Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει ακόμα να καίει πανάκριβο φυσικό αέριο, αντί για τον φθηνότερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη;

Το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου συνεχίζεται εντελώς αμείωτο και, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, σήμερα η τιμή του συμβολαίου Dutch TTF Natural Gas Calendar Month στο Χρηματιστήριο NYMEX άγγιξε τα 100€/MWh, κάνοντας υψηλό ημέρας στα 99,760€/MWh. Αύριο, 5/10/2021, θα είναι ίσως η ημέρα που για πρώτη φορά στα χρονικά θα δούμε τριψήφιες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.


Όπως τώρα φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, παρόλο που η τιμή του φυσικού αερίου πετάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, παρόλο που ακόμα και το αεριοΑΠΕτζήδικο energypress ανακάλυψε σήμερα πως ο λιγνίτης είναι πιο οικονομικός απ' το φυσικό αέριο, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην καίει λιγνίτη και να καίει το πανάκριβο φυσικό αέριο, (τα στοιχεία προέρχονται απ' το Transparency Platform του Entso-e). Οι αναγνώστες του ιστολόγιου βεβαίως ξέρετε απ' τον Απρίλιο πως ο λιγνίτης είναι οικονομικά ανταγωνιστικός στο φυσικό αέριο, με πολύ πιο χαμηλές τιμές αερίου.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Τις μέρες του καύσωνα, στο τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, τότε που καιγόταν η Αττική, η Εύβοια, η Πελοπόννησος κι ένα σωρό άλλες περιοχές της χώρας, τότε που οι "ειδικοί" έλεγαν "να χτίζουμε ξύλινα κτήρια", είδαμε τη λιγνιτική παραγωγή να φθάνει τα 1400, ακόμα και σχεδόν τα 1600MW. Ωστόσο, απ' τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου και μετά, ...

η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε, ακόμα και στα 200MW στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μπαίνοντας ο Οκτώβριος η παραγωγή είναι το πολύ λίγο πάνω απ' τα 400MW. Κι ας καλπάζει η τιμή του φυσικού αερίου.

Δεδομένου τώρα πως τις προσφορές των λιγνιτικών μονάδων στο Χρηματιστήριο τις δίνει η διοίκηση της ΔΕΗ, είναι προφανές πως είναι επιλογή της διοίκησης της ΔΕΗ να καίει φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη, αδιαφορώντας πλήρως για το ύψος των λογαριασμών που θα στείλει στους καταναλωτές. Κάποιοι δεν περίμεναν καν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να βγάλουν το "Δ" μπροστά απ' το "ΔΕΗ" και αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα ωστόσο φαίνεται πως η διοίκηση της ΔΕΗ αδιαφορεί πλήρως και για τα οικονομικά αποτελέσματα που θα παρουσιάσει το Μάρτιο στους μετόχους, συνεπώς έχει την πλήρη στήριξη του βασικού μετόχου, της κυβέρνησης, στις επιλογές της. Εδώ βεβαίως πλέον πρόκειται για καραμπινάτη οικονομική ζημιά, την οποία συνειδητά προκαλεί η διοίκηση της ΔΕΗ στους μικρομετόχους της και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρχει κάποια αντίδραση απ οπουδήποτε.

 

8 σχόλια:

  1. Το καλοκαίρι είχαμε χαμηλή παραγωγή από τα αιολικά και δούλεψαν οι λιγνιτικές μονάδες. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε τεράστια, καθαρή παραγωγή από τα αιολικά και μόνο τα εργοστάσια αερίου μπορούν να συνδυαστούν μαζί τους. Το κάρβουνο πέθανε. Ο φετινός χειμώνας θα είναι απλά το τίναγμα της ψόφιας γάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν έχετε ιδέα τι είναι φορτίο βάσης.

      Διαγραφή
    2. Επιπλέον, τα μόνα που μπορούν να συνεργαστούν με τα αιολικά είναι τα υδροηλεκτρικά και ΌΧΙ οι βαριές μονάδες αερίου. Γι' αυτό και τρέχουν τώρα να κάνουν νέες μονάδες αερίου, που θα είναι αεριοστροβιλικές. Καλό είναι να διαβάσετε περισσότερα για τη λειτουργία του συστήματος, τι είναι τα 50Hz και γιατί έσκασε ο μετασχηματιστής στο ΚΥΤ Κουμονδούρου το Φεβρουάριο.

      Διαγραφή
    3. Ακόμα και το φορτίο βάσης χρειάζεται πλέον κάποια ευελιξία. Οι μεγάλες αεροστροβιλικες μονάδες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν σε ένα βαθμό την παραγωγή τους καθώς και να σταματούν και να επανεκκινουν σχετικά γρήγορα. Οι μονάδες λιγνίτη όχι.

      Διαγραφή
    4. Απλά επιβεβαιώνετε την πλήρη άγνοιά σας. Διαβάστε, το διάβασμα κάνει καλό! Ξεκινήστε π.χ. απ' τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ (http://greeklignite.blogspot.gr/2014/01/2020.html), να δείτε τι λέει για τις "μεγάλες αεροστροβιλικές (sic) μονάδες".

      Διαγραφή
    5. Και σημερα 10 Οκτ που επεσαν τα αιολικα παλι φυσθκ αεριο καιγεται. Εξυπνακια και ασχετε

      Διαγραφή
  2. Είναι πολύ απλό: Ο λιγνίτης της Ελλάδος έχει πουληθεί ήδη στη Γερμανία. Δεν είναι για τα δόντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Γερμανία έχουν ξεπουληθεί ήδη τα εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας, για να βάλουν φωτοβολταϊκά.
      Κι έχουν ξεπουληθεί οι βουνοκορφές της χώρας, για να βάλουν ανεμογ@@ήτριες. Ο λιγνίτης μήπως έχει πουληθεί στους ...Γάλλους; Μιας που πακέτο με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ πήραμε κάτι φρεγάτες; Μένει να δούμε ...

      Διαγραφή