10ετές συμβόλαιο για αγορά 350GWh ηλεκτρισμού ανά έτος από "Α"ΠΕ, ανακοινώνοντας πως είναι μέρος της προσπάθειας για απανθρακοποίηση της παραγωγής και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Οίκου S&P Global Platts, η ενέργεια απ' την πιο πάνω συμφωνία είναι αρκετή για παραγωγή 600 χιλ. τόνων χάλυβα ανά έτος. Ωστόσο η Sidenor ανακοίνωσε σήμερα πως διακόπτει την παραγωγή στο εργοστάσιο της κοντά στο Μπιλμπάο μέχρι τέλος του έτους, καθώς η τιμή του ηλεκτρισμού είναι πλέον απαγορευτική και προσθέτει πάνω από $200 ανά τόνο στο κόστος παραγωγής.

Χάρη στην πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, που την προκάλεσε η εμμονική προσκόλληση στα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά, αναγκάζοντας τους πάντες να καίνε φυσικό αέριο για να έχουν ρεύμα, η Sidenor είπε πως τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληρώνει 227€/MWh, όταν την προηγούμενη χρονιά πλήρωνε μόλις 60€/MWh. Για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα πρέπει να πληρώνει 284€/MWh. Ας πρόσεχε, αυτό είναι το τίμημα για τη "σωτηρία του πλανήτη".

Το κλείσιμο της χαλυβουργίας είναι πραγματικός "θρίαμβος" για την Ισπανική αγορά ηλεκτρισμού, που έχει βάλει ατελείωτες "Α"ΠΕ: το έλλειμμα του λογαριασμού "Α"ΠΕ την είχε φέρει στα πρόθυρα χρεοκοπίας κι ήταν η αιτία για να μπει η χώρα σε επιτήρηση απ' την ΕΕ επί κυβέρνησης Ραχόι. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Όσο βεβαίως υπολειτουργεί η χαλυβουργία στην ΕΕ, αφήνει ελεύθερο πεδίο στην πολύ μεγάλη Τούρκικη χαλυβουργία, η οποία βασίζεται σε ενέργεια από Τούρκικο λιγνίτη και εισαγόμενο λιθάνθρακα. Η εμμονή στα αιολικά διώχνει την ενεργοβόρα βιομηχανία απ' την Ευρώπη και μαζί διώχνει θέσεις εργασίας. Αλλά αυτό βεβαίως δεν ενοχλεί τις Βρυξέλλες, όσο η Γερμανική κι η Δανέζικη βιομηχανία συνεχίζουν να εξάγουν ανεμογ@@ήτριες σε χρεοκοπημένα προτεκτοράτα.

Με το καλό λοιπόν και στα δικά μας: στα 290€/MWh η μέγιστη τιμή για το ρεύμα στην αυριανή βραδινή αιχμή ζήτησης, στα 205,08€/MWh η μέση τιμή ημέρας για τις 12/10/2021, μια ημέρα χαμηλής ζήτησης ηλεκτρισμού, καθώς ακόμα η Αττική κι η νότια Ελλάδα δεν χρειάζονται θέρμανση. 

Στη διοίκηση επιχειρήσεων λένε πως κάθε κρίση γεννά και μια ευκαιρία, κι οι πάροχοι βρήκαν ευκαιρία ν' αρπάξουν όσα περισσότερα θα τους προσφέρει η κυβέρνηση ως "επιδότηση" της τιμής του ρεύματος. Μαντέψτε ποιος θα πληρώσει, τα λεφτά που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση!

 

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα
    μια διευκρίνηση.
    τα PPA (πράσινα,νέα) κατά πόσο αυξάνουν το κόστος ηλεκτροδότησης ή το μειώνουν...?
    δεν μπορεί να είναι όλα τόσο ιδανικά...

    https://energypress.gr/news/terna-energeiaki-iron-ekleisan-me-megaloys-katanalotes-ta-4-prota-makrohronia-ppas-stin-ellada

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα PPA είναι μονόδρομος πλέον για τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί προσφέρουν μακροπρόθεσμη διασφάλιση στο κόστος ενέργειας και συμπόρευση με τα κριτήρια ESG, τα οποία είναι πλέον απαραίτητα αν θέλεις να κινείσαι στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

      Διαγραφή
  2. Κι αυτοί ΡΡΑ έκαναν: https://greeklignite.blogspot.com/2021/10/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή