Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΝΔ ανακοίνωσε ξεπούλημα της ΔΕΗ, με τη γνωστή μέθοδο του ΟΤΕ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ!


Η ΔΕΗ δεν είναι μια ακόμα επιχείρηση, είναι η μόνη επιχείρηση που μπαίνει σε κάθε Ελληνικό σπίτι, σε κάθε Ελληνική επιχείρηση. Η ΔΕΗ είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Η ΔΕΗ είναι Ελλάδα.

Πιστή στην εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, η διορισμένη απ' τη ΝΔ διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ, στην οποία ΔΕΝ θα ασκήσει δικαιώματα συμμετοχής το Δημόσιο (μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ). Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η αύξηση; Σημαίνει πως η ΝΔ έβγαλε τη ΔΕΗ στο σφυρί, με τη γνωστή απ' τον ΟΤΕ μέθοδο της απώλειας της μετοχικής πλειοψηφίας. Πόσοι άραγε γνωρίζουν πως μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ το 2017, το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ανέρχεται στο ποσό των 575.360.000 ευρώ, (διαιρούμενο σε 232.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,48 Ευρώ η κάθε μία). Οι νέες μετοχές αντιστοιχούν στο 130% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου, συνεπώς ανοίγει ο δρόμος διάπλατα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Βραχυπρόθεσμα αναμένεται σημαντική πίεση στη μετοχή της ΔΕΗ, ήδη στο σημερινό άνοιγμα διαπραγματεύεται κάτω απ' τα 8€, με πτώση άνω του 13%.

Ωστόσο, όσοι διαβάζουν το "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός", είναι ενήμεροι απ' τον Ιούλιο 2019 για τις προθέσεις της ΝΔ: Η ΝΔ αυτοαποκαλύφθηκε: ΔΕΗ τέλος, τηλέφωνο από Γερμανούς και ρεύμα από Γάλλους!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Το αν θα είναι Γάλλοι ή Γερμανοί οι νέοι ιδιοκτήτες της ΔΕΗ μικρή σημασία έχει, σημασία πως δεν θα είναι Έλληνες. Κι αν θα είναι Γερμανοί, όπως έγινε με τον ΟΤΕ, απλά θα επαληθευθεί άλλη μια φορά αυτό που έγραψα πριν σχεδόν έξι χρόνια: Με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης.

Και τότε και τώρα και πάντα, το μήνυμα είναι το ίδιο:

Μην τους αφήσετε!

 

10 σχόλια:

  1. Καλές οι καταγγελίες σας, αλλά θα μπορούσαμε να διαβάσουμε και την πρότασή σας για το πώς θα μετασχηματιστεί η ΔΕΗ για να προσαρμοστεί στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που αναδύεται τις επόμενες δεκαετίες; Με ποια στρατηγική, με ποια κεφάλαια, με ποιο μετοχικό σχήμα και με ποια εταιρική διακυβέρνηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν εμφανιζόσαστε ως κομήτης και διαβάζατε παλαιότερες αναρτήσεις, θα γνωρίζατε πως επί δυο γενιές Ελλήνων μοναδικός στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ ήταν οι Έλληνες, μέσα απ' τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κι αν θα δείτε την 1η ανάρτηση, με την οποία ξεκίνησε το ιστολόγιο το μακρινό 2013, κλείνει με την ευχή να βρεθεί το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, είναι το μόνο που μας σώζει.
      Όσο για την "εταιρική διακυβέρνηση", το πρόβλημα δεν είναι στη ΔΕΗ ή όποια άλλη επιχείρηση του Δημοσίου, αλλά στο κομματικό σύστημα, που θεωρεί το κράτος φέουδο. Αν δεν εξαφανιστούν οι Γκρούεζες, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προκόψει ποτέ. Φυσικά κι αυτά είναι γραμμένα στο παρελθόν.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς με αυτό το σχήμα ασέλγησαν επί της ΔΕΗ οι πολιτικοί που εξασφάλιζαν ρουσφέτια, οι συνδικαλιστές που εξασφάλιζαν συνδιοίκηση, οι καταναλωτές του "δεν πληρώνω". Σίγουρα θα θυμάστε ότι είχαν περάσει και σοβαρές διοικήσεις από τη ΔΕΗ, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσουν συνδικαλιστές πάνω στα γραφεία τους και υπουργούς να μην παρέχουν οποιαδήποτε κάλυψη. Σε τέτοιο περιβάλλον κανένας δεν μπορεί να ασκήσει εταιρική διακυβέρνηση, πόσο μάλλον να μετασχηματίσει ριζικά την επιχείρηση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η μείωση της κρατικής παρέμβασης έχει απελευθερώσει τις επιχειρήσεις αυτές από τους Γκρούεζες και έχει δημιουργήσει αναπτυξιακή δυναμική. Τα παραδείγματα πολλά ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Αεροδρόμια, Τράπεζες κλπ.
      Όσο για το φυσικό αέριο της Κρήτης, θα έλεγα να το ξεχάσουμε καλύτερα. Είτε υπάρχει κοίτασμα είτε όχι, οι νέες γεωτρήσεις για ορυκτά καύσιμα, ειδικά σε τέτοιο αντίξοο περιβάλλον όπως αυτό του Λιβυκού Πελάγους, είναι αδύνατες στο ορατό μέλλον. Όχι αδύνατες τεχνικά, αλλά αδύνατες χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά.

      Διαγραφή
    3. Σας διαφεύγει πως τα παραδείγματα επιχειρήσεων που παραθέτετε είναι είτε μονοπώλια είτε καρτέλ είτε έχουν δεσπόζουσα θέση σε ολιγοπωλιακή αγορά.
      Όσο για το φυσικό αέριο της Κρήτης, δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά απ' τα συμφέροντα των μεγάλων. Όταν το χρειαστούν, να είστε σίγουρος πως θα το βγάλουν. Δεν έριξαν για πλάκα τόσες κυβερνήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ μπλογκιστα. Γράφω για να διαμαρτυρηθώ για τον τρόπο που απαντάτε στον σχολιαστή και για τον τρόπο που απαντήσατε σε μένα λίγες ημέρες πριν. Ασφαλώς και είμαστε κομήτες στον ιστοχώρο σας και ΔΕΝ είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε τι έχετε γράψει τα τελευταία 8 χρόνια. Λίγο ξεκαβαλημα καλαμιού παρακαλώ. Εκτός εάν είστε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός οπότε ξεκινάω αμέσως διάβασμα από το 2013 και ζητώ ταπεινά συγχώρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας δεν έχασε διαβάζοντας. Διαβάστε, κάνει καλό!

      Διαγραφή
    2. Αντί ταπεινής συγγνώμης και κατανόηση του λάθους... ειρωνεία. Λυπάμαι για σας. Κρίμα πάντως γιατί αυτά που γράφετε έχουν βάση. Ο τροπος σας όμως...

      Διαγραφή
    3. Εμφανίζεστε σ' ένα ιστολόγιο που μέχρι τώρα έχει πάνω από 1450 αναρτήσεις. Δεν κάνετε καν τον κόπο να δείτε τις αναρτήσεις, έστω τις 4-5 προηγούμενες, αλλά βάζετε ερωτήματα που έχουν ήδη αναλυθεί λίγο νωρίτερα. Δεν έχω υποχρέωση να κάνω ατομική ενημέρωση στον καθένα που ψάχνει έτοιμη τροφή. Συνεπώς ναι, διαβάστε!

      Διαγραφή
    4. Και συνεχίζετε. Αδιόρθωτος. Καλή ζωή.

      Διαγραφή
    5. Συνεχίζετε σ' ένα αδιέξοδο δρόμο. Θέλετε να διαβάσετε; Καλώς! Δεν θέλετε να διαβάσετε; Δικό σας θέμα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη πως δεν είμαι υποχρεωμένος ν' απαντώ πάντα, ιδίως για ερωτήματα που τα έχω ήδη απαντήσει σε αναρτήσεις.

      Διαγραφή